Az ózongenerátor mára egy széles körben ismert és alkalmazott eszköz. A koronavírus megjelenésével vált ismertté a rendkívül erős fertőtlenítő tulajdonsága miatt. Ugyanakkor a tél közepén számos olyan területen is bevetésre kerül a mindennapokban, amikről talán nem is hallottunk. Most ezeket vesszük sorra.

Ózongenerátor közelebbről

Mindenekelőtt érdemes megismerkedni az ózongenerátor működésével. A lakossági készülékeknek általában rendkívül egyszerű a felépítése. A készülék a beáramló levegőt a beépített ózonlap kisülésével ózonná alakítja át, amit a ventillátor segítségével a levegőbe keringet. Az ózonlap tényleges teljesítménye és a ventillátor erőssége függvényében egy jó felépítésű 10.000 mg/óra teljesítményű készülék 50 m²-en nagyjából 30 perc alatt fertőtlenít.

Az ózongenerátor kiválasztását elsősorban a kezelt terület méretei/adottságai, másodsorban a felhasználási mód (szagmentesítés, fertőtlenítés, penész  vagy rovar elleni küzdelem) befolyásolják.

A készülékek paraméterei között mindig szerepel maximálisan mekkora területre javasolják, ezt általában m²-ben határozzák meg, ritkább esetben légköbméterben. A működési időt minden esetben a kezelni kívánt terület nagyságához kell igazítanunk, ehhez segítséget nyújthatnak az ózongenerátor típusonként eltérő kezelési idő táblázatok.

Általánosságban elmondható, hogy minél erősebb teljesítményű egy készülék, annál több mindenre fogjuk tudni használni. A téli szezonban az alábbi esetekben nagy hasznunkra válik, ha kéznél van egy ózongenerátor:

Penész a lakásban

A hideg idő beálltával egyre többet találkozunk sötét foltokkal a párás ablakok körüli sarkokban. Télen a lakásban teregetjük a ruhákat, kevesebbet szellőztetünk, bent fűtünk, kint pedig hideg van. Ez a környezet a páratartalom megemelkedését és lecsapódását eredményezi, ami a penésznek kedvez, így törvényszerű a kialakulása.

Egy minőségi páramentesítővel mindez elkerülhető, de ha már megtörtént a baj és kialakult a penész, akkor érdemes azt az egészségre legoptimálisabb módon kezelni. Ózongenerátorral vegyszermentesen pusztíthatóak el a penészspórák, ráadásul a látható felületeken túl a szétszórodott és a levegőben szálló spórák is eltávolíthatóak, így a penész újraszaporodásának elejét vehetjük.

Karácsonyi összejövetel a családban

Karácsonykor összegyűlik a teljes család, nagymama, az unokák, testvérek, egyenes és egyenletlen ági rokonok mind egy körben ünnepelnek. A téli idő általában kedvez a vírusok szaporodásának, ezért érdemes figyelmet fordítani ennek megelőzésére.

Ózongenerátor használatával elpusztíthatjuk a levegőben szálló és az olyan felületeken megtapadó baktériumokat, mint a kilincs, asztallap, konyhapult. Használata a vendégsereg érkezése előtt 2-3 órával javasolt, hogy legyen elég idő alaposan kiszellőztetni ill. a vendégek távozása után is hasznos elindítani egy programot, az újrafertőzések elkerülése végett.

Céges karácsonyi buli egy rendezvényteremben

Egy okos cégvezető tudja, hogy dolgozói egészsége az egyik legfontosabb. Az alkalmazottak kiesése sok fejfájást és pénzkiesést okozhat a karácsonyi időszakban, ezért érdemes megelőző lépéseket tenni.

A karácsonyi bulin még egyszer összejön a csapat megünnepelni a közösen végiggürcölt évet. Az önfeledt ünneplés, az összezárt vendégsereg könnyen eredményezheti egymás megfertőzését. Ezt kivédeni lehetetlen, kockázatát csökkenteni HEPA szűrős és UV-C lámpákkal elláltott légtisztítókkal lehet. Ugyanakkor az legalább ekkora kockázatot jelent, hogy jellemzően olyan rendezvénytermek adnak otthont év végi rendezvényeinknek, ahol évente több tíz-százezer ember megfordul. Érdemes a terembérlés során előre tájékozódni, hogy a felületeket, klímarendszereket és a levegőt milyen módszerekkel fertőtlenítik. Ózonos kezelés itt is rendkívül hasznosnak bizonyul, erős fertőtlenítő képességével képes egy csíramentes környezet teremteni az előző bulizók után.

Van még több is az ózongenerátorok tarsolyában

Bár a fenti forgatókönyvek kifejezetten télspecifikusak, nem szabad elfelejteni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható ózongenerátorok 4 évszakos készülékek, amelyeknek még számos felhasználási módja van.

Ma már lehetőséget biztosítanak arra, hogy otthon, önállóan elvégezzük az autóklíma fertőtlenítését, megszüntessük a dohos szagot a pincében, csökkentsük az asztma tüneteit a poratka ürülékének oxidációjával, vagy éppen megkíséreljük az ágyi poloska kiírtását.

Éppen a széles felhasználási területek és az ózongenerátor erős fertőtlenítő hatása miatt fontos a körültekintő felhasználás. Ma már rengeteg tartalom fellelhető az interneten, de amit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy soha ne használjuk élőlények jelenléte mellett az eszközt, ügyeljünk a kezelési idők betartására és a megfelelő szellőztetésre.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

További cikkeink a témában