Joan Laportánál most jött el az idő, hogy fényre lépjen a Negreira-ügy kapcsán, a Barcelona elnöke egy igen hosszú és alapos sajtótájékoztatón bizonyítékokkal állt elő a klub védelmében, és dühösen beleállt Tebasba és a Real Madridba.

Laporta színpadias és hatásos előadást tartott, jól láthatóan igen pipa a vádak miatt, miszerint „megvették a játékvezetőket José María Enríquez Negreirán keresztül”.

„Szándékosan támadják a Barcát, mert át akarják venni klub irányítását”

Azt üzeni az elnök, hogy megvédik magukat, majd vissza is támadnak.

Erős is volt a felütése. Eleve irattartókkal és CD-vel érkezett, majd kijelentette:

„A Barcelona történelme során mindig is tiszta klub volt. Együtt ünnepeljük a győzelmeket, és amikor veszítünk, nem keresünk kifogásokat. A klubnak vannak alapértékei és mi a helyes módon akarunk nyerni.”

Azután elmondta az ügy kapcsán, hogy az elejétől kezdve együttműködtek a hatóságokkal. „Dokumentumokkal rendelkezem, amelyek bizonyítják, hogy sohasem történt olyan kifizetés, amely közvetlenül a sportversenyek eredményeinek befolyásolására irányult volna. Nem történt semmi rendellenes, és sok korábbi játékvezetővel együtt dolgoztunk a vizsgálat lefolytatásán, a dokumentumokat az adóhatóság is átnézte.

Természetesen előkerültek a korábban kihelyezett dobozok is.

„Negreirától 629 jelentést kaptunk, valamint 43 CD-t más tájékoztatókkal együtt. Negreira fia több spanyol klubnál, a spanyol szövetségnél, Luis Aragonésnél is dolgozott és kapott tőlük megrendeléseket. Teljesen logikus lépés volt a Barça részéről, hogy felkérte őt ilyen jellegű jelentések elkészítéséhez. 2003-ban a kapcsolatot megörököltük és úgy ítéltük meg, hogy ők a legjobbak ebben a szakmában.

Soha senki nem kérte Negreirát arra, hogy szívességet kérjen az irányunkba a játékvezetőktől. Erre semmilyen bizonyíték sincs, annál is inkább, mert ilyen soha nem történt meg. Technikai segítségért fizettünk neki, semmi másért."

Aztán személyeskedésbe kezdett, mivel a La Liga elnöke nyíltan, meglehetősen feltűnően támadja a Barcelonát, amely egyébként ugyanúgy a liga része, mint a klub, és egyelőre nem ítélték el.

„Szeretnék rámutatni Javier Tebas felelőtlen és beszámíthatatlan viselkedésére. Arra kérem, hogy hagyjon fel agyszüleményeinek terjesztésével, amelyek odáig juttatták, hogy hamis bizonyítékokat küldjön az ügyészségnek. Felelőtlensége csak árt a La Ligának.

Meg kéne értenie, hogy a bajnokság első embereként nem a saját, hanem a klubok érdekeit kell képviselnie. Kirívóan hazudott több kijelentésében is. Például azt mondta, hogy a klubok nem kérhetnek jelentéseket a játékvezetőkről, nos az az állítás egyszerűen hamis.

Tebas képmutatóan viselkedik ebben a történetben is, ami a professzionalizmus teljes hiányát mutatja. Azt is mondhatnám, hogy inkompetens és nem illik a La Liga elnöki pozíciójához.”

Hozzáfűzte, hogy normális országban ez úgy működött volna, hogy Tebas és a többi klub vezetője elmegy Barcelonába, hogy magyarázatot kérjen. De Senki sem ment, senki sem hívta őket, hogy magyarázatot kérjen, épp ellenkezőleg: „Úgy viselkedtek, mint az a tűzoltó, aki gyújtogat.”

És a vádakhoz később csatlakozó Realhoz is volt egy-két kedve szava:

„A Real Madrid is csatlakozott ehhez a lejáratókampányhoz, tették ezt annak ellenére, hogy arról a klubról beszélünk, melynek mindig is kedveztek a játékvezetői döntések. A Real Madrid mindig is a királyi csapatnak számított, közel voltak a hatalomhoz.

Az elmúlt hét évtizedben a játékvezetői bizottság vezetői mindig vagy a Real sociói vagy korábbi igazgatóságának tagjai voltak. Óriási cinizmus, hogy a Real Madrid példátlan jogi követeléseket intézett a Barcelona ellen, az a klub, mely mindig is élvezte a játékvezetők támogatását, és élvezi is a mai napig. Mindannyian tudjuk ezt, és bízom benne, hogy a tárgyalás le is leplezi ezt.”

Azt is hozzátette, hogy a klub nem szándékozik eljárást indítani a többi elnök ellen, mert meggyőződésük szerint nem történt semmilyen szabálytalanság, a hamisan vádaskodó újságírók ellen viszont folyamatosan teszik a feljelentéseket

„Már feljelentéseket tettünk és a jövőben is így cselekszünk azok ellen, akik a Klub hírnevét rombolják és hazugságokat terjesztenek. Nem engedjük meg senkinek sem, hogy megsértsék a Klubunkat!”

A Barcelona mindenképp veszít a korrupciós üggyel, akkor is, ha igaza van

Teljes erővel egymásnak feszült a La Liga és a Barcelona elnöke. Mindenki veszíteni fog.

(Fotó: Marc Graupera Alomá / AFP7 via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában