A hideg beálltával gyakran megesik, hogy nem sikerül beindítani az autót. Ez általában az autó akkumulátor meghibásodását jelenti. Sajnos, az extrém időjárás súlyos károkat okozhat, ezért jó tudni, hogy hogyan kell akkumulátort cserélni házilag. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy hogyan cserélj akkumulátort otthon.

Honnan tudjuk, hogy tönkrement az autó akkumulátor?

Mielőtt kicserélnénk a meglévő akkumulátort, győződjünk meg róla, hogy valóban tönkrement. Ezek a tönkrement akkumulátor jelei:

 1. Nincs gyújtás: Egyszerűen nem sikerül beindítani az autót. Ebben az esetben valószínüleg lemerült vagy teljesen tönkrement az akkumulátor. Persze más okai is lehetnek annak, hogy nem indul be az autó, ezért fontos először kizárni a többi lehetséges okot, és ellenőrizni az akkumulátort.
 2. Nem marad feltöltve: Ha az akkumulátort többször is feltöltöttük és ez mégsem tartja a töltés akkor nagy eséllyel lejárt az ideje, de ez lehet a generátor hibája is.
 3. Gyenge fényszórók: Ha a fényszórók vagy a rádió ereje gyengül akkor érdemes az akkumulátorban keresni a hibát. Ez valószínűleg arra utal, hogy az akkumulátor áramellátása gyengül.
 4. Rozsdás vagy sérült pólusok: Az akkumulátor póluskábelei a rozsda hatására elromolhatnak, ez azonban még orvosolható. Viszont, ha a kábelek megsérültek, akkor az akkumulátor mindenképp cserére szorul.
 5. Szivárgás: Az akkumulátorból szivárgó folyadék belső oxidációt jelez. Ekkor bizony már az akkumulátor használata nem biztonságos, így biztosan cserére szorul.
 6. Kellemetlen szag: Ha az akkumulátorból kellemetlen szagot érzékelünk akkor ez rozsdásodást jelez. Ez a kellemetlen szag a gáz ami szivárog az akkumulátorból. Egy ilyen autó akkumulátor már minden esetben cserére szorul.

Akkumulátor csere otthon lépésről lépésre

Íme egy részletes útmutató az akkumulátor csere folyamatához, amely otthon is egyszerűen elvégezhető.

 1. Miután meggyőződtünk arról, hogy az akkumulátor biztosan megérett a cserére, az első lépés egy megfelelő új akkumulátor beszerzése. Fontos meggyőződni arról, hogy valóban az autónak megfelelő méretű és kapacitású új akkumulátort vásárolunk. Kövessük a gyár által előírt paramétereket.
 2. A második lépés a régi akkumulátor eltávolítása lesz. Ehhez először is le kell állítani a motort és kivenni a slusszkulcsot. Ezután a motorháztető felnyitásával megkeressük az autóban lévő akkumulátort.
 3. Ezután távolítsuk el az akkumulátor sarut. Fontos, hogy először a negatív pólust vegyük le és csak utána a pozitívat! Így elkerülhetjük az esetleges rövidzárlatot. A saru egy csatlakozó amely az akkumulátor negatív (-) és pozitív (+) pólusához is csatlakoztatva van.
 4. Ha sikeresen eltávolítottuk mindkét pólusról a sarut akkor most ideje ki csavarozni az akkumulátort tartó konzolt. Ezt követően ki tudjuk emelni az akkumulátort.
 5. Így most már helye van az új akkumulátornak. Ha a paraméterekhez megfelelő méretű akkumulátort vásároltunk, akkor most egyszerűen be tudjuk helyezni az új akkumulátort. Ezután ne felejtsük el vissza csavarozni az akkumulátort rögzitő konzolt.
 6. Most lehetőségünk van megtisztítani a sarukat és a csatlakozókat is egy drótkefével. Ez biztosítja, hogy az eszközök biztosan jól tudnak érintkezni.
 7. Ezután először csatlakoztassuk vissza a pozitív sarut és csak utána a negatívat. Majd csavarokkal erősítsük vissza a helyére az akkumulátort.
 8. Az utolsó lépés az új akkumulátor tesztelése lesz. Ha mindent helyesen csináltunk, akkor az autó egyből beindul.

További hasznos jó tanácsok az autó akkumulátorhoz 

Amikor akkumulátort vásárolunk érdemes egy kicsit többet költeni a minőségre, ez hosszú távon ugyanis olcsóbb lehet. Ha olcsó akkumulátort veszünk ez hamarabb is fog el öregedni ami majd újabb akkumulátor cserével fog járni. A modernebb autókban már nehezebb lehet házilag akkumulátort cserélni, és ilyenkor érdemes egy autószerelő szakemberhez fordulni.

Készüljünk fel arra is, hogy az akkumulátor csere után bizonyos eszközök (pl. rádió vagy beépített GPS) el fogják felejteni az esetleges általunk beállított adatokat. Ezért majd újra kell őket programozni manuálisan.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés