Abban az esetben, ha hosszú távon szeretnéd befektetni a pénzedet, akkor általában véve számolnod kell a kamatadóval. Érdemes tehát kamatadóval nem terhelt megtakarítási formát választani.

Ilyen lehet egy nyugdíjcélú megtakarítás vagy más speciális termékek, mint az önkéntes pénztár vagy éppen egy start-számla. Fontos azonban tudni, hogy ezek komoly kötöttségekkel járnak. Ellenben a Tartós Befektetési Számla, röviden TBSZ rugalmasabb lehetőségeket biztosít.

Különösen azoknak éri meg TBSZ-ben gondolkodnia, akiknek eltökélt szándékuk, hogy kellően hosszú időtartamra meglehetősen nagy összegeket szeretnének befektetni. Jó tudni, hogy TBSZ számlát egyébként nem kell feltétlenül hazai szolgáltatónál nyitnod. Ez némi extra papírmunkával jár, de pénzben kifejezve megéri a dolog az árát.

Hogyan működik ez az egész?

Ha TBSZ számlát nyitsz, az adott év utolsó napjáig gyűjtheted a pénzt befizetések útján. Ezt követően a számla lezárásra kerül, és erre már nem lesz lehetőséged, csak öt év elteltét követően.

Három éven belül 15 százalékos kamatadó terhel, ha fel akarod törni a számlát. Be kell vallanod az adót ez esetben, és be kell fizetned azt az alapján az igazolás alapján, amit a pénzintézet kiállít számodra. Ha a negyedik vagy ötödik évben töröd fel a számládat, akkor már egy csökkentett, 10%-os kedvezményes kamatadó terhel csak. Az ötödik évet követően nulla százalékra mérséklődik a kamatadó, így felveheted a pénzed vagy újraindíthatod a számládat gyűjtőév nélkül.

A TBSZ számláról lehet kivenni némi pénzt?

Sajnos csak akkor, ha feltöröd a számlát. Ez esetben viszont a már említett mértékű kamatadót meg kell fizetned öt éven belüli számlafeltörés esetén. Ez akkor is igaz, ha csak egy minimális összeget szeretnél felvenni, ekkor is a teljes számlád értékének megfelelő kamatadóval fognak terhelni.

Éppen ezért érdemes jól átgondolni, hogy mennyi pénzt fizetsz be TBSZ számlára. Sőt, megteheted azt is, hogy két Tartós Befektetési Számlát nyitsz, az egyikre helyezed a befektetni kívánt pénzed 80%-át a másikra pedig a 20%-át. Így ha egy váratlan esemény következtében a TBSZ-en lévő pénzhez kell nyúlnod, akkor elegendő a kisebbet feltörni és akkor csak az azon a számlán található pénz után kell kamatadót fizetned.

Mire van szükség a pénzen túl TBSZ számla nyitásához?

Magyar állampolgárként fő feltétel, hogy töltsd be a 18. életéved, legyen érvényes személyi igazolványod, új típusú jogosítványod vagy útleveled, lakcímkártyád, továbbá adóazonosító jeled. A külföldi állampolgároknak rendelkeznie kell útlevélen túl személyi igazolvánnyal, tartózkodási engedéllyel és hazai adóazonosító jellel.

A TBSZ számla megnyitásához csak ezek az okmányok szükségesek. Egy pénzintézetnél egy TBSZ számlád lehet, a minimálisan befizethető összeg 25 ezer forint.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Vásárolj kedvezményesen az Ecipo kuponkóddal!