A Chesterfield stílus már több évszázada töretlen népszerűségnek örvend. Kezdetben csak a kiváltságos nemesek engedhettek meg maguknak Chesterfield bútorokat. Éppen ezért vált a hosszú évek alatt a luxus és fényűzés egyik megtestesítőjévé.

A kezdetek

A 17. században merült fel először a Chesterfield név a bútorok kapcsán. Már a megalakulását is a tehetős nemességhez kötik, ugyanis Lord Philip Stanhope, Chesterfield 4. grófja megrendelésére készült el az első Chesterfield kanapé.

A kérése az volt, hogy készítsenek neki egy olyan ülőalkalmatosságot, ami kényelmesen biztosítja a helyes testtartást, anélkül, hogy gyűrődések keletkeznének a ruhán.

 

A Chesterfield elterjedése

A stílus elterjedése is Lord Philip Stanhope grófhoz, és egy véletlenhez köthető. Lord Philip halálos ágyán magához rendelte a komornyikját, azzal a kéréssel, hogy keresztfiának, Solomon Dayrolles-nak adjon egy széket. A komornyik viszont úgy érette, hogy a Chesterfield prototípusát adja át, amit meg is tett.

Solomon Dayrolles nagy rajongójává vált a stílusnak, és azonnal ki is állította otthonában. Mivel diplomata volt, rengeteg magasrangú, nemesi származású ember fordult meg otthonában, akik szintén beleszerettek a Chesterfield kanapéba.

Azonnal elterjedt a nemesek között a Chesterfield, és ezzel meg is kezdte a mai napig tartó töretlen sikeréhez vezető első lépéseket.

 

A Chesterfield fejlődése

Egészen a 19. századig a bútorok készítése során a praktika volt az elsődleges szempont. Ezáltal a kényelem finoman szólva is a háttérbe szorult. Ebben az időben a kanapékat lószőrrel bélelték, a gombozások a mainál sokkal keményebb bőrökből készültek, amit tovább fokozott a rugózás teljes hiánya. Gondolhatják mennyire lehetett kényelmes egy ilyen kanapén ülni.

Még az a szóbeszéd is elterjedt, hogy a nemesek a nem kívánatos vendégeket szándékosan Chesterfield kanapékra ültették, ezzel megrövidítve a látogatásuk idejét.

A 19. század volt a fordulópont a kényelem terén, ugyanis ekkor jelentek meg a tekercsrugók, amelyeket 1828-ban szabadalmaztattak. Innentől a luxus mellett már a kényelem a Chesterfield kanapék erényévé vált.

 

A Chesterfield hódítása

A stílus népszerűsége már a kezdetekben töretlen volt, viszont az igazán nagy népszerűsége Viktória brit királyné nevéhez fűződik, akinek nagy szerelme volt a Chesterfield.

Amellett, hogy Viktória folyamatosan népszerűsítette a Chesterfield-et, a nagy áttörést a Brit birodalom terjeszkedése hozta. A határok kitolásával a britek magukkal vitték a kultúrájukat, amelynek ekkora már szerves része volt a Chesterfield.

Innen már csak egy lépést volt, hogy globálisan is óriási népszerűségre tegyen szert a Chesterfield stílus. Mivel rohamosan terjedt, hamar túllépte magát az elit rétegen, és a középosztály számára is elérhetővé váltak a Chesterfield kanapék.

Bankok, elit klubok, éttermek, bárok, könyvtárak, irodák és szivarszobák nélkülözhetetlen kellékévé váltak a Chesterfield kanapék, fotelek, ülőgarnitúrák.

Chesterfield napjainkban

Manapság még mindig a felsőkategóriás bútorok között emlegetjük a Chesterfieldet, de már közel sem annyire elérhetetlen, mint a kezdeti időkben. A tekintélye és státuszszimbóluma azonban megmaradt.

Még a mai napig vonzza a tekintetet egy Chesterfield bútor, megköveteli a figyelmet, és kimagaslik az enteriőrből. Azt sugallja, hogy nívós helyre érkezett a vendég, és kényelmével, valamit páratlan eleganciájával körülöleli használóját.

Szeretné megtudni, milyen érzés egy Chesterfield kanapéban megpihenni? Látogasson el Chesterfield bemutatótermünkbe, és tapasztalja meg a fényűzés, pompa és kényelem egyvelegét egy bőrbútoron keresztül.

Bemutatóterem címe: 1118. Budapest, Budaörsi út 48.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés