Elég nyomasztóak a hosszú sötét téli napok, de ügyes világítással átvészelhetjük őket, sőt élvezhetjük az otthoni órákat. Milyen trükkök vannak, mire érdemes figyelni?

Már alaposan kiveséztük, miért és hol érdemes LED-izzókra váltani, mi több, külön cikket szenteltünk a szexhez legjobb fényeknek. Hiánypótló anyag volt, de azért ne hanyagoljuk el a lakás többi részét sem, elvégre a jó világításra most, amikor már négykor sötét van, és nappal is csak szürkület, igen nagy szükség van.

Általában elmondható, hogy minden térnek jó, ha több magasságban világítják be, tehát a mennyezeti lámpa mellett állólámpával, asztali lámpával, akár a padlóra tett fényforrással. Nem feltétlenül egyszerre kell felkapcsolnod mindet, inkább az adott tevékenység függvénye a dolog:

a szemedhez közeli fényforrást célszerű használni, például üldögélős beszélgetésnél az állólámpát.

Éles fényekre kevés helyen van szükség, jellemzően a konyhában, az étkezőasztalnál, a fürdőszobában, illetve a ruhásszekrénynél. Az éles fényeknél figyeljünk, hogy ne legyen árnyékhatás, ami igen zavaró lehet a fürdőszobai tükörnél, az előkészítőpulton és ebéd közben is.

Ha ez a része rendben van, érdemes játszani a lehetőségekkel: a kiegészítő, halványabb fények mindenhol jól jönnek, jellemzően érdemes meleg színárnyalatot választani hozzájuk. Megoldás lehet egy falikar vagy az asztal fölé belógatott lámpa fényerejének csökkentése, míg a nappaliban, közös helyiségekben a lámpák burkolatával is variálhatunk.

Külön funkciója lehet a jelzőfényeknek,

éjszaka a gyerekszobában világíthat például bolygót formáló, vagy kisállat alakú lámpa, de jelezhetik halvány fények a közlekedési útvonalakat is. A LED-ek korában ezek fogyasztása lényegében elhanyagolható.

Ritkán alkalmazott, de nagyon hasznos a külön éjszakai világítás a vécében. Nem kell magyarázni, miért: nem veri ki az álmot az ember szeméből, ha már muszáj kimennie éjszaka.

Aztán vannak speciális világítások: egy-egy képet, festményt, szobrot, díszt külön kis lámpával emelhetünk ki, nyilván csak időlegesen, mégis nagyot dobhat a lakás hangulatán.

Evidens, hogy nem használunk neonfényt, és ma már halogént sem, olyannyira, hogy ez utóbbin lehet a legnagyobbat spórolni, mondjuk az előkészítőpult feletti halogén izzókat LED-szalagra cserélve, vagy ugyanezt megcsinálva a fürdőszobatükörnél.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a lámpák nem csak fényforrások, de a dekoráció részei is lehetnek.

Vagyis legyen az csillár, állólámpa, falikar, önmagában is érdemes megnézni a dizájnt, és nem csak a fénye alapján választani. Szintén a dekorációs vonalat erősítik a kültéri hangulatfények, amelyek különösen karácsony környékén.

De ami igazán számít ilyenkor, az a fények összhatása. A legjobb több fényszigetből felépíteni a hangulatvilágítást, ez ízléses, visszafogott, és eleve nyugalmat áraszt. Gondolkodjunk fényterelőkben is, ami nem engedi, hogy a fényforrás kisüsse a szemünket, viszont ahova szánjuk, jut elég fény. Végül merjünk kísérletezni - bármilyen gondosan is választottuk ki a fényforrásokat, kell egy kis idő, mire a legjobb, igazán harmonikus elosztást megtaláljuk.

Rengeteg világítótestet, és világításhoz kapcsolódó terméket találsz a BAUHAUS kínálatában, legyen az kültéribeltéri világítás, csatlakozóaljzat vagy egyéb kiegészítő, például időkapcsoló.

És ezt olvastad már?
Több intelligenciával és kisebb ökológiai lábnyommal készülnek ezek a hegyvidéki menedékházak