A mindent megnyerő Barcelona utolsó legendája is távozott, és bár az ő futballja volt a legkevésbé látványos, mégis a legnehezebb pótolni: hogy alakul Barcelonában Sergio Busquets utódjának keresése?

A Barcelona duplán hendikepes helyzetbe került idén nyáron, mert bár hatalmas mennyiségű bér szabadult fel Jordi Alba és Sergio Busquets távozásával, utóbbi pótlása egyelőre reménytelen missziónak tűnik, kiváltképp úgy, hogy semmire sincs pénz a pénzügyi fair play miatt.

Elhagyja Barcelonát az utolsó legenda is

A futballtörténelem egyik, ha nem a legjobb középpályássorának utolsó tagja is távozik Barcelonából.

De tegyük most félre azt, hogy van-e pénz a kiszemelt játékosokra és tudják-e regisztrálni, ha sikerül megszerezni, mert ezektől függetlenül már lassan tucatnyi játékossal hozták kapcsolatba a Barcelonát csak a hatos, vagyis pivot posztra. Többségükkel már tárgyalt a sportosztályról Mateu Alemany vagy Deco, de vagy nem döntötték még el, kit szeretnének, vagy nem tudják megszerezni, vagy egyszerűen nem is akar Barcelonába igazolni.

Persze Busquets pótlása baromi nehéz feladat. Ha gyorsabbat és erősebbet akarnak, akkor kábé bárki érkezhetne, a katalán mélységi irányító azonban minden idők egyik leg(futball)intelligensebb játékosa, akinél senki sem érti jobban a Barca-focit.

A megszerezhetetlenek

Xavi prioritása a poszt betöltésére egy olyan játékos, aki a leginkább hasonlít Busquets profiljára, az edző ennek okán beleszeretett Martín Zubimendibe. A Real Sociedad középpályása klasszikus pivot, a klasszikus értelemben vett mélységi irányító, nem erővel és nem sebességgel, hanem ésszel oldja meg a feladatot.

Zubimendi 24 éves és spanyol, tehát optimális választás lenne, de van két jelentős akadály: az egyik, hogy van egy 70 milliós kivásárlási ára, a másik pedig, hogy nem akar a Barcelonába igazolni. Kijelentette, hogy a Realban akar maradni, jobban motiválja Illaramendi 4-es meze, mint Busquets 5-öse.

Ennek ellenére még most is az a téma, hogy Xavi őt akarja.

A katalán edző kicsit olyan, mint a tini fiú, aki szerelmével bombázza a lányt, aki ezerszer elmondta, hogy „nem tetszel”, és már rég egy idősebb fiú matat a bugyijában, de ő még mindig ott szerenádozik a májusfa alatt.

A második számú jelölt Joshua Kimmich volt, de a német pont annyira reménytelen, mint Zubimendi. Szerződése van a Bayern Münchennél, ahol gyakorlatilag a klub arca, a projekt vezetője, az egyik legfontosabb játékos. Nem megszerezhető.

A folyamatosan hátra sorolt

Szofján Amrabat

A Barcelona már januárban is szeretett volna erősíteni a középpályán, akkor közel volt ahhoz, hogy opcióval kölcsönvegye a Fiorentina és a marokkói válogatott egyik legjobbját, Szofján Amrabatot. A világbajnokság egyik legjobb középpályása már akkor kijelentette, hogy szeretne a Barcába igazolni, most is ott van az asztalon a neve.

Amrabat ára nagyjából 25-30 millió euró, ami még megfizethető is lenne, ám a fenti két játékos mögött csak B opció volt. Azóta telnek a hetek,

Zubimendi és Kimmich már kiesett, Amrabat viszont még mindig csak B opció. Folyamatosan a sor végére kerül, ahogy előbukkan egy újabb név.

A láncdohányos

Marcelo Brozovic

A legújabb versenyző, aki ismét előkerült, Marcelo Brozovic, aki BL-döntőt játszott az Interrel. A horvát nagyon-nagyon sokat tud a fociról, technikailag és taktikailag is kiemelkedő, ám nem fiatal már (30), és nem a profi életmódjáról ismert. Persze nem biztos, hogy a Barcelonát zavarja az, hogy – állítólag – láncdohányos, lehet, hogy a profilja nem optimális. Mindenesetre egy Kessié–Brozovic-csere van most felszínen.

Az argentin és a portugálok

Amrabat sor végén állása akkor lett egyértelmű, amikor olyan nevek kerültek elő, mint Florentino Luís, Palhinha és Guido Rodríguez. Utóbbit láttuk a világbajnokságon, láttuk azt, hogy mindössze egy meccsen kapott szerepet az argentin válogatottban, akkor is csak 57 percre.

Guido Rodríguez

A Betis szűrője szerintünk egészen már karakter, mint amit a Barcelona keres, vagy ami a Barca szintje. Ugyanez Florentino Luís is, aki fiatal, erős és gyors, de azért ennél több kell egy Barcelona-pivottól. Palhinha a Fulham legjobbja volt a Premier League-idényben, eggyel jobb választás, de nem az igazi.

Kivéve, ha a katalán szakmai stáb úgy dönt, nem Busquets utódját keresi, hanem egy jó középpályást, aki De Jonggal együtt, közösen oldja meg a legenda pótlását. Egy más felállásban (dupla pivot), egymást kiegészítve. Alighanem, idővel rá kell jönniük, hogy egy az egyben nem lehet kiváltani a világ- és Európa-bajnokot.

A Barcelona mindenképp veszít a korrupciós üggyel, akkor is, ha igaza van

Teljes erővel egymásnak feszült a La Liga és a Barcelona elnöke. Mindenki veszíteni fog.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában