Az automata nyílóajtók nagyon népszerűek, mivel rendkívül praktikusak. Más nyílászárókhoz hasonlóan kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen módon lehet zárni őket. A repertoár a zárási opciók tekintetében nem túl széles, ám a biztonság felől így sem kell aggódni az ilyen típusú ajtók esetében sem.

A zárás

 

Kétféle zárási opció lehetséges a recordnál elérhető DFA 127 esetében. A termék nem tartalmazza azt az alkatrészt, ami a zárást segíti elő, ugyanakkor a DFA alkalmas arra, hogy vezérelje a sík tapadómágnest, továbbá az elektromos zár ellendarabot egyaránt.

 

Magától értetődő módon annak sincs akadálya, hogy a klasszikus ajtókhoz alkalmas zárakkal legyenek felszerelve. Ennek érdekében a kezelőn kézi funkcióba szükséges állítani a nyílászárót.

 

További megoldások automata ajtók zárásának céljából

 

A kerettel nem rendelkező tolóajtókat ugyanúgy a tolóajtók családjába szokás sorolni. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a közép és az alsó zárási opció az ő esetükben nem jön számításba. Az ilyen kivitelű nyílászáróknál kizárólag felső elektronikus zárban lehet gondolkodni.

 

Amennyiben íves tolóajtóról beszélünk, akkor a VRR típusú felső zárat javasolják a szakemberek. Ez a technológia a tolóajtó két szárnyát rögzíti egymáshoz, a vezérlésről a BDE-D gondoskodik. Miután elektromechanikus zárról van szó, nincs szükség külön kulcsokkal történő zárásra és nyitásra, csupán a kezelőn kell állítani.

 

Speciális igények

 

Az egyes ügyfeleknek eltérők az igényeik. Van, hogy a kinézet az első számú szempont egy automata nyílóajtó esetében, más esetekben pedig inkább a praktikusság dominál.

 

Az FAAC Hungary Kft. találkozott már olyan esettel, amikor egy megrendelő az Aga padlózárat a függőleges profilba kívánta beépíttetni a padló helyett. Nem egy szokványos kérés, ám a cég munkatársai megbirkóztak a feladattal.

 

A zár így a fal, valamint az ajtószárny találkozásához került. A megoldás előnye, hogy lehajolás nélkül is használható, oldalról történő benyomással. Szintén pozitívum, hogy kevésbé lesz koszos, a tisztán tartása jóval könnyebb, mint a klasszikus padlóba helyezett változatnál. Hátránya, hogy a kivitelezés nem feltétlenül a legesztétikusabb, ám az olyan megrendelők esetén, mint egy hipermarket, hangsúlyosabb a praktikusság és a könnyű tisztán tarthatóság, mint a külcsín.

 

Szintén boltok igényelnek főkulcsos rendszert. Ahogyan a neve is sejteti, ilyenkor egyetlen kulcs képes az összes ajtó nyitására és zárására. Az ügyfél által átadott cilinderbetét középzárként vagy padlózárként is elhelyezhető.

 

Amit érdemes figyelembe venni

 

Az automata ajtókat házi módszerekkel nem lehet hatékonyan megvédeni attól, hogy illetéktelenek felfeszítsék vagy betörjék őket. Érdemes a már bevált módszereket használni. Fontos azonban, hogy ezeket a típusú ajtókat rendeltetésszerűen kell nyitni, mivel ha nem kellő körültekintéssel történik ez a folyamat, az meghibásodáshoz vezethet.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Lehet-e megdöbbentően alacsony az elektromos roller ár?