Lehet, hogy már elegünk van a lakásnézegetésből, de a java akkor jön, amikor végre találunk egy ígéretes darabot. Tanácsok, amelyekkel sok-sok pénzt és idegeskedést takaríthatsz meg.

Vegyünk egy nagy levegőt, számtalan fontos dolgot kell áttekintenünk a lakással kapcsolatban azonkívül, hogy mennyibe kerül és hol van. Persze lehet arra gondolni, hogy legfeljebb eladjuk, de ha valami gond van, akkor ez is nehezebben fog menni. Lehet ugyanis, hogy mi vagyunk az évtized balekja: az egyetlen, aki képes volt megvenni az adott ingatlant.

Detektívet játszva

Mire figyeljünk, amikor a a címeket böngészve egymás után járjuk a hirdetésekből kiválasztott lakásokat? A válasz előtt mindjárt egy tanács: nem elég tíz lakást megnézni! Ha már harmincat láttunk, akkor jelenthetjük csak ki, hogy elég széles a repertoár, tényleg van némi tapasztalatunk.

Ha van komoly jelöltünk, akkor kezdjünk nyomozásba. Ne egyszer nézzük meg a lakást! Ha többször is visszatérünk, akkor ne mindig ugyanabban a napszakban tegyük: ne csak egy csendes vasárnap délelőtt tegyünk látogatást, hanem egy kaotikus péntek délután is, teljesen mások akkor a forgalmi és zajviszonyok. Akadnak egyébként olyan extrém vásárlók, akik még arra is megkérik az eladót, hadd aludjanak egy éjszakát a lakásban. Kockázatos az eladó számára, de a vevő szempontjából érthető.

Javasolt a környéket is feltérképezni egy újabb időpontban, a környezet legalább olyan fontos, mint maga a lakás. Ne csak azt nézzük, tetszik-e, hanem azt is figyeljük, mit építenek az utcában, mi az, ami zavarhat minket a jövőben. Most még van panoráma, de lehet, egy év múlva teraszunkkal szemben csak egy sötét falat bámulhatunk. A fejlesztési tervekről is tájékoztatást kérhetünk az önkormányzatnál, egy-egy kertvárosi, agglomerációs rész esetén nem mindegy, hogy a közelben lakóparkot vagy épp hipermarketet fognak hamarosan építeni.

Ismerkedjünk meg a szomszédokkal! Elegyedjünk beszélgetésbe a társasház lakóival, illetve kertváros esetén az utcabeliekkel. Ha sikerül kifognunk egy beszédes szomszéd nénit, egy kémet megszégyenítő információmennyiséget fog ránk zúdítani a lakókkal, a házzal, az utcával kapcsolatban, és nem utolsósorban a lakás tulajdonosairól. Felesleges lenne? Legfeljebb ha szerencsénk van.

Ha már bent vagyunk

Kritikus tényezők, amelyek fürkész tekintetünk elől nem rejtőzhetnek: repedések, penész, beázás, csövek és villanyvezetékek állapota. Most festették a lakást? Gyanús. Foltok a sarkokban? Penész lehetett. Rá kell kérdezni a csövek állapotára: mikor cserélték őket, mikor húzták újra a vezetékeket. Milyen állapotban van a tető? Életbevágó egy családi háznál, milyen a vízszigetelés és az alap. Repedés látszik a falon? Csak nem azért, mert mozog a ház? Ezek azok a hibák, amelyeknek javítása hatalmas összegbe kerülhet, ha lehetséges egyáltalán.

Javasolt tehát egy alkalommal gyakorlott építészmérnökkel is bejárni az ingatlant. Ő ki fog szúrni olyan hibákat, amire mi nem gondolnánk. Pénzt kér érte, de az semmi ahhoz képest, amennyibe nekünk kerülne egy-egy ilyen hiba elhárítása. Igaz ugyan – s ezt ne felejtsük el –, hogy az eladó felelőséggel tartozik, de kinek van szüksége idegeskedni és bíróságra járni?

Jogi és pénzügyek

A lakásról sokat elárul a lekért tulajdoni lap: láthatók a perek, terhelések, tartozások, haszonélvezők, közös tulajdon, az, mekkora is valójában az ingatlan. Ezeknek mind rendben kell lenniük. Ügyvédünkkel együtt nézzük át, ha valami furcsa, kérdezzünk rá! Akár az eladó személyének is érdemes utánajárni: ha a legkisebb gyanú is felmerül vele szemben, ügyvédünk lekérheti a hatóságoktól adatokat.

Ha társasházba költözünk, annak az ügyeit is át kell vizsgálni. Beszéljünk még a vásárlás előtt a közös képviselővel arról, hogy állnak a ház pénzügyei, vannak-e tartozásai, milyen felújításokat, nagyobb beruházásokat terveznek. Kérdezzünk rá a kémények állapotára, mert komoly tétel lehet a javítás, bélelés. A gázcsövek állapota szintén érdekes lehet. Kérdezzük meg, hogy várható-e a közös költség emelése.

Most csak néhány tipikusan előforduló problémára hívtuk fel a figyelmet, a sor tovább folytatható; mindenki legyen kreatív a hibakeresésnél. Ha problémák merülnek fel, s nem kapunk a tulajdonostól megnyugtató magyarázatot, egy határozott mozdulattal húzzuk ki a listánkról az ingatlant.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

A tökéletes szülinapi ajándék egy 40 éves férfinak

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés