Napjainkra az egészségtudatos gondolkodás egyre jellemzőbbé vált a lakosság széles rétegeiben. De vajon tudjuk-e, mi a helyes táplálkozás valójában? Kiderült, hogy az egészséges táplálkozás alapelvei nem mindenki számára olyan egyértelműek és ismertek. Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb alapelveket, hiszen nem lehet ezekről eleget beszélni.

Elégséges vízfogyasztás

Az emberi szervezet hozzávetőlegesen 70 százalékban vízből épül fel. Ezt már kisiskolás korunkban megtanultuk, azt azonban sokan nem tudják, hogy a szervezet hidratációjának alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű víz. Ha kizárólag cukros üdítőket fogyasztunk, abban az esetben a szervezetünk nem jut kellő mennyiségű hasznosítható vízhez. A dehidratáltság komoly egészségügyi kockázatokkal jár, ami jellemzően szédülésben és foltos látásban mutatkozik meg. Egy egészséges ember átlagos körülmények között nagyjából 6 napig képes víz nélkül élni.

Friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

A kifogástalan egészség érdekében minden nap egyél friss gyümölcsöt és zöldséget. Lehet, hogy nem a legkiemelkedőbb felfedezés, de sokan még mindig elfelejtik, mennyire fontos ezeknek a termékeknek a fogyasztása. A színesebb és változatosabb étrend minden szervezet szolgálatába áll, hiszen rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot biztosít. Emellett a friss zöldségek és gyümölcsök igazi rostkincset jelentenek, ami javítja az emésztési folyamatokat és felgyorsítja az anyagcserét. Naponta legalább kétszer fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget. Érdemes a kiegyensúlyozott étkezésről is gondoskodni, vagyis a megfelelő mennyiségű fehérje-, zsír- és szénhidrátbevitelre is figyelni érdemes. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyümölcsök nagy mennyiségű cukrot tartalmazhatnak, ezért a nagy mennyiségek fogyasztásától érdemes ódzkodni; a zöldségek esetében nincs ilyen „korlátozás”. (forrás 1)

Kevesebb alkohol

Európában nincs olyan állam, ahol ne jelentenének általános problémát az alkoholfogyasztásból származó betegségek. Az alkohol függőséget is okozhat, ami számos testi és pszichés betegség kiváltója lehet. Ráadásul alkoholfogyasztás során csak üres kalóriák jutnak el a szervezetbe, tápérték nélkül. Ha hosszú évekig szeretnél jó egészségnek és fittségnek örvendeni, akkor az egyik alapvető szabály az alkoholfogyasztás korlátozása. Persze egy pohár bor elfogyasztása semmilyen kockázattal nem jár, nem kell kiűznöd az alkoholos italokat az életedből.

Az értékes tápanyagok megőrzése

Tudtad, hogy az étel elkészítésének módja befolyásolja, hogy milyen egészségügyi tulajdonságai lesznek? Az élelmiszerek tárolása, főzése és sütése tápértékvesztéssel járhat, amit természetesen szeretnénk elkerülni, ha egészségesen akarunk étkezni. Hogyan lehet tehát a lehető legtöbb értékes ásványi anyagot, vitamint és tápértéket megtartani az étkezésben? A zöldségeket mindig forrásban lévő vízbe dobjuk – nem csak brokkolival és karfiollal, hanem burgonyával is megtehetjük. Minél tovább főzünk valamit, annál több vitamint veszítünk. Szeretnél valamit sóval ízesíteni? Először csak egy csipetnyit használjunk belőle. Mindig a főzés végén adjunk hozzá sót, hogy ne semlegesítsünk túl sok értékes vitamin.

Fogyassz teljes kiőrlésű gabonatermékeket

Ha egészségesen akarsz étkezni, nézd meg alaposan a táplálkozási piramist. A benne fogyasztandó legfontosabb élelmiszer-összetevők közül kiemelkednek az egészséges és teljes kiőrlésű gabonatermékek. Már csak azért is érdemes beiktatni a napi étrendünkbe, mert sokkal több rostot tartalmaznak, mint a táplálkozási piramis többi terméke. A teljes kiőrlésű gabonatermékek a beleket is sokkal intenzívebb működésre serkentik – ez pedig megakadályozza a székrekedést. Hasznos, ha a kenyértermékeinket mi magunk készítjük el kiváló minőségű alapanyagokból. Rostban gazdag ételek fogyasztásával minimálisra csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Közülük kiemelkedik a hajdina és árpadara, barna rizs, valamint a teljes kiőrlésű tészta és teljes kiőrlésű kenyér. Ezeknek a termékeknek alacsony a glikémiás indexe, így nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés