A La Liga akarja kicsinálni a Barcelonát, vagy magát nyírja ki a katalán klub? Egyelőre nem tudni a választ, de azt látni, hogy teljes erővel egymásnak feszült Javier Tebas és Joan Laporta. Mindenki veszíteni fog.

A Barcelona korrupciós ügyét most már határon túlra vitték, az UEFA is elkezdett vizsgálódni, és egyelőre még ott lebeg a katalánok feje felett az esetleges BL-kizárás is. De tényleg megvette a játékvezetőket a Barca, vagy totális támadást indítottak ellene?

Mi ez az ügy és hogy kezdődött?

Február 15-én a Diário As dobta le a korrupciós bombát, ugyanis arról számolt be, hogy a Barcelona 2016 és 2018 között 1,4 millió eurót utalt át egy bizonyos José Maria Enriquez Negreirának, aki történetesen a spanyol játékvezetői bizottság alelnöke és a katalán bírói testület vezetője volt. Ezt a hírt bárhonnan és bármilyen szemüveggel nézzük, piszok rosszul mutat a Barcelonára nézve.

És az sem segített, hogy Negreira beismerte, valóban kapott pénzt, de nem azért fizetett neki a katalán klub, hogy meccseket befolyásoljon, hanem jelentéseket készített a Barcelonának a játékvezetők ténykedéséről azzal a céllal, hogy a csapat játékosai tudják, hogyan érdemes beszélni egyes bírókkal.

Fontos megjegyezni, hogy a Barcelona azonnal közleményt adott ki az ügyben, amelyben aláhúzta, hogy valóban együttműködött egy külsős technikai tanácsadóval, amely videókat készített más spanyol klubok ifjúsági játékosairól, valamint a profi játékvezetőkről is, ez azonban egy bevett eljárás profi labdarúgókluboknál.

A játékvezetők profilozásáról több korábbi focista is beszélt, a klubok ugyanis konkrétan készültek arra, hogyan és mennyit lehet reklamálni egy-egy játékvezetőnél, tehát nemcsak a Barca, hanem több konkurens klub is fizetett szakembereknek azért, gyűjtsék össze, melyik bírót mennyire érdemes nyomás alá helyezni a siker érdekében.

Az El Confidencial nevű lap azonnal összeszedte, hogy az ügyészség által vizsgált kérdéses időszakban 78 olyan La Liga-meccset játszott a Barcelona, amelyeken egyetlen büntetők sem ítéltek a javára.

Laporta és Tebas harca

A közlemény – melyben természetesen tagadta a Barcelona, hogy bármiféle jogsértést követett volna el – után viszont nem nyilatkozott a Barcelona jelenlegi elnöke, Joan Laporta, és nem feltétlenül azért, mert a fent említett időszakban Josep Maria Bartomeu volt az elnök. Mert mind később kiderült, 2001 óta foglalkoztatták Negreirát, vagyis az ő korábbi elnöklése idején is, ami persze nem jelenti azt, hogy valóban megvettek játékvezetőket, de azt sem jelenti, hogy a Barcát gallyra vágó Bartomeu a saras ebben is. Mert egy olyan emberből, aki a saját sztárjátékosai ellen folytatott médiakampányt, simán kinézem, hogy zsebre vágott pár sporit, de itt egy nagyobb időszakról van szó.

Az ügy kirobbanása utáni egy hónapban érkeztek a különböző jogi vélemények és az emocionális nyilatkozatok, melyekkel a közvéleményt akarta mindkét fél befolyásolni. Laporta szerint csak azért hozták ezt az egészet felszínre, mert az utóbbi időben végre ismét jól megy a csapatuknak.

„Soha nem vettünk meg vagy fizettünk le játékvezetőket. Nem segít a helyzetünkön, hogy nem írtuk alá a CVC-megállapodást, illetve benne vagyunk a Szuperliga-projektben is.”

Javier Tebas ligaelnök pedig előhúzta a senki sem állhat a liga felett kártyát:

A Barcelona mindig előhozakodik valami új kifogással, amikor kiderült ez az ügy. Most ott tartunk, hogy Tebas a bűnös, ők pedig az áldozatok. Látták, hogy a kezdeti magyarázatuk, miszerint mindenki ezt csinálta, nem vált be, nem csitította a hangokat, a balhé egyre nagyobb és nagyobb körülöttük, magyarázatot viszont nem adnak. Azt tanácsolnám Laportának, hogy inkább próbálja meg tisztázni ezt az ügyet, ahelyett, hogy áldozatként tünteti fel magukat. A spanyol futballnak ugyanis átláthatóságra van szüksége. Ha csaltak, annak meglesz a következménye, nincs olyan klub, aki a Liga neve felett állna, nem számít, hogy egy vagy tizennyolc csapatról van szó. Következményei lesznek ennek, ha bűnösök. Üldözöm a klubot, mert nem írták alá a CVC-megállapodást? Ez egy vicc. Az egész egy kitaláció, hogy mi csináljuk ezt a lejáratást. A csaló kluboknak nincs helye ebben a bajnokságban, nem érdekelnek minket. Ők mit tesznek? Játsszák az áldozat szerepét.

Javier Tebas (Fotó: Getty Images)

Február végén a La Ligában szereplő klubok közös közleményben tudatták, hogy elítélik a Barcelona tettét, és arra kérték a spanyol ügyészséget, hogy minden információt tegyenek közzé az esettel kapcsolatban.

A közös kiállást a La Liga csapatai közül csak az FC Barcelona és Real Madrid nem írta alá.

Az ügyészség lépett

Mindez már bőven azok után történt, hogy Tebas kijelentette, jelenleg semmilyen módon nem büntethető a Barca, hiszen a spanyol törvények szerint három év után elévülnek az ehhez hasonló sportszakmai ügyek. Ha viszont büntetőeljárást indít az ügyészség, vagy magánszemélyek közötti korrupciós bűncselekményt állapítanak meg, akkor más elbírálás alá esik a klub is.

Mit ad isten, nem sokkal később az ügyészség jogi személyként feljelentette Barcelonát a Negreira-ügyben. Ezenkívül Josep Maria Bartomeut és az elnökség két korábbi tagját, Óscar Graut és Albert Solert üzleti életben elkövetett korrupciós bűncselekménnyel, okmányok hamísításával és hűtlen kezeléssel vádolják.

Ezek mind rémes képet vetítenek a Barcelonára, még akkor is, ha ekkor, tehát egy hónappal a korrupciós ügy kirobbanása után, még mindig nem láthattunk bizonyítékot.

Az ESPN aztán idézte az ügyészség közleményét, melyben ez állt a játékvezetők befolyásolásával kapcsolatosan:

„Rosell és Bartomeu elnökökön keresztül a Barcelona szigorúan bizalmas szóbeli megállapodást kötött és tartott fenn Negreira vádlottal, hogy a játékvezetői bizottság alelnökeként pénzért cserébe végrehajtson olyan intézkedéseket, amelyek célja a Barcelona előnyben részesítése a játékvezetők döntéshozatalában a klub által lejátszott mérkőzéseken, és így a versenyek eredményeiben.”

Nem vagyok jogász, de nekem nem tűnt erős jogi érvnek a szóbeli megállapodás, amire aztán másnap – március 11-én járunk – a madridi (!) Marca hívta fel a figyelmet. Megszólaltattak néhány tapasztalt ügyvédet, és mindegyikük egyetértett abban, hogy a vád, miszerint a Barcelona megvásárolta a játékvezetőket, semmiféle bizonyítékkal nincs alátámasztva, nem több egy egyszerű feltételezésnél. Más ügyvédek ugyancsak azt mondták, amíg nincs tanúvallomás vagy okirati bizonyíték, a vád nem állja meg a helyét.

Mondom, ekkor ezerrel ment a jogi csűrés-csavarás, de az ügy tapodtat sem haladt előre, miközben a Barcelona hírneve folyamatosan csorbult, Bilbaóban már az elnökök arcképével nyomtattak bankókat és azt dobták a pályára, miközben skandálták, hogy maffiózók.

Pedig ekkorra már előjött néhány játékvezető is, és elmondta, semmiféle befolyásolásról nem tud, sőt, Iturralde González, korábbi játékvezető eközben alátámasztotta azt is, amit a Barcelona elmondott: Negreirának semmiféle befolyása nem volt a játékvezetők felett.

A játékvezetői döntések nem igazolják a vádakat

Ezzel párhuzamosan a katalán sajtó azon ügyködött, hogy bebizonyítsa, mennyire nem segítették a Barcelonát az elmúlt években. A Deportivo kilistázta, hol veszített fontos pontokat a Barca a játékvezetők miatt, amit egyébként 2018-ban már egyszer megtett, csak abban a bajnoki szezonban talált 12 pontot, amit a rossz döntések miatt vesztett a katalán együttes.

De itt van még egy példa, 2017-ből egy gól, amit nem vettek észre:

Előkerültek a bizonyítékok

Haladjunk tovább, mert március 14-én megérkezett az első kézzelfogható bizonyíték, igaz, az a Barcelona állítását támasztotta alá. A spanyol Libertad Digital birtokába jutott néhány oldal a játékvezetőkről szóló jelentésekről, amiért a klub elmondása szerint fizetett.

Közben a madridi El Mundo is arról írt, hogy nemcsak a Barça fizetett Negreirának, hanem több első- és másodosztályú klub is, amit ugye egy hónappal korábban Laporta már elmondott.

Megszólalt a Real Madrid korábbi elnöke, Ramón Calderón is, aki állítása szerint nem érezte regnálása során, hogy hátráltatták volna a Real Madridot.

Atlético-elnök: A Real Madridot évtizedek óta rendszerszinten segíti a játékvezetés

„Évtizedek óta szinte mindig ugyanaz történik. Sajnos ez már nem lep meg senkit. Ez nem hír Spanyolországban.”

Két nappal később ismét nyilatkozott Tebas elnök, aki elmondta, nem gondolja, hogy a Barça lefizette volna a játékvezetőket, de több dolog is magyarázatra szorul. Amennyiben bűnösök, úgy a másodosztályba történő visszasorolás és egy több millió eurós pénzbüntetés is benne van a pakliban. Kiemelt, hogy ez az ügy mennyire rombolja a Barcelona és a Liga renoméját is. És ebben tökéletesen igaza volt.

Egy nap múlva, tehát március 17-én Joan Laporta keményen beleállt a sztoriba:

„A kampány, amelyet el kell szenvednünk, nem véletlen, ezt mindannyian tudják. Célja, hogy rövid távon destabilizálja a csapatot sportszempontból, középtávon pedig a Barcelonát akarják irányítani és átvenni. Eljön az idő, és már alig várom, amikor elmagyarázom, ki, miért és hogyan szervezi ezt a kampányt ellenünk. Ne legyenek kétségeik afelől, hogy megvédjük magunkat, mi több, támadni fogunk.”

„Szándékosan támadják a Barcát, mert át akarják venni klub irányítását”

Azt üzeni az elnök, hogy megvédik magukat, majd vissza is támadnak.

Március 21-én érkezett a következő fordulat:

a pénzügyminisztérium nem talált semmiféle bizonyítékot arra, hogy az FC Barcelona bárhogyan is befolyásolta volna a mérkőzések alakulását a Negreirának kifizetett pénzösszeggel.

Emellett az ügyészség valóban talált olyan jelentést játékvezetők tevékenységéről, amiért a Barcelona fizetett az elmúlt bő húsz évben, ahogy korábban állították is.

Színre lép az UEFA

A La Liga mozgástere teljesen leszűkült, nem elég, hogy elévült, még bizonyíték sincs arra, hogy valóban korrupt lett volna a Barcelona, így beszállt az UEFA is. Katalán források szerint a spanyol liga dobta át az európai szövetségnek a labdát.

Az UEFA tehát március 23-án jelezte, ők is nyomozást kezdeményeznek a Barcelonával szemben a Negreira-ügy miatt. Az UEFA Etikai és Fegyelmi Bizottságának nyomozói csoportja, a spanyol hatóságokkal együttműködve, a következő hetekben az üggyel kapcsolatos összes információt megpróbálja összegyűjteni.

Mi lesz a vége?

Alighanem az ügy elül, mivel az eddigi bizonyítékok alapján nem történt korrupció, viszont az is biztos, hogy mindenki veszíteni fog. Mi, magyarok, pontosan tudjuk, hogy nem feltétlenül kell bárminek megtörténnie, elég, ha ezt mondják vagy írják hitelesnek tűnő források. Ez a kommunikációs stratégia akkor is tönkre tud tenni valakit vagy valamit, ha egyszer majd valamikor kiderül, hogy egyébként ártatlan. Rajta marad a bélyeg.

De ebből a liga sem nyer semmit, mert a botrány szereplője az ő bajnokságuk résztvevője, tehát gyengíti a szövetséget, és ha ráadásul ártatlanul hurcolják meg a Barcelonát, akkor a La Liga megítélése nem fog javulni. Persze az is tanulság a Barca számára, hogy nem elég tisztességesnek lenni – ha egyáltalán azok –, annak is kell látszani. És ami nem segít, hogy Bartomeu esetében egyik sem igaz.

Mondhatjuk, hogy jelen állás szerint ott, házon, vagyis a spanyol focin belül minden pofon rossz helyre megy.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Nincsenek szavak Kyrie Irving cipőjére

További cikkeink a témában