A vitaminokra sokan valami pluszként tekintünk, pedig sokkal inkább alapnak számítanak. Nem nagyon foglalkozunk velük, amíg minden rendben, a hiányukat azonban rögtön megérezzük – komoly tüneteket tud ugyanis okozni, ha valamelyik vitaminból kevés van. Célszerű azonban ezt az állapotot meg sem várni, és rendszeresen fogyasztani olyan vitaminokat, amik táplálkozás útján nehezebben vihetők be a szervezetbe.

Mit is csinálnak pontosan a vitaminok?

Adja magát a kérdés: de mitől is ilyen fontosak a vitaminok?

A vitaminok szerves anyagok, amiknek kiemelt szerepük van a szervezetünk helyes működésben. Számos élettani folyamatban vesznek részt, például a növekedésben, a sejtek, szövetek regenerálásában, az immunrendszer támogatásában, és még hosszan lehetne sorolni. Ebből következik, hogy a jelenlétüket nem vesszük észre – hiszen akkor minden rendben van – de a hiányukat annál inkább. Ha nem szeretnéd ezt megtapasztalni, az allnutrition.hu oldalon beszerezheted a szükséges vitaminokat!

Milyen vitaminok vannak?

Többféle vitamint ismerünk, két alaptípust különböztetünk meg:

Vízoldékony vitaminok: B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin, niacin, pantoténsav, folsav, biotin. Ezek a vitaminok amint felszívódnak, kifejtik a hatásukat, a fölösleg pedig a vizelettel távozik – ebből következik, hogy nem lehet őket túladagolni sem.

Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitamin. Ezeket többnyire táplálékkal visszük be, és annak zsírtartalmán is múlik, hogy mennyit tudunk belőlük hasznosítani.

Fontos tudni, hogy a vitaminok nem magukban hasznosak, hanem attól, hogy beépülnek a szervezetbe, és egy sor folyamatot támogatnak, amik nélkülözhetetlenek az élethez. Vedd meg itt, amire szükséged van: https://allnutrition.hu/Vitaminok-k1011.html.

Milyen a vitaminhiányos állapot?

Attól függően, hogy melyik vitaminból áll fenn hiány, eltérő tünetek lehetnek jellemzők. Elkezdhet hullani a haj, töredezni a köröm, romlik a bőr állapota, fogékonyabbá válunk betegségekre, súlyos esetben pedig a szervek működési zavara is kialakulhat. Jól ismer példa az angolkór, ami a csontok fejlődési rendellenessége, és nem volt ritka egészen addig, amíg protokollá nem vált a D-vitamin adása babakorban és kisgyermekkorban.

A vitaminhiányt sokkal egyszerűbb és célravezetőbb megelőzni, mint kezelni. A manapság kapható vitaminkészítményekkel pedig nincs is nehéz dolgunk!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Mire használható az ügyfélkapu?