A használt gumiabroncs vásárlása ma már egyre kevésbé szokás. Ha azonban mégis emellett döntenénk, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Íme öt tipp, amely segíthet ebben.

1.Kitől vásároljunk?

 

Használt autógumit mindenképpen magánszemélytől érdemes vásárolni. Ennek az az oka, hogy a másik lehetőség a német import használt autógumi. Ezek az autógumik azonban olyan termékek, amelyeket a németországi autószerelők már használhatatlannak nyilvánítottak. Így semmiképpen nem számíthatunk megbízható minőségre, hosszú élettartamra, sőt, sokszor természetesen balesetveszélyesek is ezek a nyári gumik.

Emellett a magánszemélyek több okból is dönthetnek úgy, hogy a teljesen megfelelő állapotú és minőségű autógumit inkább értékesítik. Például ha autót váltott, vagy volt olyan tartalék nyári gumiabroncsa, melyet mégsem szeretne sokáig tárolni.

Ha azonban félünk a kockázattól, amellyel a használt nyári autógumi vásárlása járhat, keressünk fel megbízható kereskedőt, például az automax webáruházat, ahol talán még akciós áron is hozzájuthatunk egy jó minőségű szetthez.

2. Figyeljünk a profilmélységre

 

 

A jogszabályok szerint 1,6 mm alatti profilmélységű gumiabroncs nem használható a forgalomban. Ennyire elkopott autógumi nyilván balesetveszélyes. Nyári gumiabroncsnál 2,5-3 mm mélységnél még biztonságosan tudunk közlekedni, hiszen nedves úton képes kiszorítani a vizet. Azonban kalkuláljuk bele a kopást is a vásárlásba.

Éppen ezért 4-5 mm-es profilmélységű gumiabroncsot érdemes vásárolnunk használtan nyári gumi esetében. Persze rövid távra vehetünk 3,5-4 mm-eset is.

3. Hány százalékosnak hirdetik a nyári gumiabroncsot?

 

 

Nagyon félrevezető lehet az, hogy hány százalékosként hirdetik a használt gumiabroncsot. Számoljunk például utána a 30-50 százalékosként hirdetett nyári gumiabroncsok jellemzőinek. Ha 8 mm-es volt a gumiabroncs újkorában, és 40%-osként hirdetik, akkor valójában alig több a profilmélysége, mint 3 mm, amely a biztonságos kategória alsó határa, hiszen még épp hogy el tudja vezetni az esővizet a gumiról.

Láthatjuk tehát, hogy a százalékoknál soha nem annyi az annyi, amennyinek hirdetik. Mindig ellenőrizzük le a profilmélységet.

 

4. Nézzük meg a gumi kopását és a javítás nyomait

 

Fontos ellenőrizni a gumi kopását is. Ha a nyári gumi egyenletesen kopott, és persze a profilmélysége is megfelelő, akkor megvásárolhatjuk. Azonban ha a kopás valamilyen okból, amely általában az autó terhelésével és motorhibákkal szokott kapcsolatban lenni, a gumiabroncs kopása nem egyenletes, akkor balesetveszélyes lehet. Sem akkor, ha a gumik egyik széle kopottabb, sem akkor, ha a kopás kagylós, ne vegyük meg.

Hasonló a helyzet a defektek nyomaival. Ha egy használt gumi belsőjén látszik, hogy javították már, akkor ne vegyük meg, mert nem tudhatjuk, hogy hogyan javították, mennyire szakszerűen. Így nem lehetünk biztosak abban, hogy a gumiabroncs biztonságos.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.