Kattog, recseg, ropog? A hanghatással önmagában nem is lenne baj, kivéve, ha az a térd irányából hallatszik. A kellemetlen térd kattogás rengeteg ember életét megkeseríti, ám a hátterében banális okok is állhatnak. Ha azonban betegségek okozzák, a szokások megváltoztatásával kiválóan orvosolható.

Az alábbiakban az Artroflex Plus porcerősítő segítségével bemutatjuk, hogyan!

A térd kattogás hátterében álló okok

A probléma okainak megértéséhez érdemes tisztában lenni a térd felépítésével. A térd egy ízület, mely három csont találkozásával jön létre: ezek a combcsont, a lábszárcsont és a térdkalács. A térdízületet az ízületi tok és az inak tartják egyben, felületét pedig porc borítja. A csontok egymáson történő mozgását a közöttük elhelyezkedő ízületi folyadék biztosítja.

Az ízületi folyadék a csontok simulékony mozgása mellett a porcok tápanyagellátásában is részt vesz, így oldott formában bizonyos gázokat is tartalmaz. Az inak megfeszülésekor ezek a gázok pukkanó hang kíséretében távoznak, ez hallható a térd kattogásakor.

Előfordulhat az is, hogy az inak megfeszülésekor azok a csonton “átpattannak”, majd pedig vissza. Ez a mozzanat kattogó hanggal járhat. Ha azonban a tünetek között fájdalom és duzzanat is említhető a kattogó térd mellett, az orvos felkeresése szükséges. Ezek a tünetek ugyanis porcleválást és porckopást is jelezhetnek.

Életmódváltással a térdproblémák ellen

Az egészséges szokások kialakítása és fenntartása az orvosi kezelés remek kiegészítője lehet. Porckopás kialakulhat a túlsúly következtében is, így az optimális testsúly elérése máris hozzájárulhat a megszüntetéséhez. Ennek része az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és fenntartása hosszú távon, életmódváltással. A szükséges tápanyagok bevitelével, rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztásával a fogyás éhezésmentesen, fokozatosan érhető el, ami az ízületek védelméhez is hozzájárul. Legalább ennyire fontos a folyadékfogyasztás is, napi 2-3 liter ivóvizet el kellene fogyasztania minden felnőtt embernek.

Másik része pedig a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapokba. Térdproblémák esetén a könnyű, erősítő gyakorlatok ajánlottak, amelyek nemcsak megerősítik a láb izmait, hanem kellően átmozgatják az egész testet is. Ilyen mozgásforma például az úszás, a gyaloglás, a nordic walking és a gyógytorna. Az izmok csavarodásával járó sportokat azonban kerülni kell.

A térd egészségének támogatása porcerősítést szolgáló készítmények fogyasztásával is támogatható, ezek ugyanis képesek a porcok rugalmasságának fenntartására, valamint javítják a tápanyag ellátottságát. Segítségével a mozgás újra könnyed lesz, a vitalitás visszanyerhető.

Fontos azonban az életmódváltás mellett az is, hogy fájdalom, duzzanat jelentkezésekor mindenképpen ajánlott a kezelőorvos felkeresése!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Költöztetés csomagolásvédelemmel, profi szakemberekkel
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!