Egy nagyszerű fűnyíró nem fogja elvégezni a munkát helyettünk – vagy mégis, ha robotfűnyírót választunk –, de egy „hagyományos” gép is megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az udvar karbantartását. Az alábbi összefoglaló segíthet megtalálni a számunkra tökéletes készüléket.

A gyep karbantartása hosszú ideje foglalkoztatja az emberiséget; mindenki szebbet szeretne, mint amilyen a szomszédjának van. Néhány évtized alatt eljutottunk a kaszától a robotfűnyíróig. Most azokat a motoros eszközöket szeretnénk górcső alá venni, amelyek kifejezetten otthoni használatra készültek és árfekvésükből adódóan széles körben elérhetők; ezek az elektromos, az akkumulátoros és a benzinmotoros fűnyírók.

Ne szimpátia alapján válasszunk típust!

A meghajtás típusa meghatározza a gép számos tulajdonságát, ezért érdemes körültekintően választani. Az elektromos fűnyírók népszerűsége nem véletlen; ideális megoldást kínálnak átlagos méretű gondozott területek nyírására. Az általános javaslat szerint 800 négyzetmétert nem meghaladó területek esetén érdemes ilyen gépet választani. Az elektromos meghajtásnak köszönhetően könnyedén megbirkózik a meredek árokpartokkal is, és a karbantartása sem igényel különösebb foglalatosságot. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg az áramvezető kábelről, aminek a szüntelen vonszolása igencsak kényelmetlen lehet.

Ezt a kellemetlenséget képesek kiküszöbölni az akkumulátoros fűnyírók, amelyekre elsősorban a vezetékes gépek alternatívájaként tekintünk. A megszakítás nélküli munkavégzés hosszát az akkumulátor kapacitása határozza meg; egy 3 amperórás akku jellemzően 350-380, egy 4 amperórás eszköz pedig 500 négyzetméter nyírására lehet alkalmas. Persze, ha csereakkumulátorokkal rendelkezünk, az esetben gyakorlatilag megszakítás nélkül dolgozhatunk. A korlátozott teljesítmény miatt ezek a gépek jellemzően kisebb vágószélességgel rendelkeznek.

Ha igazi erőgépre van szükségünk, az esetben a benzinmotoros változatok vannak a segítségünkre. Az ilyen gépek gyors haladást tesznek lehetővé, tehát jó megoldást kínálnak 1000 négyzetmétert meghaladó területek esetén, illetve akkor, ha gazos területtel van dolgunk. Noha egy benzinmotoros gép lélegzetelállító hatékonyságra lehet képes, nem feledkezhetünk meg a hátrányos tulajdonságairól. Maga a gép lényegesen nehezebb és zajosabb, ráadásul a károsanyag kibocsátással is számolnunk érdemes. Meredek lejtőkön és emelkedőkön a motor leállása és a szűrők eltömődése fenyegethet. Illetve nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a benzinmotoros gépek minden esetben több karbantartást igényelnek, mint egy elektromos vagy akkumulátoros változatok.

Tulajdonságok, amiket tartsunk szem előtt

A fűnyíró gépek egyik legfontosabb tulajdonsága a vágási szélesség. Azt is mondhatnánk, ez határozza meg a fűnyírás sebességét, persze csak abban az esetben, ha a motor teljesítménye ezt lehetővé teszi. A kisebb kertekben a 32-37 cm-es átmérővel rendelkező forgókések jó megoldást kínálnak, nagyméretű területek nyírására azonban érdemes akár 50 centimétert meghaladó vágási szélességet választani. Ilyen méretekkel elsősorban a benzinmotoros gépek esetében találkozhatunk.

Hasznos lehet, ha a kiszemelt fűnyíró mulcsozásra is alkalmas. Az ilyen gépek a levágott fűszálakat apró darabkákra vágják, majd visszajuttatják a talajra, így biztosítva értékes tápanyagokat a gyepnek. Az így gondozott gyep esetében nem kell attól tartani, hogy a szálak elrontják az összképet, hiszen a darabkák alig néhány milliméteresek. Ugyanakkor tudni kell, hogy a folyamatos táplálás növelheti a gyepszellőztetés szükségességét, így ne feledkezzünk meg ennek elvégzéséről sem. A gyep minden esetben meghálálja a gondoskodást.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

További cikkeink a témában