Néhány napja összeszedtük az év legjobb futballmeccseit, most pedig jön a listánk az év általunk legjobbnak tartott meccseiről a küzdősportok világából.

Szerintünk szenzációs év volt a 2021-es a küzdősportok világában. A UFC továbbra is szinte hétről-hétre rendez nagyon erős gálákat, és a profi bokszban is több kiemelkedő meccs volt, de a listánkra egy kick-box bunyó is felkerült. Ez nem egy ranglista, hanem egy tízes összeállítás az általunk legizgalmasabbnak és legemlékezetesebbnek vélt bunyókról. Nosztalgiázzunk!

Tyson Fury–Deontay Wilder 3

A nehézsúlyú boksz a küzdősportok királya, így különösen nagy figyelem övezi a boksz királykategóriáját. Idén két szenzációs világbajnoki meccset is láttunk, az egyik Tyson Fury és Deontay Wilder harmadik bunyója volt. Tyson Fury egyértelmű favoritként várta a trilógia harmadik meccsét, és ennek megfelelően is kezdett, a harmadik menetben padlóra küldte amerikai ellenfelét. Wilder azonban visszajött, a negyedikben kétszer került a földre a világbajnok, de végül felállt Fury. Aki a továbbiakban már dominált, és csak az angol gyengébb kondijának és Wilder kemény állának köszönhetően ment el a meccs a 11. menetig. Fury ekkor fejezte be a meccset, amelyet sokan az év bokszmeccsének tartanak.

Anthony Joshua–Olekszandr Uszik

2021 másik nehézsúlyú világbajnoki meccse. Anthony Joshua a korábbi cirkálósúlyú vitathatatlan világbajnokkal, az ukrán Olekszandr Uszikkal bokszolt. A kiváló technikával és magas boksz-IQ-val rendelkező Uszik szinte végig tökéletes taktikával bokszolt, miközben Joshua megpróbált egy bokszmeccset vívni egy nála sokkal képzettebb bokszolóval – ahelyett, hogy a fizikai erejét próbálta volna kihasználni. Kiütés és leütés sem volt, magas színvonal és izgalom viszont igen. Uszik majdnem végig dominált, a legvégén még a KO sem volt messze, de végül a pontozóbírók döntöttek, az ukrán egyhangú pontozással lett világbajnok, Anthony Joshua meg karrierje során másodszor kapott ki és vesztette el a világbajnoki öveit.

Justin Gaethje–Michael Chandler

A UFC könnyűsúlyú súlycsoportja évek óta az egyik leglátványosabb, legizgalmasabb divíziója a világ legnagyobb MMA-szervezetének. Magasan volt a léc a két korábbi világbajnoki kihívó, Gaethje és Chandler meccsén, de a két amerikai még az elvártnál is nagyobb show-t csinált. Taktikai és technikai szempontból nem ez volt az év meccse, de ha a látványt nézzük, akkor nehéz ennél kiemelkedőbbet mondani idénről. Mindketten fejjel védték az ütéseket és folyamatosan mentek előre. Hárommenetes háborút vívtak, amelynek a végén Justin Gaethje nyert egyhangú pontozással. A szurkolók szemében azonban Michael Chandler sem veszített.

Jiri Procházka–Dominick Reyes

A UFC félnehézsúlyú mezőnyének lehet az új sztárja a viselkedésben és kinézetben is egy modernkori szamurájra hasonlító Jiri Prockázka. A cseh bunyósnak két meccse volt mindössze eddig a UFC-ben, mindkettőt látványos KO-val hozta, legközelebb pedig valószínűleg már a világbajnoki övért harcolhat. Mindezt leginkább a korábbi világbajnoki kihívó, Dominick Reyes elleni győzelmének köszönhetően. A végig kőkemény ütésváltásokat hozó meccsen Reyes húzta a rövidebbet, Procházka dominált, és végül talán az év leglátványosabb KO-jával ütötte merevre ellenfelét – egy fordulásból megindított könyökössel. A UFC történetében ez volt mindössze a harmadik ilyen befejezés.

 

Rico Verhoeven–Jamal Ben Saddik

A listán szereplő egyetlen kick-box-meccs. A kick-box az elmúlt években némiképp háttérbe szorult, messze nem annyira népszerű, mint a K1-es időkben, de azért így is rendeznek megameccseket. Mostanában ezt a jelzőt akkor lehet használni, ha a sportág első számú sztárja, a Glory-szervezet nehézsúlyú világbajnoka, Rico Verhoeven lép ringbe. A holland októberben karrierje egyik legnehezebb meccsén védte meg ismét a vb-övét a kivételes KO-erejéről hírek Jamal Ben Saddik ellen. Verhoeven az elején padlóra került, csúnyán megsérült, szinte a felismerhetetlenségig bedagadt a szeme, de egy szenzációs meccsen így is kiütötte ellenfelét.

Saul Álvarez–Caleb Plant

A jelen súlycsoportoktól függetlenül legjobb bokszolója, Saul Canelo Álvarez történelmet írt, miután ő lett a boksztörténelem első vitathatatlan nagyközépsúlyú világbajnoka. Álvareznek az utolsó puzzle öv megszerzéséhez a veretlen amerikai Caleb Plantet kellett legyőznie. Plant a meccs első felében okozott némi kellemetlenséget Álvareznek, több menetet is elvitt, de a mexikói az utóbbi években tőle megszokott módon a meccs második felében már kihasználta a fizikai erőfölényét, és a 11. menetben kiütéssel nyert.

Alexander Volkanovski–Brian Ortega

A UFC 266-os gáláján a pehelysúlyú bajnok, Alexander Volkanovski a korábbi vb-kihívó Brian Ortega ellen védte meg a címét – egy szenzációs meccsen. A bunyó nagy részében – állóharcban – a bajnok dominált, de a dzsúdzsucu-specialista Ortega két alkalommal is borzasztó közel került ahhoz, hogy fojtással világbajnok legyen. Volkanovski azonban mindkét alkalommal megmenekült, és végül egyhangú pontozással újra megvédte a világbajnoki övét.

Teofimo Lopez–George Kambosos

Az év egyik legnagyobb meglepetése és legtöbb témát szolgáltató meccse volt Teofimo Lopez és George Kambosos könnyűsúlyú világbajnoki bunyója. Lopez tavaly legyőzte a boksz egyik legnagyobb jelenlegi zsenijét, Lomacsenkót, és a Kambosos elleni meccsnek is egyértelmű esélyese volt. Láthatóan azt gondolta a bajnok, hogy egy könnyű címvédése lesz, Kambosos azonban túlzás nélkül háborúra készült, és már az első menetben leütötte a bajnokot. Lopez nem igazán találta a ritmust, a kihívó a meccs nagy részében kibokszolta őt, de a 10. menet fordulópontot hozott, Kambosos került a padlóra. Az utolsó két menetben azonban ismét az ausztrál volt az aktívabb, és végül pontozással ő lett a könnyűsúly új világbajnoka – ezzel az év egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta.

Petr Jan–Cory Sandhagen

Jan márciusban vitatott módon elveszítette a UFC harmatsúlyú világbajnoki övét, miután egy általa irányított meccsen egy szabálytalan ütés miatt leléptették Aljamin Sterling ellen. A visszavágót Sterling sérülése miatt halasztották, így az orosz egy ideiglenes bajnoki címért vívott meccsen bunyózott az amerikai Cory Sandhagen ellen. A kisebb súlycsoportokra jellemző óriási tempó, magas ütésszám jellemezte a kiemelkedő színvonalú bunyót. Jan a szokásához híven lassabban kezdett, és a szokásához híven most is felőrölte ellenfelét a későbbi menetekben. Sandhagen a KO-t elkerülte, de a padlózást nem, végül pontozással nyerte meg a UFC idei évének egyik legjobb meccsét Jan.

Max Holloway–Yair Rodríguez

A korábbi pehelysúlyú UFC-bajnok, Max Holloway két nagyon szoros meccset veszített a listán szintén szereplő Alexander Volkanovski ellen, de minden bizonnyal a harmadik lehetőségét is megkapja Holloway, hogy legyőzze az ausztrált. Mindezt leginkább a Yair Rodríguez elleni győzelmének köszönheti a korábbi bajnok. Ha valamire lehet mondani, hogy ötmenetes háború, akkor Holloway és Rodríguez meccsére igen. Rengeteg ütésváltás és rengeteg akció jellemezte a kompetitív öt menetet, amelynek a végén, ha nem is sokkal, de Holloway nyert megérdemelten pontozással.

Ez is érdekelhet:

Magyar Eb-csoda, svájci feltámadás és Szoboszlai-gól a BL-ben – Az év legemlékezetesebb meccsei

Összeszedtük a szerintük legemlékezetesebb futballélményeit az évnek.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Costa Ricának komoly helyzete nem volt, mégis legyőzte Japánt
.