
A sült kacsa sokáig a vasárnapi ebédek és az ünnepi vacsorák klasszikusa volt, manapság viszont egyre többen fedezik fel újra ezt a karakteres húst a hétköznapokban is. Jó hír, hogy a kacsa sütése nem bonyolultabb, mint egy csirkéé, ha tudod, mire figyelj. Egy jól elkészített kacsasült nemcsak a gyomrot, de a vendégeket is lenyűgözi, és garantáltan nem marad belőle másnapra. És a legjobb az egészben, hogy egy jól beállított elektromos sütő szinte elvégzi helyetted a munka oroszlánrészét.
Miért érdemes kacsát választani?
A kacsahús mélyebb, karakteresebb ízvilágot kínál, mint a legtöbb baromfi. Tele van fehérjével, B-vitaminokkal és vasban is gazdag. Nemcsak finom, de tápláló is. Bár a bőre alatt jócskán van zsír, sütés közben ez nagyrészt kifolyik, így a hús nem lesz száraz, hanem szaftos, omlós és ízletes.
A kacsa sütését nem kell túlgondolni!
A kacsa sütésénél a legtöbb hiba abból adódik, hogy túl gyorsan és túl magas hőfokon próbáljuk megsütni a húst. A titok a türelemben rejlik. Egy elektromos sütő kiváló arra, hogy egyenletes hőfokon, alacsonyabb fokozaton készüljön el a hús. A kezdéshez állítsd be a sütőt 150–160 °C-ra, és hagyd, hogy a kacsa szépen, lassan puhuljon, miközben a zsír fokozatosan kisül belőle. Az utolsó 10-15 percben megemelheted a hőfokot, hogy a bőre ropogós legyen.
Ízesítés és köret: miben rejlik a siker?
A kacsához remekül illenek a klasszikus fűszerek, mint a majoránna, kakukkfű vagy a rozmaring, de egy kis fokhagyma vagy narancshéj is jól jöhet. Ha igazán lenyűgöző eredményt akarsz, sózd be egy nappal korábban, majd hagyd a hűtőben pihenni.
A köretet pedig nem kell túlbonyolítani: krumplipürével, párolt káposztával vagy sült gyökérzöldségekkel nem lőhetsz mellé. De ha valami különlegesebbre vágysz, egy gyümölcsös mártás – például meggy- vagy narancsszósz – nagyon szépen kiegészíti a kacsa gazdag ízét.
Egy kis luxus minimális erőfeszítéssel
A sült kacsa nem feltétlenül kell, hogy bonyolult fogás legyen, amit csak tapasztalt szakácsok készíthetnek el. Egy jól működő sütő, némi türelem és néhány egyszerű alapanyag elég ahhoz, hogy lenyűgöző végeredményt érj el. És ha egyszer kipróbálod, garantáljuk, hogy legközelebb nem csak valamelyik ünnepre sütöd meg. Az élet túl rövid ahhoz, hogy a kacsasült csak karácsonykor kerüljön az asztalra.
(Szponzorált tartalom)