Otthonunk a személyiségünk tükre, sokat elárul arról, hogy miként látjuk a világot, mit tartunk fontosnak és kevésbé fontosnak. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat benne, elengedhetetlen, hogy a nekünk tetsző dolgokkal vegyük körbe magunkat, hogy szépen és az ízlésünknek megfelelően rendezzük be.

Amellett, hogy tetszetős, fontos, hogy használható is legyen, egy jól felszerelt lakás fő tulajdonsága, hogy jól funkcionál. Főleg a rohanó mindennapokban fontos, hogy minden kézügyben legyen, hogy gyorsan és hatékonyan oldhassuk meg az otthoni feladatokat. Ahhoz pedig, hogy lakásunk jól működjön, nemcsak szív, hanem ész is kell.

Lakberendezés az adottságokhoz igazodva

A hatékony lakberendezés legfőbb ismérve, hogy a lakás adottságaihoz igazodik, az erősségeit próbálja felnagyítani, a hibáit korrigálni vagy elfedni. Az adottságok között elsősorban a lakás méretét értjük, de ide tartozik a megvilágítás is, az, hogy van-e vagy nincs erkély, kert, illetve milyen az átjárás az egyes terek között.

A legfontosabb azonban a méret, hiszen ha kis lakásban lakunk, annak megfelelően kell a bútorzatot, dekorációkat is kiválasztani, hiszen ha túl robusztus bútorok kerülnek bele, otthonunk zsúfoltnak, fojtogatónak tűnik.

Helyette inkább a padlózattal nem érintkező, így légiesebb hatást keltő karcsúbb bútorokat ajánljuk, illetve a kis bútorok használatát, melyeket könnyen lehet ide-oda tologatni. A nappali kanapéja elé helyett asztalka, az előszobában álló ülőke ugyanazt a funkciót látja el, mint méretesebb társaik, de nem válik nyomasztóvá. A függönyök, sötétítők is lehetnek könnyedebbek, áttetszőbbek, hiszen ezzel is levegősebbnek tűnik otthonunk, ezért a zsúfoltság érzetét keltő apró mintás, virágos változatok helyett kis lakásban ajánlott inkább élénk színeket, nagyobb geometriai mintákkal díszített textíliákat választani.

Személyiségfüggő lakásdekoráció

Bár a kiválasztott bútorok, függönyök, sötétítők megadják lakásunk alaphangját, egyedivé a lakásdekoráció révén válik, hiszen a dekoratív textíliák, festmények, lámpák és egyéb dekorációk révén fejezhető ki igazán személyiségünk - ilyen termékeket találhat egyebek  között a NobilaCasa.hu webáruházban is. A lakás otthonosságát, melegét a szőnyegek, díszpárnák adják meg, melyekből véget nem érő a választék. A virágostól a geometriai formákig, a fuksziától a csipkéig számos minta, szín és anyag közül válogathatunk, a cél, hogy találjon a már meglévő bútorokkal, kiegészítőkkel.

Hasonló hozzáállással kell válogatni a nyomtatott festmények, fali dekorációk széles választéka közül is, ahol szintén a lakás stílusa, hangulata a meghatározó. Ezt erősítik majd a lámpák, vázák, fényképkeretek, szobrok, díszfigurák, melyek között lehet ugyan egy-két különleges elem, mely kilóg a sorból és ezáltal felhívja magára a figyelmet, de fontos, hogy ez ne a harmonikus összhatás rovására menjen.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés