Ugyanazért az árért kínálnak egy igényes, jó elosztású lakást, pocsék környéken, illetve árulnak egy lepusztult lyukat, pazar környéken. Hogyan döntsünk?

Felújításhoz nem nagyon van kedvünk, mert idő- és pénzigényes folyamat, s a jó helyen lévő lakás egy-egy adottsága is távol áll az optimálistól. A másik ingatlannal viszont nincs gond – amíg nem lépünk ki az utcára. Melyiket válasszuk a kettő közül ugyanazért az árért?

A meghatározó tényező

A kérdésre, ami a laikusok számára talán még dilemmát jelent, a szakemberek részéről egyértelmű a válasz: egy ingatlan esetében a legfontosabb tényező az elhelyezkedés. Minden paraméternél lényegesebb, első számú szempont. Ez azt jelenti, hogy a legmeghatározóbb az ingatlan eladhatósága szempontjából a kerület, környék, utca, azon belül pedig az adott épület. Ez egyébként a vevők számára is – jellemzően tudat alatt – legtöbbször egyértelmű. Éppen ezért az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint nehéz eladni olyan ingatlant, mely ugyan korszerűen felújított, de a környék megítélése kedvezőtlen, állapota lehangoló.

Egy igényes kivitelezésű, de rossz helyen lévő lakás állapota egyébként csak romlani fog az évek során, s a környék miatt a későbbiekben még kevésbé lesz eladható, miközben egy jó helyen lévő, de rossz állapotú lakást bármikor fel lehet újítani, s még vonzóbbá tenni a vevők számára.

A rossz adottságok javíthatók

Egy jó elhelyezkedésű, de nem túl jó adottságú lakással lehet egy-két dolgot kezdeni. Fel lehet újítani, olyannyira, hogy a falak bontásával az elosztás is többé-kevésbé megváltoztatható. (Arra azért figyeljünk, hogy teljesen szabad kezet nem kapunk: tartószerkezeti falak nem mozgathatók, azokba új nyílás csak engedéllyel helyezhető el, a vízvezetékek, csatorna áthelyezésének szintén szigorú szabályai vannak. Ezért amikor úgy veszünk lakást, hogy teljes átalakítást forgatunk a fejünkben, még a vásárlás előtt kérjük ki építész véleményét a lehetőségekről!)

Ha túl sötét a lakás, természetes fényt ugyan nem nagyon tudjuk utólag bevonzani a szobákba, a világítással, színekkel viszont lehet variálni. Ebben egy profi lakberendező nagy segítségünkre lehet, aki egyébként a lakás adottságaiból talán a legolcsóbban tudja kihozni a maximumot.

Nem minden esetben

Persze egy jó környéken lévő ingatlan se minden esetben jó választás, lehetnek olyan tulajdonságai, melyekkel semmit nem lehet kezdeni, s már túl nagy lenne a kompromisszum. Meghatározó lehet a döntés szempontjából, milyen elhanyagolt állapotú az adott épület, merre, mire néznek az ablakok, mit látunk nap mint nap. De az is döntő lehet, hogy a lakás a földszinten helyezkedik el, netán szuterén. Az még nagyobb gond, ha vizesedik, penészes.

Szintén kizáró tényező lehet a rossz közlekedés, ha túl sok időt kell naponta utazással tölteni, de ugyanígy a túl nagy forgalom és zaj is. Kérdés, hogy együtt tudunk-e élni az ablakunk előtt ötpercenként eldübörgő Ikarusokkal, netán villamossal, amely már nem csak hanghatásokkal lép be intim szféránkba, hiszen idegrendszerükre is hatást gyakorol az állandó zaj. Ahogy a fény vagy a kilátás hiánya is, az időt rabló ingázás, nem beszélve a penészről a falon.

Az előbb felsoroltak olyan tényezők, melyek az életminőséget rendkívüli mértékben rontják, s valamelyest ugyan kompenzálhatja őket a jó környék, de nem biztos, hogy hosszabb távon is el tudjuk őket (egészségkárosodás nélkül) viselni. Ezért alaposan mérlegelni kell, hogy ha már csak ilyen lakásra van pénzünk, ne inkább egy kevésbé jó környéken nézzünk-e valamivel élhetőbb otthon után.

Lássuk a másik lehetőséget, a rossz környéket! Előfordulhat olyan eset, hogy érdemes lehet megvenni hírhedt vagy nem felkapott környéken lévő lakást? Igen, de csak akkor, ha tényleg minden paramétere rendben van, s rendkívül olcsón kínálják, tehát látjuk, hogy még a környékbeli árakat tekintve is nagyon jó ajánlatról van szó. Ezek a rosszabb környéken található, úgymond alkalmi vételek nem véletlenül találnak viszonylag gyorsan vevőre.

Elfogulatlanul

Utolsó tanácsként végül azt javasoljuk, hogy sok ugyan a jó nevű, felkapott környék, a legenda és a valóság azonban néha különbözik. Akadnak olyan városrészek, amelyek jelenlegi állapota már nem igazán szolgál rá hírnevükre, inkább csak a múltból élnek – még egy ideig. Ne kövessük el azt a hibát, hogy a környék hírneve miatt irreálisan túlárazott ingatlant veszünk meg, miközben a városrész nívója jelenleg már alig különbözik a jóval olcsóbb alternatívákétól.

Járjunk tehát nyitott szemmel, ellenőrizzük, indokoltan felkapott-e egy adott környék, a tények, adatok is igazolják-e ezt, vagy utolérte már az idők szele, amely ráadásul rossz irányba fújja.

Ne újítsd fel, ne várj balekra! – Így add el a lakásodat

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés