A futás megváltoztathatja az életedet, szóval mire vársz – vedd fel a számodra ideális futócipő párt, és kezdd el az edzést még ma! Kezdetben a legfontosabb az lesz, hogy kialakíts egy szokást: hozzászoktasd magad a futáshoz. Íme, a bevált szabadalmak a jó kezdéshez, amik gyorsan meghozzák az edzési ritmust, és soha nem engedik el a motivációd.

Csak egyszerűen kezdd el!

Eltölthetsz egy hetet, hónapot, vagy akár évet, hogy azon gondolkodj, vagy azután keresgélj az interneten, hogy mi a futás megkezdésének legjobb módja. De azonnal neki is indulhatsz, és elkezdheted rendszeresen csinálni. A legfontosabb dolog bizonyos szokások kialakítása, amelyek megkönnyítik a ritmus megfelelő kalibrálását. Ne gondolj a tempóra vagy bizonyos távolságok elérésére. Ehelyett csak menj ki, és fuss csak pont addig, ameddig jól esik. Kezdésnek bőven elég, ha hetente háromszor 15-20 percet mozogsz. Természetesen akár elektromos futópad opcióval is debütálhatsz. Fokozatosan növeld az edzések számát heti négyre, időtartamát pedig 25 percre. Aztán csak futni, futni egyre tovább.

Sétálj és fuss!

A start az a pillanat, amikor sok mindent el lehet rontani. Sokan, akik el akarnak kezdeni futni, azt gondolják: „ma elkezdek futni”, és persze a legnagyobb hittel, de nem feltétlenül kellően felkészülve, kimennek és csatába indulnak. Öt perccel később már minden fáj, nincs elég levegő, és persze beüt a megsemmisülés érzet intenzív paranoiája is. Kezdj bele másképp! Amikor felkelsz a kanapéról, tudatosítsd magaddal, hogy hozzá kell szoknod a futáshoz, erre a legjobb módszer a futás sétával kombinált duettje. Cél a 20 perces aktív idő, váltogasd a kocogás rövid szakaszait még rövidebb sétákkal. El lehet kezdeni percről percre, de nem baj, ha elérsz 3 perc futást és 1 perc sétát. Öt ilyen ciklus összesen 20 percnyi aktív tevékenységet ad, ám fontos, hogy az edzést gyaloglási fázissal fejezd be.

Jó bemelegítés

Viselkedj futóként az első naptól fogva. Ez azt jelenti, hogy mind a futás előtti bemelegítésre, mind az edzés utáni nyújtásra kell szánni egy kis időt. Látni fogod, hogy egy jó bemelegítés megkönnyíti a táv megtételét. Ez sokkal több, mint pusztán vér pumpálása az izmokba. Ezenkívül aktiválja a teljes idegrendszert, és növeli az agy és az izmok között jeleket hordozó artériák kapacitását, így könnyebben működnek, és könnyebben növelheted a futási sebességet. Így elkezdesz zsírégető enzimeket és olyan hormonokat termelni, amelyektől jobban érzed majd magad. Az ízületi folyadék felmelegszik, ami megkönnyíti a térd, a csípő és a boka munkáját.

Elengedhetetlen egy jó futócipő

Ha most kezdesz futni, és kíváncsi vagy milyen futófelszerelésre lesz szükséged, akkor a kezdő futóknak való futócipő elengedhetetlen! A többi futó ruhádról később is gondoskodhatsz, de a kalandot mindenképpen egy jól megválasztott cipővel érdemes kezdeni. Rengeteg futócipő van a piacon. Ha még nem ismered a futást, először simán zavartnak érezheted magad. Nagyjából mindenki azt harsogja, hogy a megfelelő cipőválasztás kulcskérdés, és több tucat, sőt inkább több száz vagy ezer modell kapható. Hogyan válasszunk megfelelőt ebből a kínálatból? Kezdjük azzal, hogy nincs olyan, hogy „a legjobb futócipő”. Valójában egy kezdő és egy haladó futócipőjének nem kell nagyon eltérőnek lennie. Végül is mindkettőjüknek kényelmes felszerelésre van szüksége, amellyel a következő kilométereket vígan megtehetik. Ha azonban tényleg csak most kezdesz futni, érdemes egy kicsit korlátozni a választásod. Paradoxon módon hangzik, de a gyakorlatban ez abból adódik, hogy kezdőként kerüld az extrém megoldásokat. A futócipők sokoldalúak, a portfólióban megtalálod a remek párnázattal rendelkező, de a teljesen minimalista modelleket is, vagy a terepen és az aszfalton való futáshoz tervezett kalibereket. Az élet sok más területén bevált „arany középút” módszerét ajánlja a CCC. Széles szortimentjében te is megtalálod álmaid futócipőjét, tégy egy próbát! Akár személyesen, akár online szeretnéd beszerezni, bárhogy van lehetőséged!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában