Sokunk rákfenéje a túl sötét lakás, ami főleg télen nagyon nyomasztó lehet. Szerencsére van hét tippünk, amivel harcolhatsz a sötét erők ellen!

Lassan, de biztosan beköszönt a tél, mellyel a napsütéses órák száma is látványosan lecsökken. Ilyenkor természetesen az otthonunkban is hamarabb lesz sötét, és ez gyakran a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Ha szeretnéd kicsit kivilágosítani a szobáidat, akkor most adunk hét könnyen megvalósítható tippet!

Fesd a plafont fehérre!

Még ha a szobák oldalfalainál más színt is preferálsz, a mélyebb színárnyalatok a plafonon nagyon sötétítik a teret – mintha folyton beborult ég lenne fölötted. Fesd le a „felhőket” fehérrel, vagy ha nagyon ellene vagy, akkor világossárgával vagy krémszínnel, persze az esztétikum határain belül.

Világos és vékony függönyök

Általában attól sötét egy tér, hogy nem érkezik elegendő természetes fény a szobába. Ezen nehéz változtatni (azaz pl. új ablakokat vágni a falba), de nagyon sokat számít, milyen függönyöket használsz! A nehéz anyagú, mély színű, robusztus függönyök nyomasztóan sötétítik a teret, míg a világosabb és vékonyabb anyagú textíliák világosítanak.

Állólámpák csillár helyett

A plafonról egy pontból jövő fények borzasztó nyomasztóan sötétítenek egy alapvetően sem világos helyiséget. Cseréld le a mennyezeti fényt állólámpákra és éjjeli lámpákra, melyek szórtan bevilágítják a falaidat, nem csak a padlód egy pontját! Ha pedig szexhez szeretnél tökéletes fényeket, arra itt adtunk pár tippet:

Milyen fények a legjobbak a szexhez?

Figyelem, világítástechnikai szakszöveg következik!

Rejtett lámpák és megfelelő villanykörték

Ha az állólámpás megoldás nem elég, akkor használhatsz rejtett fényeket is. Például költséghatékony LED fénysorokat a könyvespolcok mögé rejtve vagy egy-egy kép mögött derített fényként. Emellett cseréld le a derengő fényű villanykörtéket világosabb, de még meleg árnyalatú körtékre (persze nem kell a már-már kékesen világos, kórházi körte).

Tükörtrükkök

Tükrökkel nagyon sokat lehet pozitívan csalni a térérzeten; egy-egy jól irányzott, nagyobb tükör egyrészt nagyítja a teret, másrészt tovább szórja a fényeket is.

Világosabb bútorok

Sokszor a sötét bútorok nyelik el a sötét szobák amúgy is limitált fényét: igyekezz világosítani a bútorzaton! Ha egy kanapéhuzat-csere túl drága per pillanat, akkor fedd le világos takaróval, szerezz be ár világosabb díszpárnát, cseréld le a mélyvörös szőnyeget vajszínűre – a hatás elég látványos lesz!

Levegősség

Végül egy szoba attól is nagyon sötét tud lenni, hogy padlótól plafonig tele van szekrényekkel és tárgyakkal. Levegősítsd a szobákat: például fúrj fel egymástól távolabb könyvespolcokat, csak a kedvenc könyveidet, tárgyaidat, képeidet hagyd a falon. A többi dolgot próbáld meg úgymond láthatatlan tárolókban elhelyezni (például egy fehér színű vagy tükörajtajú beépített szekrény tökéletes opció lehet: erről itt olvashatsz részletesebben:

Öt egyszerű és hatékony trükk, amivel nem lesz zsúfolt egy kislakás

Nem fér el sehol semmi? Ha meg elfér, semmi hely nem marad? A kislakásosok legnagyobb rákfenéje a zsúfoltság, amire most mutatunk pár könnyen megvalósítható ellenszert.

Sok sikert!

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés