Az Atlético Madrid a Spanyol Kupa negyeddöntőjében hosszabbítás után kikapott a Real Madridtól, ami után az Atleti elnöke nem tudta magában tartani a spanyol játékvezetés és az egész rendszer elfogultsága miatti bosszúságát.

Miguel Ángel Gil Marín egy igen hosszúra eresztett nyilatkozatot adott ki arról, amiről igazából mindenki tud Spanyolországban – vagy bárhol, ahol követi a spanyol focit –, és ami már évtizedek óta jelen van, de ilyen egyértelműen sosem beszélt még róla egy ennyire fontos és befolyásos spanyol futballszereplő (katalánok már felszólaltak emiatt). Mégpedig a Real Madrid hátszeléről.

„A legnagyobb tisztelettel adózom a spanyol játékvezetők előtt, és meg vagyok győződve arról, hogy mindig a lehető legjobb szándékkal teszik, amit tesznek, de aki kívülről figyeli a történéseket, az láthatja, hogy évtizedek óta szinte mindig ugyanaz történik. Sajnos ez már nem lep meg senkit. Ez nem hír Spanyolországban. Ez egy nyilvánvaló dolog, ahhoz pedig, hogy megértsük, elég csak visszautaznunk a történelemben.

A Real Madrid egy nagyon erős környezettel rendelkező klub, óriási befolyással. Olyan nyomást keltenek, hogy normális, ha ez hatással van azokra az emberekre, akiknek a pályán a döntéseket kell meghozniuk. Tisztában vannak azzal, hogy mi vár rájuk, ha valamilyen tévedés történik a kárukra, de elég, ha csak a másik csapat ér el sikert ellenük. Gyakran próbálják meg ellehetetleníteni azt, akiről úgy gondolják, hogy ártott nekik.

A rendszer ilyen, és az Atleti egyedül nem tudja megváltoztatni ezt. Harcolnunk kell a győzelemért, amennyire csak tudunk, de szükség van arra, hogy tovább dolgozzunk egy erősebb és igazságosabb bajnokságért, ahol minden klub ugyanolyan esélyekkel száll harcba.

A játékvezetőknek nem szabadna mérlegelnie a döntések meghozatala előtt, hogy az adott mérkőzés melyik stadionban játszódik, vagy hogy az egyik csapat mezének mi a színe.

Játékosaink legutóbb a pályán megszenvedték ennek a nyomásnak a következményeit, és ez engem, mint minden szurkolót, felháborít, legyen szó bármelyik csapatról is, az elvárás az, hogy egyenlő elbírálás legyen mindenkivel szemben.

A Real Madrid elleni mérkőzésen elmaradt sokadszorra az egyik játékosnál a második sárga lap, ez pedig nyilvánvaló, tagadhatatlan, a szabályok elvégre adottak, ezzel mindenki tisztában van.

De a 71. percben, gólhátrányban, az elődöntőbe jutásért, a Santiago Bernabéuban nem fogyatkozhat tíz emberre a Real, az túlságosan nagy kockázat lenne.

Napokkal a derbi előtt olvastunk a sajtóban arról, hogy meg kell védeni egy játékost egy adott csapattól . Őszintén szólva azt gondolom, hogy akinek a testi épsége miatt aggódni kellett a mérkőzésen az sokkal inkább Griezmann vagy Morata volt, akiket szétrúgtak, de a rendszer már csak ilyen.

Szinte soha nem szólalok meg, mert hamar megvádolnak az áldozatisággal, de aki igazán ismeri az Atlético de Madrid DNS-ét, az tudja, hogy nem szeretünk kifogásokat keresni. Hogy senki ne kételkedjen: mi vagyunk a felelősek azért, hogy hol tart a csapat, hogy nem jutottunk tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből, és arról is mi tehetünk, hogy hét pontra vagyunk a harmadik helytől. Rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a hátralévő húsz bajnoki meccset, hogy a lehető legjobban zárjuk a szezont. Nincs mentség, de tisztában kell lenni a rendszer működésével.

A Real Madrid hosszabbítás után búcsúztatta az Atléticót

Vezetett a Bernabéuban az Atlético, de a meccs második felében beállt védekezni, a Real Madridnak pedig sikerült a fordítás, bejutott a Király-kupa elődöntőjébe.

(Forrás: Cruyffista; fotó: Diego Souto/Quality Sport Images/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában