Az infektológia az a tudományág, ami vírusok, baktériumok, gombák, férgek által okozott fertőző vagy fertőzéses eredetű megbetegedésekkel foglalkozik. Ezek a betegségek rendkívül változó tüneteket tudnak produkálni, így sokszor a diagnosztizálás sem olyan egyszerű.

Leginkább vérből és egyéb mintákból lehet megállapítani, hogy valóban fertőző betegséggel állunk-e szemben, vagy más jellegű a baj. Kezelésük is nagyon szerteágazó, korunkban egyre gyakrabban fennálló antibiotikum-rezisztencia miatt pedig előfordul, hogy olykor körülményes.

Mikor javasolt infektológushoz fordulni?

Ha hagyományos terápia mellett nem múlnak a tünetek, érdemes infektológus szakorvost keresni. Akkor is ajánlott, ha gyanítható, hogy fertőző betegség áll fenn, ilyen például, ha egy másik földrészen történt látogatás után rosszul érezzük magunkat.

Ismeretlen eredetű, elhúzódó láz kapcsán is infektológus a következő lépés, ahol általában komolyabb kivizsgálás következik, hogy kiderítsék a láz okát.

Ha antibiotikum-rezisztencia áll fenn, és a felírt gyógyszeres kezelés nem használ, szintén infektológiai szakrendelés lehet a megoldás.

Bármilyen furcsa, nem megszokott vagy elhúzódó tünetet tapasztal, érdemes felkeresni egy infektológust.

Trópusi utazás előtt a megfelelő védőoltások vagy megelőző gyógyszeres kezelés miatt szintén erősen ajánlott a szakorvosi látogatás.

A kivizsgálás menete

A vizsgálat során nagyon részletes kórelőzményt vesz fel az orvos, kitérve a legapróbb szokatlan vagy jelentéktelennek tűnő részletekre is. Kikérdezi többek között az elmúlt időszakban tett látogatásait, étkezését, mindennapi szokásoktól eltérő észrevételeket, ezért előtte nem árt átgondolni az elmúlt hetek, hónapok történéseit, külföldi utazásokat, találkozókat.

Ezután fizikális vizsgálat, majd speciális vérvétel következik. A laboreredmények tükrében további, mikrobiológiai és szerológiai vizsgálatokra is javaslatot tehet a kezelőorvos. A tenyésztések után célzott antibiotikumkúra, antivirális szer vagy egyéb kórokozók elleni gyógyszer szokott a megoldás lenni.

A CMC Déli Klinika páciensei részére színvonalas és komplex diagnosztikát kínál kellemes környezetben. Már online is lehet időpontot foglalni, és rövid határidőn belül fogadják a kivizsgáláson.

Gyakori betegségek

A paletta rendkívül széles e tekintetben, és a terápia is nagyon szerteágazó lehet, ám vannak tipikus infektológiai betegségek.

Kullancscsípés utáni nyirokcsomó-duzzanat és kiütések megjelenése kullancs által terjesztett fertőzésre utal. Elhúzódó hasmenést, bélférgességet, vírusos fertőzés is okozhat.

Húgyúti fertőzés, felső légúti fertőzés esetén, krónikus májbetegség esetén felnőttkori immunizálási terv megvalósítása érdekében, sérülés utáni Tetanusz kockázatának megállapítása céljából is infektológus szakorvos felkeresése javasolt.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Varrógép eladás online? Mi sem egyszerűbb!