A szén-monoxid érzékelők elengedhetetlen kellékei lakásunknak. Ugyanis a szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, így máshogyan nem tudjuk észrevenni jelenlétét a lakótérben. Viszont rendkívül mérgező, így minden esetben tudomást kell szereznünk róla, ha jelen van.

Hol helyezzük el?

 

Ezt az eszközt minden esetben abban a helyiségben ajánlott elhelyezni, ahol a tüzelőberendezés működik. Hiszen itt szabadulhat fel a CO, mely súlyos mérgezést tud okozni. Ez a gáz akkor keletkezik, amikor bizonyos anyagok nem megfelelően égnek el.

 

Ez a lakás fűtése során lehet akár a fa, akár a gáz. Mivel ennek belélegzése akár halálhoz is vezethet, így érdemes komolyan vennünk a témát. Ha szeretnél beszerezni egy ilyen berendezést, akkor nézz körül a vilagitasok.hu szén-monoxid jelzőinek kínálatában.

 

Azonban fontos megjegyezni, hogy csak akkor érhetjük el a megfelelő védelmet, ha az optimális módon és helyre szereljük fel a készülékünket. Ennek van pár fontos kritériuma, amelyeket mindenképpen be kell tartanunk.

 

Egyik ilyen feltétel az, hogy olyan helyet keressünk neki, ahonnan nem tud könnyen leesni. Ezenfelül érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy véletlenül leverni se lehessen.. Ha ezek megvannak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jól fog működni a készülékünk.

 

A felszerelés helyes módja

 

A berendezés mindenképpen az ablakok és az ajtók felső részénél kapja meg végső helyét. Itt is elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk arra, hogy a készülék és a mennyezet között legalább 15 centiméteres távolság legyen. Hiszen így érhetjük el, hogy probléma esetén tökéletesen működjön és jelezze számunkra a CO jelenlétét a légtérben.

 

Ha pedig a plafonra helyezzük el a készüléket, akkor a falaktól lévő távolsága ne legyen kevesebb, mint 35-40 centiméter. Amennyiben pedig lejtett mennyezettel van dolgunk, a jelző értelemszerűen a magasabb oldalra kerüljön.

 

Magától a tüzelőberendezéstől pedig minimum 1, de inkább 2 méterre helyezzük el a szénmonoxid érzékelő eszközt. Ha pedig a hálószobában szeretnénk megtalálni a berendezés helyét, akkor ott a légzési magasság lesz az ideális, hiszen itt nem található tüzelőberendezés.

 

Természetesen ha van válaszfal, vagy térválasztó függöny ezeket sem szabad szem elől tévesztenünk. Ebben az esetben a jelző arra az oldalra kerüljön, ahol a fűtőkészülék található.

 

Figyeljünk a részletekre!

 

Ha nem úgy szereljük fel a szén-monoxid jelzőt ahogyan az elő van írva, akkor az nem fog megfelelően működni, így nem jelez, ha esetleg baj történne. Ezért különösen figyeljünk oda az előírásokra. Az előbb említetteken túl az is fontos, hogy nem szabad szekrényben vagy azok közelében elhelyezni a készüléket.

 

Továbbá szintén ne tegyük függöny mögé, ugyanis a textil is képes meggátolni a levegő áramlásának útját, és így sem tud megfelelően működni az eszköz. Reméljük, hogy sikerült egy kicsit jobban bevezetnünk a szén-monoxid érzékelők világába. Ne felejtsd el te is biztonságban tudni gyermekeidet és a családod! Szerelj fel te is otthonra egy ilyen eszközt!

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában