Amikor autót vásárolunk, többnyire kapunk pótkulcsot is hozzá, de ha mégsem, a legjobb, ha azonnal autókulcs másolással kezdjük a következő napot.

A kulcs sok helyen megfordul, nadrág-, zakó- és kabátzsebekben, táskákban, dohányzóasztalon és néha a földön is, ha leejtjük. Mivel folyton változik a helye, néha eltűnik, esetenként tönkre is megy, vagy éppen bezárjuk a kocsiba. Ilyen esetekben kezdődik a megoldás utáni pánikszerű kutatás.

Mi a teendő, ha gond van az autókulccsal?

Az első és legfontosabb, hogy hagyjuk az autót békén, ha ugyanis elkezdjük rángatni, beindulhat a riasztó és akkor még a rendőrök kérdéseire is számíthatunk. Második lépésként tájékoztassuk a zárszakértőt telefonon arról, mi történt velünk. Más a helyzet akkor, ha csak egy egyszerű autókulcs másolásra van szükségünk, és más, ha a kulcs beletört a zárba, vagy rácsaptuk a kocsi ajtaját. Ez utóbbi esetekben ugyanis ki kell szállniuk a helyszínre, hogy ott oldják meg a problémát. Ezzel nemcsak időt, de pénzt is megtakaríthatunk, hiszen nem szükséges autóvontatóval a műhely elé vitetni a kulcs híján mozgásképtelen kocsit.

Néha a távirányító a ludas

Manapság már sok autó távirányítóval nyitható ki autókulcs helyett. Azonban, ha kimerül az elem, vagy elromlik az elektronika, máris bajban vagyunk. Az első problémát könnyen megoldhatjuk egy elemcserével, de ha az egész szerkezet felmondja a szolgálatot, szükségünk van egy újra. A szakértők ebben az esetben is segítő kezet tudnak nyújtani, hiszen – ha még működőképes, csak elvesztette a jelet – újra tudják kódolni a régi távirányítónkat, de akár egy újat is rátaníthatnak a számunkra.

Akkor sincs baj, ha az összes autókulcs elveszett

Az autózárakkal foglalkozó szakemberek akkor is tudnak segíteni, ha a kulcs és a pótkulcs is eltűnik. Ilyenkor a zár alapján készítenek vadonatúj példányokat.

Miért érdemes lemásoltatni az autókulcsot az első adandó alkalommal?

Ha nincs pótkulcsunk, vagy szeretnénk felkészülni a legrosszabbra, a legegyszerűbb, ha mihamarabb másoltatunk egyet. Ilyenkor is érdemes először telefonon felvenni a kapcsolatot az autókulcs másoló műhellyel, ahol az aktuális munkamennyiségtől függően vagy azonnali, vagy 1-2 nappal későbbi időpontot kaphatunk. Sok esetben akár egy-két órán belül is kezünkben lehet az új autókulcsunk. Az, hogy régi típusú zárról vagy immobiliserrel felszerelt autóról van szó, a szakembereknek mindegy. Ha magunknak másoltatjuk le, a biztonság kedvéért, mindig tegyük olyan helyre, ahol meg is találjuk, például egy páncélkazettába, az értékeink mellé.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
6 szokás, ami gyorsíthatja szemünk romlását
További cikkeink a témában