Van értelme a kalóriaszámolásnak, ha fogyni akarsz?

Az esztétikus, sportos vagy sovány test elérésére vágyók körében sok fajta módszer hódít, a különféle speciális étrendektől, a csodabogyókon át a jól bevált kalóriaszámlálásig. Minden metodikának vannak hódolói és ellentábora is, vagyis a vélemények mindig megoszlanak. A kalóriaszámlálás önmagában egy okos dolog, de tudni kell jól alkalmazni. Hiszen más lesz a hatás, ha 2000 kalóriát viszünk be mondjuk pizza formájában, és más, ha ugyan ennyit például sárgarépából. Tehát önmagában a kalória még nem garancia semmire.

Súlycsökkentés vagy súlynövelés?

Bár a legtöbben fogyókúra esetén gondolnak a kalória számlálásra, valójában az is lehet valakinél probléma, hogy túl kevés tápanyagot és kalóriát juttat a szervezetébe, ezért nem fejlődik rendesen. Tehát a számolgatás célja lehet éppenséggel a tömegnövelés is. A módszer alapja a szervezet energiamérlegének használata: ha az energiabevitel több, mint amit felhasználunk, akkor hízást eredményez, ha kevesebb, akkor fogyást.

Az energia mértékegysége a kalória, ami a fizika törvényei szerint egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. A táplálkozástudomány és a hétköznapi élet a kalória szó alatt ennek az ezerszeresét, a kcalt-t nevezi kalóriának.

Táplálékaink szénhidrátból, fehérjéből és zsírból állnak leginkább. Ezek felépítő és energia adó tápanyagok. A legtöbb energiát a zsírok adják 9,3 kcal/g energiával, a fehérjékből és szénhidrátokból pedig 4,1 kcal energiát nyerünk grammonként.

Mennyi kalóriára van szükségünk?

A napi energiaigény meghatározásánál fontos szerepet kapnak az egyéni adottságok (kor, nem, magasság, életmód), hogy milyen a munkavégzésünk jellege, sokat közlekedünk-e gyalog, irodai munkát végzünk vagy épp fitnesz edzőként dolgozunk. Nem mindegy az sem, hogy rendszeresen mozgunk-e, és az alkatunk. Az endomorfok hízékonyak, az ektomorfoknak meg a tömegnövelés nagyon nehéz. Mivel az izomszövet jóval több kalóriát használ el, bátran eddzünk!

A kalóriaszükségletet befolyásolja egészségi állapotunk is, bizonyos betegségeknél pl.(pajzsmirigy) az anyagcsere felborul és szélsőségek jelentkezhetnek.

Mindenekelőtt érdemes kiszámolni azt a kalória mennyiséget, amit a szervezeted minden nap eléget anélkül, hogy bármit is csinálnál:

Nők esetében: 655+ (9,6 x testtömeg kg) + (1,9 x magasság) – (4,7 x életkor)

Férfiak esetében: 65,5 + (13,8 x testtömeg kg) + (5 x magasság) – (6,8 x életkor)

Ezután pedig a lényeges, hogy mi a célunk: fogyni vagy gyarapodni?

Ha nem tudod, mennyi az ideális napi kalória érték számodra, kiszámíthatod egy kalória kalkulátor segítségével.

Amire szigorúan figyelni kell

  • A kalóriaszámlálás esetén nem mindegy, hogy miből nyerjük a kalóriákat, tehát a makrotápanyag összetétel. Ahogy az elején írtuk, pizza kontra sárgarépa. Ha valaki fogyózik ezzel a módszerrel, könnyen hibázhat, ha nem jut be a megfelelő fehérje, zsír és szénhidrát mennyiség illetve minőség.
  • Számoljunk nagyon pontosan! Semmit sem szabad kihagyni, a legapróbb falatot sem.
  • A túl alacsony kalóriabevitel nem fog gyorsabb fogyást eredményezni, sőt. Ha az alapanyagcsere alá zuhan a mérleg, akkor a test azonnal raktározásba kezd, és nem pörgeti le a zsírt.

(Szponzorált tartalom)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.