Ha mostanság kinézünk az ablakon, realizálhatjuk: bizony itt az ideje, hogy a jó tapadású nyári gumikkal térjünk vissza az utakra. De melyik abroncs a legjobb? A választ az ADAC 2021-es nyárigumi-tesztje adta meg, ezúttal a nagyon népszerű 205/55 R16 méretben, amely kopásállóság szempontjából első helyen hozta ki a Goodyear EfficientGrip Performance 2 nyári gumiabroncsot.

Nézzük meg, melyek is ennek a kiváló gumiabroncsnak a legfőbb erősségei, és miért lehet érdemes ezt a nyári abroncsot választani! A cikk bemutatja a teszten jól vizsgázó többi nyári gumit is.

A teszt során a Goodyear EfficientGrip Performance 2 a legnagyobb kopásállóság mellett nedves úton jó tulajdonságokat mutatott, és rövid féktávolsága, valamint jó irányíthatósága mellett alacsony üzemanyag-fogyasztásával is kiemelkedett. Száraz úton kevésbé teljesített jól, vélhetően ez is hozzájárult, hogy a „Jó” helyett összességében csak „Átlagos” értékelést kapott, és ezzel kivételes tulajdonságai ellenére is lecsúszott a dobogóról.

A Goodyear EfficientGrip Performance 2 nyári gumi egy aszimmetrikus futófelület-mintázatú modell, amelynek célja a nedves felületen történő tapadási stabilitás javítása és a személygépkocsi üzemanyag-fogyasztásának optimalizálása. Kivételes futásteljesítményt nyújt hasonló kategóriás versenytársaival szemben, ezeknél mintegy 20%-kal jobb eredményeket produkált.

Innovatív technológiájának köszönhetően nedves és száraz utakon egyaránt kivételesen rövid fékezési távolság jellemzi, mely a Mileage Plus technológiának köszönhető. A futófelület nagy rugalmassága kevesebb törést, sérülést okoz a durva útviszonyok mellett, széles hőmérsékleti tartományban is. Az alacsonyabb merevség segíti a blokk flexibilitását és a víz kiürítését, a Dry Stability Plus technológia a hosszabb fogóélekkel pedig megkönnyíti a víz elvezetését – írja az autogumiakciok.hu szakértője.

További figyelemre méltó eredmények kopásállóság szempontjából

Kopásállóság szempontjából a Kumho Ecsta HS51, az Apollo Alnac 4G, a Fulda EcoControl HP 2, a BF Goodrich Advantage és a Petlas Imperium PT515 is jó eredményeket értek el a teszten, összességében ezek egytől egyig „Átlagos” besorolást kaptak. A koreai Kumho Ecsta HS51 kiváló aquaplaining-ellenálló képességével tűnik ki, másrészt szintén figyelemreméltó az alacsony gördülési ellenállása, a többi gumiabroncshoz képest a legtöbb üzemanyagot takarítja meg. Gyengeségeket száraz aszfalton mutat.

Az Apollo Alnac 4G igyekszik a „nedves” és „száraz” kritériumok között egyensúlyozni, de alacsony kopása és alacsony üzemanyag-fogyasztása mellett sajnos mind száraz, mind nedves úton kevésbé jó tulajdonságokkal rendelkezik a teszt alapján. A Fulda EcoControl HP 2 kezelhetősége nedves utakon nem volt meggyőző, de kopásállósága mellett az üzemanyag-fogyasztása is meggyőzően alacsonynak mutatkozott.

A BF Goodrich Advantage modelljének erőssége a száraz utakon mutatott rövid féktávolság, azonban az ADAC tesztelői igazolták, hogy nedves úton gyenge tapadással rendelkezik. Az üzemanyagfogyasztása ennek a modellnek is alacsony, és száraz utakon jól kezelhető. A törökországi Petlas Imperium PT515 száraz és nedves utakon is gyenge teljesítményt mutatott, így ennek a modellnek az egyetlen nagy előnye a kopásállósága volt.

Egyéb kiemelkedő teljesítmények

A teszten a három dobogós abroncs egyébként a Continental PremiumContact 6, a Semperit Speed-Life 3 és a Bridgestone Turanza T005 lett, ezek kaptak „Jó” értékelést. Három igen kiegyensúlyozott gumiabroncsról beszélünk, amelyek száraz és nedves utakon egyaránt jó kezelhetőséget mutattak. A Bridgestone Turanza T005 esetében ehhez még hozzájárul előnyként az alacsony üzemanyag-fogyasztás, míg hátrányaként említhető a megnövekedett külső zaj. A Continental PremiumContact 6 hátrányos tulajdonsága, hogy több üzemanyagot fogyaszt, míg a Semperit Speed-Life 3 esetében semmiféle hátrányról nem tudtak beszámolni a teszten.

Összességében elmondhatjuk, hogy idén is számos kiváló tulajdonságokkal bíró nyári gumi közül választhatunk, és az idei szezonban, amikor a szokásosnál többen autóznak az egyéb közlekedési lehetőségek helyett is, a vírusbiztonság miatt, különösen nem érdemes a gumiabroncson spórolnunk. A biztonságunk megér annyit, hogy a számunkra legjobbat válasszuk, a választásban pedig remélhetőleg segítségünkre lesznek a fent ismertetett teszteredmények.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Mi a teendő a kormánymű olajfolyása esetén?