Jellegzetes formája miatt a kukta a fiatalabb generáció számára sem ismeretlen. Ez a konyhai eszköz nagymamáink konyhájában alapdarabnak számított. Ugyanakkor nem áldozott le a csillaga, hiszen manapság is egyre többen fedezik fel nyilvánvaló előnyei miatt.
Ha nincs otthon a szekrény mélyén egy régi kukta vagy van, de nem találjuk biztonságosnak, akkor érdemes beszerezni egyet, mert nagy segítséget nyújthat a konyhai munka során. A kukta vásárlás után nagyon gyorsan elkészíthetjük az ételeket, méghozzá kevés energia felhasználásával. Az étel sokkal rövidebb idő alatt elkészül, mintha fazékban főznénk, ráadásul a konyhában kevesebb gőz, illetve ételszag keletkezik.
Veszélyes?
A legtöbb háziasszony azért óvakodik a kuktától, mert még élénken él a képzeletében, ahogy a nagymama tűzhelyén sípolt, sőt akár fel is robbant. Szerencsére a mai típusok esetében ettől már nem kell tartani, hiszen olyan technológiai fejlesztéseken ment át, melyek garantálják a biztonságunkat. Ennek köszönhetően nem csoda, hogy ezek a praktikus konyhai eszközök újfent reneszánszukat élik.
A legfontosabb, hogy használat során alaposan zárjuk le a kuktát, ellenőrizzük a szelep működését, majd ha elkészült az étel, akkor a nyitást megelőzően mindenképp engedjük ki a túlnyomást.
Gyors és hatékony főzés
A kukta legnagyobb előnye, hogy nagyon sok időt, vizet és energiát spórol meg nekünk. Ez úgy valósulhat meg, hogy a lezárt edényből nem tud távozni a gőz, aminek következtében a hőmérséklet és a nyomás egyaránt emelkedik. A klasszikus főzéshez képest így sokkal előbb megpuhul és elkészül az étel. Emellett az ételek sokkal ízletesebbek lesznek és magasabb marad a tápértékük.
Ha rendszeresen időhiánnyal küzdünk, akkor a kukta elengedhetetlen számunkra. Nagyon sokféle ételt elkészíthetünk benne, például főzelékeket, leveseket, pörkölteket, illetve zöldségeket is párolhatunk benne. Különösen a hosszabb főzési időt igénylő ételeket célszerű benne elkészíteni, mivel így nagyon sok időt megspórolhatunk.
Amire még érdemes odafigyelni
Ha helyesen akarjuk használni a kuktát, akkor használat előtt mindenképp olvassuk el alaposan a használati útmutatót. Ez különösen abban az esetben igaz, ha még sosem használtuk ezt az eszközt. A legtöbb kukta belsejében található egy vonal, ami mutatja, hogy meddig tudjuk feltölteni.
A legfontosabb talán az, hogy a fedél megfelelően illeszkedjen, az eltávolítás előtt pedig várjuk meg, hogy az étel teljesen kihűljön. Ha hüvelyeseket szeretnénk főzni a kuktában, akkor a vízben való áztatást semmiképp ne felejtsük el, ugyanúgy végezzük el, mintha hagyományos edényben készítenénk. A főzést követően ki kell engednünk a szelepet, hogy a gőz távozhasson. Ha a nyomásjelző alacsony szinten van, akkor kinyitható az eszköz.
(Szponzorált tartalom)