Vajon melyik a szebb: egy csillár vagy egy süllyesztett lámpa? Nehéz dönteni, és valójában nem is érdemes ezen lamentálni. Mert mindkét világítástechnikai megoldás pazar a maga nevében. Viszont van, amikor az egyik, van, amikor a másik a nyerőbb választás. Így aztán előfordulhat, hogy bizonyos helyiségekben a süllyesztett modellek láthatatlansága látványosabb végeredményt kínál, mint a csillár teret beragyogó jelenléte.

Mi alapján érdemes határozni?

A mennyezeti lámpák sokszínűek, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. Vagyis akár minden egyes helyiségben más típus kaphat teret és helyet. Jól is van ez így, lévén a különböző stílusvilágok eltérő fényforrások után kiáltanak. Viszont sablonnal vagy mindig igaz képlettel nem írható le a siker. Mondhatnánk, hogy a klasszikus stílusú hálószobák, patinás, antik berendezések kivétel nélkül csillárért sóvárognak. De ez nem minden egyes helyzetben igaz. Mert ahogy nincs két egyforma ember a Föld kerekén, úgy az ízlés is személyenként változó. Az tény, hogy a fenti példában a legtöbben tényleg a csillárra, mint világítástechnikai megoldásra voksolnának. Egyszerűen azért, mert abban a közegben a ragyogás, a luxus tovább fokozható egy karakteres lámpatesttel.

Ezzel párhuzamosan a modern lakások közegébe szinte kívánkoznak a süllyesztett variációk, amik sejtelmessé varázsolják a környezetet, ugyanakkor pazar megvilágításként szolgálnak. De, ahogy az már az előzőekből kiderült, ez sem kőbe vésett törvény. Mindig az egyedi vélemények azok, amik ezer százalékban mérvadóak.

Díszlet vagy annál több?

Az sem mellékes kérdés, hogy a vágyott variáció mennyiben lényeges, hogy a funkcionalitása csúcsát képviselje? Mert sokan a mennyezeti lámpák közül kizárólag a külső alapján döntenek, mert tulajdonképpen dísztárgyként kívánják használni őket. Ez sem lehetetlen természetesen.

Ugyanakkor nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a szépség nem olyasvalami, ami kiüti a nyeregből a praktikusságot. Sőt. E kettő békés barátságban megférnek egymás mellett, és így alkotnak ellenállhatatlan, kerek egészet!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Mi a teendő a kormánymű olajfolyása esetén?