Természetesen vannak olyanok, akik tisztában vannak a digitális fogyasztásmérőkkel, hogy mire használhatóak, hogy mik ezek, valamint azzal, hogy milyen típusai léteznek.

A szakembereknek szinte kötelező alaposan ismernie ezeket a villamosenergiához elengedhetetlen kellékeket, magánemberként azonban már nem elvárt, de mégis hasznos. Ezek azok a kiegészítők, amelyek mérik az elfogyasztott áram mennyiségét, tehát ebből le lehet szűrni, hogy mennyi lesz a hónap végi számla. Cikkünkben eláruljuk, hogy mit kell tudni ezekről az eszközökről.

 

A digitális fogyasztásmérők alkalmazása

 

Akár irodai környezetben, akár nagyobb épületekben, akár háztartásokban használjuk, mindenhol remekül teszi a dolgát. Talán az sem véletlen, hogy sokan rendszeresen figyelik, hogy mennyi áramot használnak el az adott időszakban, de azért valljuk be, a többség nem igazán szokott gyakran ránézni. Az Elektrikstore.hu digitális fogyasztásmérői remek megoldást nyújtanak abban az esetben, ha pontosan tudni szeretnénk, hogy mennyi energiát használtunk fel az adott hónapban.

 

Az eszköz folyamatosan monitorozza és méri az ingatlanban elfogyasztott áram mennyiségét. A mérőegység méri, majd elraktározza az adatokat, amit kilowattórában jelez ki. Talán ma már nincs is olyan otthon, ahol ne fordulna elő ez a kellék, hiszen maximum akkor nincs rá szükség, ha saját magunk állítjuk elő az energiát, de ezzel a lehetőséggel szinte senki sem él. Alapesetben ezen keresztül biztosítja az áramszolgáltató a megfelelő mennyiségű energiát, közben méri a mennyiségét, beárazza azt, a hónap egy bizonyos napján pedig kiszámlázza.

 

Több fajtája is létezik

 

Bár azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen berendezés csak egyfajta lehet, a mérőeszközöknek több különféle típusa létezik. Ott vannak a mechanikus fogyasztásmérők, amiket a legtöbb esetben használnak, hiszen ezek a legrégebb óta alkalmazásban lévő változatok. Ez a kivitel egy forgó alumínium tárcsából áll, amit egy alkatrészre szerelnek fel. A leolvasás esetében itt a tárcsát nézik, amely akkor mozog és olyan gyorsan, ahogy fogy az áram az ingatlanban.

 

A másik változata a digitális fogyasztásmérő, amelyek a ma már sok háztartásban használatosak. Pontosabbak és precízebbek, mint a korábbi mérőeszközök, hiszen már más technológiával készülnek, ezáltal hatékonyabbak. Közvetlenül mérik a teljesítményt, amit saját maguk alakítanak át leolvasható adatokká.

 

Ezek már többre képesek

 

Ott van például a Tracon 3 fázisú fogyasztásmérője, amiben már nem találhatóak mechanikus alkatrészek, így nem lesz szükség szerelésre sem. Megakadályozható vele az áramlopás, segít abban, hogy a szolgáltatás biztonságosan működjön. Alkalmas arra, hogy akár öt éven keresztül tárolja a mért adatokat, így valóban egy megbízható készülékről van szó.

 

A legnagyobb előnye pedig az, hogy még egy hosszabb áramszünet sem tesz kárt benne, hiszen az adatokat még így is képes pontosan eltárolni. Ez a szerkezet képes megküzdeni még a nagyobb áramingadozásokkal is.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában