Rengeteg olyan “csodamódszer” terjed mind az interneten, mind a köztudatban, amelyeknek semmilyen alapja nincsen. Ez két okból is nagyon káros: az egyik, hogy sok embert vernek át egy olyan ígérettel, amelyet soha nem fognak elérni, ha azt a módszert választják. A másik és ez is legalább akkora probléma, hogy a működő étrendek emiatt háttérbe szorulnak, mivel szkeptikusan állnak hozzá az emberek. Utóbbi cipőben jár a paleo étrend is.

A paleo étrend, avagy a média egyik boxzsákja

 

Azt gyorsan, még itt az elején leszögezzük, hogy a paleolit életmód nem egy újabb hóbort vagy modern trend, hanem egy tanulmányokkal, rengeteg leírással és adattal alátámasztott, hatékony étrend. Elég csak megnézni egy ezzel foglalkozó oldalt, mint amilyen a PaleoCentrum is, ahol rengeteg kiegészítő és vitamin érhető el. Mindezek ellenére még a mai napig is több olyan hangot hallani, ami a paleo létjogosultságát próbálja vitatni vagy kritizálni.

 

Legutóbb például egy amerikai antropológus, valamint a Georgia Állami Egyetem egyik doktorandusza próbált beleállni a paleo étrendbe. Legalábbis elsőre ezt hihetnénk, de gyorsan kiderül az, hogy a mainstream média erősen félreértelmezte a kiadott tanulmányukat, így itthon is jelentek meg olyan cikkek, amelyek egy rövidebb összefoglalót próbáltak megfogalmazni a tanulmányról, sajnos teljesen tévúton járva. A mai médiaviszonyokat ismerve pedig egyáltalán nem meglepő, ha egy oldal lehozza, akkor a többi automatikusan, szinte változtatás és ellenőrzés nélkül át is veszi azt.

 

Az alapvetés, amit minden cikkben hangoztattak, hogy az ősember célja a túlélés volt, nem pedig az egészséges életmód, megettek mindent, ami csak ehetőnek bizonyult. Állításuk “bizonyításáért” több természetbeli példát felhoztak, mint a koala mackókat is, hogy nem az egészség miatt esznek csupán eukaliptusz levelet, hanem mert egyedül ezt tudják feldolgozni. Ha mást ennének, egyszerűen elpusztulnának. Felhozhatunk más példákat is, minthogy a tehén is csak növényt eszik, a húsfogyasztást nem élné túl. Ezzel az érveléssel akarva-akaratlanul is a paleo alapállítását erősítették meg, ugyanis paleo étrend csupán annyit jelent, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyekhez már hosszú távon is alkalmazkodtunk, amire a szervezetünk fel van készülve és kezelni is tudja azt.

 

A modern módszerekkel van a probléma

 

A fő probléma az, hogy rengeteg finomított szénhidrátot fogyasztunk, mint amilyen a liszt, rizs, cukor vagy a burgonya. A nem alkalmazkodás fő jele, hogy míg a 19. században a 2-es típusú cukorbetegség nagyon ritka volt, addigra ma már a lakosság 10%-a cukorbeteg. A WHO előrejelzése is elég borúlátó, 2050-re szerintük ez az arány eléri majd a 33%-ot.

 

Ehetünk bármit, de ára van

 

Mindent ehetünk, de nem mindegy, mekkora árat fizetünk mindezért. A hosszú távú egészség megőrzéséért érdemes olyan ételek felé fordulni, amelyek már évezredek óta velünk vannak, és garantáltan fel tudja dolgozni szervezetünk.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

További cikkeink a témában