Időskori anyagi biztonságunk egyik legfőbb pillérét ma már a nyugdíj előtakarékosság jelenti. A demográfiai változások, a társadalom fokozatos elöregedése egyre nagyobb problémákat okoz, hisz az állami kiadások jelentős részét az aktív dolgozók által befizetett járulékokból fedezik. Az egyensúly lassú felborulása és a várható életkor növekedése miatt azonban egyre több nyugdíjas korú ellátásról kell egyre kevesebb foglalkoztatottnak gondoskodnia, az pedig nem is igényel különösebb magyarázatot, hogy ez az állapot csak egy ideig fenntartható.

Ennek pedig az a következménye, hogy bár egyre nagyobbak az adóterhek, a folyamatosan növekvő nyugdíjkorhatár sem képes megállítani az állami apanázs elértéktelenedését. Így aztán szinte borítékolható, hogy nyugdíj előtakarékosság nélkül az életszínvonal drasztikus visszaesésére kell számítania majd a ma még aktívan dolgozó rétegnek. Ugyan sokan azon a véleményen vannak, hogy majd időskorban is munkával egészítik ki jövedelmüket, ám erre építeni roppant kockázatos, hiszen akár egy egészségügyi probléma is villámgyorsan keresztülhúzhatja ezt a számítást. Emiatt aztán a legbölcsebb, ha halogatás helyett minél előbb elkezdünk gondoskodni arról, hogy megfelelő megtakarítással rendelkezzünk a későbbi évekre.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) - az odafigyelést igénylő megoldás

Céljaink eléréséhez ma már számtalan eszköz közül választhatunk, épp emiatt kardinális kérdés alaposan tájékozódni, mielőtt még letennénk a voksunkat valamelyik mellett. Bárhogy is határozunk, azzal mindenképpen számolnunk kell, hogy az adott konstrukciónak lesznek előnyei és hátrányai egyaránt. Innentől pedig már csak a személyes preferenciáink határozzák meg, melyik is a legoptimálisabb számunkra. A NYESZ mellett szól az adóvisszatérítés, hisz befizetéseink után 20% jóváírást kaphatunk személyi jövedelemadónkból, ennek mértéke pedig évente 100 ezer forintban van maximalizálva. Emellett a költségek is alacsonyak, ám nem véletlenül. A nyugdíj előtakarékosság megannyi lehetősége közül ugyanis a NYESZ igényli a legnagyobb fokú hozzáértést. Saját magunknak kell összeállítani a befektetési portfóliónkat, így azt is nekünk kell eldönteni, milyen kötvényeket, részvényeket, állampapírokat veszünk és adunk el. Szinte teljes mértékben a mi kezünkben van az elérhető hozam mértékének a kérdése, ám ha tapasztalatlanok vagyunk az értékpapír kereskedelemben, akkor szinte biztos, hogy nem ez a legmegfelelőbb megtakarítási forma számunkra. Ugyanakkor ez egy remek nyugdíj előtakarékosság lehet azoknak, akik otthonosan mozognak a tőzsde világában és nem tartanak az akár nagyobb kockázatvállalástól sem.

Nyugdíjbiztosítás - a garantált nyugalom kulcsa

Míg a NYESZ sokak számára túlságosan is rizikós, addig egy önkéntes pénztár pont a szigorú megkötések miatt lehet problémás. Ám szerencsére létezik egy olyan konstrukció a nyugdíj előtakarékosság kérdésére, ami remek megoldást jelenthet azok számára, akik biztos hozamra vágynak, rugalmas feltételek és alacsony kockázat mellett. A nyugdíjbiztosítás ugyanis nem csupán adójóváírást tesz lehetővé, de kezelése egyszerű és tulajdonképpen nem igényel semmiféle pénzügyi hozzáértést. Sőt, választhatunk akár garantált hozamú konstrukciót is, de a pénzintézetnél elérhető eszközalapok közül is bármelyik mellett letehetjük a voksunkat. Ne felejtsük el azt sem, hogy ez egy életbiztosítással kombinált nyugdíj előtakarékosság, így haláleset bekövetkeztekor is fizet, emellett pedig óriási előnye, hogy a szerződéskötéskor a lejárati időpont rögzítésre kerül. Tekintve, hogy a következő évtizedekben a nyugdíjkorhatár még jobban kitolódhat majd, nagy könnyebbséget jelenthet, ha a mostani állapotok szerint juthatunk pénzünkhöz. Ezzel együtt tartsuk szem előtt, hogy a nyugdíjbiztosítás hosszú távon előnyös csak igazán.

Nyugdíj előtakarékosság - milyen szempontok alapján döntsünk?

Amikor megtakarításról van szó, minden esetben nagyon alaposan kell mérlegelnünk a különböző előnyök és a hátrányok mellett a pontos elvárásainkat is. Ugyanilyen fontos azonban az is, hogy objektíven tekintsünk a saját helyzetünkre és ne vállaljuk túl magunkat, az ugyanis biztosan kudarchoz vezet. Ha nem akarunk rendszeresen túl nagy energiát belefektetni, akkor a NYESZ maradjon meg maximum kiegészítő befektetésnek és a nyugdíj előtakarékosság kérdését inkább bízzuk a pénzintézetre egy biztosítás formájában. Ugyanakkor tartsuk szem előtt azt is, hogy ez utóbbi konstrukcióból rengeteg elérhető változat van ma a piacon és kiválasztani a legmegfelelőbbet a legkevésbé sem egyszerű feladat. Ezért aztán hogy biztosra menjünk, szerencsés, ha független pénzügyi tanácsadó cég szakértői segítségével hozzuk meg a döntést. Az ugyanis hosszú évekre szóló elköteleződéssel jár és ha rosszul választunk, akkor komoly összegektől eshetünk el. Bízzunk tehát a profik tapasztalatában és iránymutatásában, hiszen javarészt ezen is múlik majd az időskori anyagi biztonságunk.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés