Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Újítod a lakásod és épp a padlóválasztás van terítéken? Sokat hallottál már a laminált padlókról, de nem tudod eldönteni, megéri-e vagy sem? Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb tudnivalót, ami alapján biztosan el tudod dönteni, hogy a laminált padló lesz-e a tuti számodra vagy sem!

1: Mi is az a laminált padló?

Kezdjük az elején: ismerjük meg, mi is az, amiről beszélünk! Nos, a laminált padló ipari előállítású, felületén fotófóliával és védőlakk borítással ellátott padozati megoldás. Helyesen padlónak hívjuk, mivel nem faanyagú parkettáról beszélünk!

2: Hű, nem fából van – akkor gyorsan el fog kopni, nem?

A válasz: nem, nem fog elkopni akár évtizedek (!!!) alatt sem, hogyha minőségien, helyes technológiai sorrenddel, minden lerakási feltétel teljes betartásával rakjuk le a padlónkat. A laminált padló típusok közép- vagy nagy szilárdságú hordozórétegének alapanyaga 90%-ban környezetbarát faőrlemény, melynek felszínén impregnált (védelemmel ellátott), UV-álló, színtartó dekor réteg található. Ez kopás-, nyomás- és karcolásálló (de nem karcmentes, erre figyeljünk!) és különösen a kemény műgyanta réteg zárja le az említett dekorációs fóliát. A kopásállóságot a fólián kívül a padló vastagsága határozza meg leginkább; erre mindenképpen figyeljünk a vásárlásnál, hogy milyen terhelésnek lesz kitéve a padlónk. Irodai, tűsarkas dübörgés, családi dübörgés gyerekekkel, párkapcsolati nyugi, hálószobába tervezed, ahol nem sokat lépsz rá vagy épp agglegény-partilakás nappaliját burkolnád vele? Gondold végig mindezeket, mert nagyon nem mindegy, hány millimétereset és milyen minőségűt veszel. A padlók mindegyikénél jelzik, hogy mi az adott típus kopásállósági száma: például a 31-es kopásállóságúakat kisebb forgalmú helyekre tegyük, a 32-es pedig nagyobb, akár irodai forgalmat is gond nélkül bírja.

3: Egyszerű kezelni?

Igen, a laminált padló egyik óriási előnye, hogy roppant egyszerűen takarítható, szinte semmi odafigyeléssel pofonegyszerűen tisztán tartható! Szóval ha nem annyira szeretsz takarítani, a laminált padló jó pajtásod lesz, mivel amíg a tömörfa parketta csiszolást, felületkezelést igényel, a laminált padló egyszerűen és gyorsan lerakható, antisztatikus, és nem igényel semmilyen felületkezelést.

4: Oké, jól hangzik, de mennyibe kerül?

A laminált megoldások másik hatalmas előnye, amiért rengetegen rajonganak érte, az az, hogy óriási választékban kaphatóak, mind szín, mind mintázat, mind pedig árak terén is! Míg egy klasszikus faparketta négyzetméterára nincs igazán 7-8 ezer forint alatt, addig laminált padlót már párezer forintos négyzetméteráron is beszerezhetünk. Azért nem mindegy, igaz?

5: Milyen színt válasszak?

Na ez fogós kérdés, ugyanis több száz famintázat és szín elérhető a piacon! Amit ilyenkor érdemes megfontolni az az, hogy mekkora térben szeretnénk lerakni? Ugyanis mint padlófelület dominánsan befolyásolja egy helyiség hangulatát, térérzetét. Ezért például ha kisebb helyen rakjuk le, érdemes a világosabb színek felé kacsintgatnunk, mivel a sötétebb tónusok szűkítik a teret (és a por is jobban meglátszik rajtuk).

6: Könnyű lerakni?

Igen, ilyen szempontból is nagyon hálás a laminált padló; PVC-re, linóleumra, parkettára és kerámiára is gond nélkül fektethető.

7: Nem igénytelen megoldás ez?

Lehet, hogy hosszú évtizedekkel ezelőtt még az volt; egyfajta megúszós, padló helyetti ál-cuccként élt régen a köztudatban, ami nagyon csak akart fának látszani, de durván bebukta. Azonban azóta annyira félelmetes minőségi fejlődést látni a laminált padlókon, hogy egyes esetekben komolyan vakarja az ember a fejét, hogy vajon ez fa vagy sem, ami a lába alatt csillog? Nagyon igényesek a mintázatok, teljesen természetes érzetűek és baromi látványos, kifejezetten szép és esztétikus tónusok, faminták kaphatóak már. Például (csak hogy ne a levegőbe beszéljünk) a Bauhaus Family termékcsaládja pont a fent említett, már párezer forint/négyzetméter ártól elérhető mint dekorminta, laminált padlóként pedig 3190 forint/négyzetméretről beszerezhető, nagyon természetes hatású padlók. Nekünk a Massa dió és Torent dió színek az abszolút kedvenceink, melyek tökéletes (és fele-negyedannyiba kerülő) alternatívái a valódi faparkettáknak.

8: De ha nem lehet felcsiszolni, akkor mi történik, ha elkopik?

Nos, ebben az esetben fel kell szedni és új padozatot fektetni a régi helyére. Igen, míg a faparkettákat gondos őrzéssel meghagyhatjuk az utókornak, a laminált padlót ért sérelmek nem igazán javíthatóak. De mivel már nagyon magas minőségben készülnek ezek a padlók, ezért különösen tartósak, hosszú évtizedek alatt fognak csak elkopni, akár harminc évig is gond nélkül szolgálnak szépen a lábunk alatt.

9: Környezetbarát megoldás egy ilyen padló?

Igen, a laminált padló abszolút környezetbarát, mivel 90 százalékban újrahasznosított faanyagból készül. Plusz a laminált padlóknak köszönhetően az allergiások is fellélegezhetnek, mivel a zárt padlófelületen nem tudnak megtelepedni az allergiát okozó mikroorganizmusok sem.

10: Jó érzés rajta járni?

Igen, mivel meleg burkolatról van szó, gond nélkül járhatunk-kelhetünk rajta zokniban is anélkül, hogy megkockáztatnánk valami csúnya meghűlést (lásd: hideg járólapok), plusz a gyerkőcök is simán fetrenghetnek rajta ugyanezért. És nagyon jó hővezető képességének köszönhetően padlófűtés esetén is könnyedén és hatékonyan alkalmazható.

Szóval összefoglalva: a laminált padló talán a piacon elérhető legjobb ár-érték aránnyal bíró padozati rendszer, melyet könnyű lerakni, könnyű karbantartani, emellett igényes és esztétikus választás, mely bírja a gyűrődést is. Meggyőző érvelés volt? Ha igen, akkor is azért nézz még körül és jól fontold meg a saját igényeidet, mielőtt komoly költekezésbe kezdenél – azt viszont garantáljuk, hogy a faparkettánál lényegesen olcsóbb, minőségében viszont nem megalkuvó padlód lesz így, mely nemhogy nem megúszós megoldás, hanem a lakásod dísze lesz!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.