Szabadidő a szabadban: ötletek hétvégére a gyerekekkel

Most már nem csak az időjárás, hanem a naptár szerint is itt a tavasz, amikor a hétvégéket kár lenne a négy fal között tölteni. Semmi sem hat jobban a tavaszi fáradtság ellen, mint az aktív pihenés, és a gyerekeket is feltölti, ha a szabadban időzhetnek. Összegyűjtöttünk néhány ötletet arra, ha a természetben szeretnénk tölteni az időt a gyermekeinkkel.

Kikapcsolódás nem csak gyerekeknek

Ha van saját kert, akkor ott, ha nincs, akkor a játszótéren, de a hintázás akármennyire is passzív tevékenységnek tűnik, remek fejlesztő. Ha a kertünkben egy hintaágyat fel tudunk állítani, az a legjobb, hiszen így összebújva tud az egész család lazítani. A gyerekek egyensúlyérzékét, tér- és ritmusérzékét fejleszti, ezenfelül a mozgáskoordinációt és a finommotorikus mozgásokat is elősegíti.

Ha már mozgásfejlesztés, a labdajátékokat sem lehet kihagyni. A hintázásnál ugyan jóval aktívabb részvételt igényel, de a szem-kéz koordinációt nagyban fejleszti. 2-3 éves kortól ajánlott.

A kézügyesség a szabadtéri játékok közül a homokozóban bontakozhat ki a leginkább. A játszótéri homokozó pedig még a szocializációt is elősegíti.

Kikapcsolódás nem csak felnőtteknek

Ha már nagyobb a gyerek, bevonhatjuk azokba a programokba is, amelyek nem csak a játékról szólnak. A kerti munka nem csak a kertes házban lakók kiváltsága lehet. Ha csak erkélyünk van, oda is ültethetünk együtt virágokat, amelyeket előzőleg együtt választottunk ki.

A kirándulást még izgalmasabbá tehetjük kincskereséssel. A gyerekek sokszor hamar megunhatják az erdőben való sétálást, de ha előre lerajzolt ábrákat viszünk magunkkal, amelyeket a gyerekeknek később meg kell találniuk az út során, biztosan feldobja a kirándulást.

Egyes természeti helyeket biciklivel is megközelíthetünk, így a természetjárást az aktív sporttal is összeköthetjük. A nagyobbak saját kerékpárral követhetnek, míg a kicsik a gyerekülésben élvezhetik a sebességet.

Passzív pihenés a szabadban

A piknikezést kirándulás nélkül is megvalósíthajtuk. A közeli parkban vagy a saját kertünkben is leteríthetjük a pokrócot, és az ebédet vagy uzsonnát is jobban esik majd itt elfogyasztani. És ha már épp pihenünk, akár a gyerek kedvenc mesekönyvét is vihetjük magunkkal. A mese fejleszti a szókincset és a képzelőerőt, és erősíti a szülő-gyerek köteléket. Olvasás közben ugyanis a gyerek érzi, hogy neki szól, a szülő ideje most csak az övé.

A minőségi időtöltéshez hozzátartozik a beszélgetés is. A kellemes tavaszi melegben a pokrócon ülve megbeszélhetjük a hétköznap történéseit, vagy beszélhetünk a körülöttünk lévő dolgokról. A gyereknek biztosan lesznek kérdései. A meseolvasás mellett a beszélgetés is a szókincset fejleszti, és elmélyíti a kapcsolatot.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.