Ha együtt izzadunk, más lesz a munkakapcsolatunk is

Másképp fut egy mérnök, mint egy művész? És ha igen, melyik szakma képviselői a leggyorsabbak? Mindent elárulunk a vasárnapi Wizz Air Budapest Félmaraton előtt, ahol három új szakmai futóbajnokság is elindul.

Idén már hetedik éve rendez szakmai futóbajnokságokat a BSI, szeptember 9-én, a Wizz Air Budapest Félmaratonon pedig informatikus, mérnök, közgazdász ligákkal bővül a mezőny.

Az ötlet eredetileg onnan jött, hogy mivel „mindenki szeret versenyezni és nyerni, gondoltuk lehetőséget adunk különböző kisebb csoportoknak, hogy a saját szakmájukon belül is megmutassák a tehetségüket, ahol sokkal jobbak az esélyeik” - mondta a kezdetekről Kovács Anita, a BSI PR igazgatója.

Betyárok még csak egyénileg indulnak

Ezen túl igyekeztek megdönteni a szakmához kapcsolódó sztereotípiákat, például

Ráadásul a különböző szakmákon belül közösségteremtő ereje van a futásnak, „hiszen ezek országos versenyek, és ilyen széles körben sokszor csak itt találkoznak”.

Egy sztereotípiát mi is megdöntöttük.

A szoktak-e óvni a jogászok? kérdésre egy éppen ellentétes előjelű sztori került elő: történt, hogy az egyik hatfős lánycsapatból többen megsérültek futás előtt, a pótemberek közt pedig fiúk is voltak – így viszont már nem minősültek női csapatnak. Mégsem kerekedett a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig fajuló vita, mert – ahogy a képviselőjük fogalmazott – „női csapatként mind a Jogi fórum kupában, mind a céges csapatok között előkelő, dobogós helyet ért el a csapat, van jelentősége annak, hogy hova soroltatunk. Fentiekre tekintettel kérem, hogy a BKT GH-s lányok csapatot sorolják át a vegyes/fiú csapatok közé, hogy

Jelenleg kilenc szakma képviselő nevezhetnek bajnokságokba: újságíró, jogász, orvos, színész, zenész, IT-s, mérnök, közgazdász, októbertől pedig indul bajnokság a pedagógusoknak, illetve az ADRun a reklám- és PR-ügynökségek embereinek. A résztvevők külön szakmai eredménylisták, értékelés és díjazás keretében indulnak.

Ki hogyan fut, ki a leggyorsabb?

Logikus lenne, ha a mérnökök másképp futnának, legalábbis tervszerűbben készülnének, mint a művészek, Kovács azonban másban látja a különbséget: „Inkább a vezetők és a beosztottak futnak másképp. A vezetők főként a stresszkezelés miatt futnak, így náluk ez jóval megtervezettebb, ahogy egyébként a napirendjük is.”

Vannak rövidtávosok is, méghozzá a médiások. Ők „inkább csapatban indulnak, míg más szakmákban jellemzően egyéni bajnokságokban vesznek részt. Ez az időhiányra vezethető vissza”, tippeli Kovács, mi meg tapasztalatból mondjuk, hogy egyszerűen ezt szoktuk meg, állandóan le kell adni az újabb cikket, ez a ritmus, na.

A leggyorsabbak pedig… az orvosok, akik aztán „mindenkinél jobban tudják, mekkora jelentősége van a futásnak, a mozgásnak, sokkal többet futnak, többet mozognak, ezért is az ő bajnokságuk a legerősebb”.

Mit várjunk az új szakmák megjelenésétől?

Elsősorban azt, hogy cégen belül más típusú figyelmet kapjanak azok, akikről eddig nem is tudták, hogy futnak, így most más oldalukat mutathatják meg. „Van egy HR-es mondás: ha együtt izzadunk, más lesz a munkakapcsolatunk is.”

Hasonlóról számolt be a Futanetnek a SAP-nál dolgozó gazdasági informatikus, Ujhelyi Zsuzsa is, mondván a munkahelyi futókör összekovácsolta a csapatot, „olyan kollégák is kijöttek a rajthoz drukkolni, akiket nem is ismertem. Nagyon jól esett, talán ez is segített abban, hogy jó eredményt érjek el azon a versenyen.”

Zsuzsa négy éve költözött Budapestre, azóta rendszeresen fut

És hogyan lehet megistenülni a futás segítségével? Nos, erről Pongrácz Gábor informatikus mesélt, többek közt a saját blogján is: „Istenként néztem a maratoni futókra, és örülök, hogy része lehetek ennek a csapatnak mostanra.”

Ő egyébként azért kezdett el futni, mert több sérülése és egy szalagszakadás után a hirtelen váltást igénylő mozgást abba kellett hagynia, azóta pedig már hétszeres maratonistának mondhatja magát.

Gábor maga is belépett a maratonisták közé

A vasárnapi verseny reggel 8-kor indul az ELTE Lágymányosi Campusa elől, a Pázmány Péter sétányon, ahol a cél is lesz. Ha érdekelnek a külön versenyek, itt tájékozódhatsz a részletekről.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon