Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha adó-vevőt szeretnél vásárolni, akkor engedély nélküli és engedélyköteles típusok százai közül választhatsz. De mi a különbség közöttük, és miért előnyös egyiket vagy másikat választani? Miért kötelező engedélyt kérvényezni, ha privát frekvenciát tervezel használni? Most ezekre a kérdésekre is összegyűjtöttük a válaszokat!

Milyen adó-vevő típusok vannak?

Engedély nélküli adó-vevő

Ha csak ritkán - például túrázáshoz - használnád a walkie-talkiet, és a beszélgetéseid nem tartalmaznak kényes információkat, akkor az engedély nélküli készülékek jelentik a megoldást. Ezek az adó-vevők a nem engedélyköteles, PMR446 frekvencián üzemelnek.

Elsősorban kisebb szállodákban és építkezéseken, illetve gyárakban alkalmazzák őket. Persze a sportolók is előszeretettel visznek magukkal adó-vevőket, hiszen a mobiltelefon sokszor nem működik megfelelően a hálózati lefedettség hiánya vagy egy baleset okozta meghibásodás miatt.

Miért előnyös engedély nélküli adó-vevőt választani?

 • Azonnal használható.
 • Kedvezőbb áron elérhető.
 • Nincs havidíja.

Engedélyköteles adó-vevő

Az engedélyköteles adó-vevők egyedi frekvenciát használnak, így az illetéktelenek nem zavarhatják a rádióforgalmat. Engedélyt akkor szükséges kiváltani, ha az adó-vevővel nem a hétköznapi PMR446 frekvencián szeretnél beszélni.

Engedélyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) kérhetsz. Fontos kiemelni, hogy az engedélyköteles rádióberendezések használata havidíjas költséggel jár. Ugyanakkor a frekvenciakijelölés kérelmezése nem kerül pénzbe. Az engedély kiállítása a kérelmezés időpontjától számítva 42 napon belül történik meg.

Miért előnyös engedélyköteles adó-vevőt választani?

 • Biztonságos kommunikáció. Nem szeretnéd, ha illetéktelenek is hallanák az adó-vevőn folytatott beszélgetéseidet? Amint megkaptad az engedélyt, máris privát frekvencián beszélgethetsz.
 • Nagyobb hatótáv. Az engedélyköteles készülékeket professzionális, ipari kommunikációra tervezik, több 10 km-es hatótávolságot is tudnak.
 • Hosszabb üzemidő. Általában 2db NiMH akkumulátorral működtethető, amelyek 18-20 órás használatot tesznek lehetővé.

Miért szükséges engedély egy adó-vevőhöz?

Magyarországon rádiórendszert üzemben tartani kizárólag hatósági engedéllyel lehet. Ennek oka, hogy az illetékes szerveknek ismerniük kell az üzembentartás célját, a használandó frekvenciasávot, továbbá a rádiókészülékek pontos típusát és mennyiségét is.

Jelenleg rádióengedélyt maximum 10 éves időtartamra állítják ki.

Hol célszerű engedélyköteles adó-vevőt használni?

 • Építőipar
 • Gyártóipar
 • Egészségügy
 • Személy- és vagyonvédelem
 • Logisztika

Az ideális adó-vevő kiválasztásakor mindig a céljaidat tartsd szem előtt!

Minden nap vagy csak félévente fogsz beszélgetni a készüléken? Milyen összeget költenél rá? Mennyire fontos a biztonságos, privát frekvenciahasználat? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre célszerű minél hamarabb válaszokat adnod. Így már sokkal egyszerűbben dönthetsz arról, hogy engedély nélküli vagy engedélyköteles adó-vevő lesz-e a helyes választás.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.