Biztosan rengeteget olvastál már a kedvenc újévi fogadalmak között a legszuperebb új fogyókúrákról, az edzésre rászoktató trükkökről és spórolási praktikákról. Mi most 5 olyan életvezetési tippet, vagy ha úgy tetszik, újévi fogadalmat hoztunk, amit kivétel nélkül mindannyian megszívlelhetnénk. Ugyanis mindegyik a lelki és mentális egészségünket szolgálja.

Amikor arra van szükségem, pihenek!

Amennyiben nem alszol naponta minimum 7 órát, ez a fogadalom feltétlenül szerepeljen a listádon! Ahhoz, hogy energikusak, motiváltak és mindenekelőtt egészségesek maradjunk, ennyi pihenésre mindenkinek szüksége van. A társadalom hajlamos piedesztálra emelni az erejükön felül teljesítőket, pedig hosszú távon sajnos meglesz a böjtje a szüntelen hajtásnak.

Magától értetődő kellene hogy legyen az is, hogy a betegségeket ki kell feküdni. Nem elég, ha elnyomjuk a tüneteket, még ha a gyógyszer reklámokban olyat hallunk is, hogy például egy anya sosem lehet beteg.

 

Gyakrabban csinálok olyasmit, ami feltölt!

Ha te is sokszor esel úgy be az ágyba kimerülten és zsongó fejjel, hogy aznap semmi olyasmit nem csináltál, ami örömet okozott, feltöltött vagy megnevettetett volna, nem vagy egyedül. Emberek milliói rohannak végig a feladataikon nap mint nap anélkül, hogy akárcsak egy pillanatra is megállnának élvezni az életüket.

A jó hír, hogy ennek nem kell így lennie! Persze, vannak azok az időszakok, amikor tényleg lehetetlen időt találnod magadra, de a valóságban jóval ritkábban, mint gondolnánk. Nagyrészt olyan kötelezőnek gondolt tevékenységekkel zsúfoljuk tele az ébrenlét óráit, amiket mi erőltetünk saját magunkra.

Például mi történne, ha holnap két órányi konyhai robotolás helyett élnél a kaja kiszállítás lehetőségével? Az étel rendelés nem főbenjáró bűn, sőt! Ha a kiegyensúlyozott táplálkozás is az idei megvalósítandó céljaid között szerepel, az ebéd házhozszállítás tökéletes megoldás, hiszen számos egészséges, változatos vagy akár mindenmentes menü közül választhatsz. Az sem igaz, hogy ebéd kiszállítás Budapest lakosságának járna, hiszen minden nagyobb településen találunk erre lehetőséget.

 

Gyakrabban mondok nemet!

Már kisgyerekkorban azt tanuljuk, hogy igyekeznünk kell megfelelni másoknak, szót fogadni, nem felbosszantani a környezetünkben lévőket. Azt a hamis tanulságot, miszerint akkor fognak szeretni minket, ha rendesen viselkedünk, és megcsináljuk, amire kérnek, sokan felnőttkorukra is magukkal viszik.

Ha úgy érzed, sosincs időd semmire, állandóan fáradt és ideges vagy, ráadásul mindig mindent neked kell csinálni, akkor valószínűleg rád is rád férne a nemet mondás művészetében való elmélyülés. A nem komfortos kéréseket, a last minute munkákat bátran (de persze udvariasan) utasítsd vissza. Figyeld meg, milyen érzeteket kelt benned, amikor egy kellemetlen kérésre végre azt mondhatod: “Sajnálom, ezt most nem tudom bevállalni.”

Türelmes leszek magammal!

A 21. századi ember egyik rákfenéje, hogy mindig mindent azonnal és tökéletesen akar. Ideje emlékeztetned magad, hogy nem robot vagy, és nem bírsz el egyszerre mindennel, na meg nem is lehet folyton hibátlanul teljesíteni.

Ahelyett, hogy ostoroznád magad, amiért valami éppen nem úgy sikerül, ahogy eltervezted, tudatosítsd, hogy a hiba valójában nem kudarc, hanem a fejlődésünk része. Gondolj bele, mi lenne, ha a járni tanuló baba feladná, amikor először fenékre huppan? Ha Mozart egy elrontott akkord után felállt volna a zongorától, kijelentve, hogy nem neki ez megy?

 

Úgy bánok másokkal, ahogy velem is szeretném, hogy viselkedjenek!

Ez a fogadalom látszólag nem rólad szól, de mégis alapjaiban változtathatja meg, ahogy magadról és a világról gondolkodsz. Közhelynek hangzik, de érdemes kipróbálnod, mi történik, ha köszönsz a buszsofőrnek felszálláskor, magad elé engedsz valakit a pénztárnál, vagy segítséget ajánlasz egy kollégádnak! Van egy tippünk, hogy olyan mosolyt és kedves szavakat kapsz majd, amik jókedvre derítenek!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában