Nem fér el sehol semmi? Ha meg elfér, semmi hely nem marad? A kislakásosok legnagyobb rákfenéje a zsúfoltság, amire most mutatunk pár könnyen megvalósítható ellenszert.

Minimalizáld a látható tárgyakat

Egy kislakás leginkább attól tűnik zsúfoltnak és állandósult zsibvásárnak, hogy temérdek tárgyat szem előtt hagysz. A falak megtelnek polcokkal, a polcok megtelnek tányéroktól kezdve Révai lexikonokon át porszívózsákokig; azaz minden hasznos és kevésbé hasznos limlommal, melyek rendezetlen anarchiában borulnak a helyiségekre. Javaslat: válogasd szét azokat a tárgyakat, amelyek egyrészt esztétikai értékkel is bírnak és illenek is egymáshoz, valamint azokat, amelyeket csak helyszűkében tartasz szem előtt. Az utóbbiakat pedig…

Tedd el beépített szekrényekbe

Én magam sem gondoltam, milyen hatalmas segítség egy beépített szekrény kislakásnál, pedig de. Az én pecóm 44 négyzetméter, méghozzá nagyon kacifántos méretű terekkel (például a hálóba saját ágyat kellett építenünk, mivel a hossz nem éri el a sztenderd ágykeretes 2 métert, hanem megáll 1,94-nél és „elhajlik” 1,92-re…), úgyhogy próbálkoztam nem egy dologgal már, ami a látható terek növelését és az esztétikus elpakolást illeti.

Mivel tényleg trükkösek voltak a méretek a lakásomban, ezért felkértem egy kifejezetten beépített szekrényekkel foglalkozó céget (egy magyar cég, Komandor.hu, nagyon ajánlom!), akik tűpontosan kijöttek a lakásomba, lemérték az igényt, együtt megterveztük a belső kialakítást, két hét múlva pedig már Tadammm! Bent is lett a szekrény. Hatalmas (de tényleg hatalmas) tárolóteret kaptam úgy, hogy a szekrény teljesen a falba simul és úgymond láthatatlanná válik. Igen, benne van pár százezer forintban (de amúgy utánaszámolva IKEA-ból egy szekrényegyüttes is ugyanennyire jön ki, és ott még te cipelsz és szerelsz és adott esetben rontod is el – itt meg mindent személyes igényekre szabva megcsinálnak és egy nap alatt be is szerelik nagyon profin), úgyhogy hosszútávon elképesztően megéri. Így néz ki (a CAPATOB hűtő még keresi a helyét):

Én a fehér tolóajtajú megoldást választottam, de például ügyes térnövelő lehet, ha tükörajtós beépített szekrényt szereltetsz be (csak persze kicsivel drágább és valamivel többet is kell takarítani).

Tárolj a felesleges helyeken

Gyűlnek a porcicák az ágy alatt, a kanapé alján, abban a kis ficakban az előszoba és a konyha közt, a vécé mögött? Mérd fel a feleslegesen üresen maradt helyeket a lakásodban és igyekezz őket átalakítani tárolóegységekké.

Meg fogsz lepődni, hogy mennyi ilyen apró hely is van a lakásodban, és hogy ezek összeadódva milyen sok limlomot képesek befogadni!

Világosíts!

Ha azt hiszed, a fénynek nincs köze a terek méretéhez: jól hiszed. Viszont a térérzethez nagyon is köze van és a legtöbb kislakás nagyon szűkös és nyomasztó tud lenni már csak attól, hogy egy csillárból, egy pontból kap tompa fényt a szoba közepe, a többi rész pedig homályba vész. Próbálj meg ilyen terekben csillár helyett állólámpákkal és éjjeli lámpákkal világítani: a falra szórt fény sokkal természetesebb hatást kelt és bevilágítja az egész szobát, így növelve a térérzetet. Plusz tipp: ha lehet, akkor ugyanezen a csapásirányon a nagyobb bútoraid, szőnyegeid, függönyeid többségét (és a domináns falakat) is igyekezz világosabb színűre cserélni.

Nagyvonalú gesztusok

Végül erősíts rá a térérzetre úgy, hogy a centire telepakolt falak helyett felteszel egy-egy hatalmas képet vagy épp néhány egymástól távol eső polcot, amelyre levegősen teszel néhány menő dekorációs tárgyat, esetleg a földre egy-egy színesebb, bátrabb dizájntárgyat. Ezek a gesztusok láthatatlanul azt sugallják, hogy a te szobádban bizony elférnek ilyen nagy dolgok is, ergo nagyobbnak érződik a szoba, mint amekkora valójában.

És ezt olvastad már?
Annyira burzsoá, amennyire kell ez a csodás kaliforniai villa