A zártípusok közül több is van, amit speciális esetekben ajánlott használni. De ahhoz, hogy tudjuk, mikor mit érdemes választani, ismernünk kell a fajtákat. Ebben fog segíteni ez a cikk. Vágjunk is bele!

Zár vagy zárbetét? Nem mindegy!

 

A Zárdiszkont - Online zárszaküzlet hagyományos zárai közel sem fedik le a teljes skálát, ugyanis több további típussal is számolnunk kell. De még mielőtt végig mennénk azon, hogy a hagyományos mellett mik érhetőek el a piacon, először is tisztáznunk kell, hogy mi a különbség a zár és a zárbetét között!

 

Sajnos a köznyelvben eléggé összemosódik ez a kettő. Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor a zárba kerül a zárbetét. Amibe pedig a kulcs. Míg a kilincs felel az előbbi nyitásáért és zárásáért, a kulcs utóbbi esetén az ajtó bezárásáért felel, hogy a kilinccsel már ne tudjuk kinyitni azt.

 

Milyen zárat érdemes vásárolni?

 

Mivel több típus is rendelkezésünkre áll, így nagyon fontos, hogy tudjuk, pontosan hova és milyen funkciók ellátására keresünk zárat. Nem mindegy, hogy egy garázs- vagy egy bejárati ajtóról van-e szó: ezekhez különböző típusok kellenek. Nézzünk is meg párat közülük!

 

Zárak garázsajtóhoz és kapuhoz

 

Garázskapu esetén legalább két- vagy négyirányú garázsajtózár a javasolt. Ezek kiválóan alkalmazhatóak lengőajtók és ipari kapuk esetén is. Emellett léteznek külön kertkapuzárak is, melyeket arra gyártottak, hogy kifejezetten zord időjárási körülmények között is megállják a helyüket. Jól bírják a párát, a nedvességet, a hőmérsékleti ingadozást és az erős napsütést is.

 

Másodlagos zárak és reteszek

 

Ezek azok a megoldások, melyeket utólag szerelünk fel. A feladatuk az, hogy fokozzák a biztonságot. Ha jobban belegondolunk, akkor nyugodtan ide sorolhatjuk még a hevederzárakat is. Ha ezt is alkalmazzuk, szinte biztos, hogy a betörő keres magának másik ajtót.

 

Elektromos zárak

 

Ezeket jellemzően társasházak kapujában alkalmazzák, valamint a lépcsőházak bejáratánál, lakások bejárati ajtajánál nem igen. Rövid, hosszú, normál és automata változatuk is létezik.

 

Többpontos zár, bevésőzár, portálzár

 

Ezek a legkeresettebb típusok a zárak közül, ezeket szoktuk használni a belső ajtók esetében is. Több altípust különböztetünk meg, mint a billenőreteszes, a cilinderes, a görgős, a váltós és a kampós.

 

A bevésőzár a nevéből is jól kiolvashatóan az ajtó szerkezetébe bevésve helyezkedik el. Jellemzően a fa nyílászárók esetén használatos. A többpontosról pedig azt érdemes tudni, hogy kifejezetten magas biztonsági szintet képvisel.

 

Gömbzárak

 

Ezt egyre többen kedvelik idehaza is. Szokták még amerikai zárnak is nevezni. Előszeretettel alkalmazzák a kifejezetten WC-ajtókhoz készített darabokat, melyek egyik oldalról kulcs nélküli zárást is lehetővé tesznek: ezek vészhelyzet esetén akár kívülről is nyithatóak.

 

Mindig érdemes végiggondolni, hogy nekünk mik a fontosak egy zár esetén, valamint, hogy hova keressük őket. Ezek alapján könnyen meg fogjuk találni azt a típust, amit szeretnénk.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés