A fehérje építi az izmokat, gyorsítja az anyagcserét és segít a regenerációban. Az egyik legfontosabb táplálékkiegészítő a listánkon.

A fehérje természetes formában jelen van a húsokban (csirke, marha, halak, rákok), de egyes zöldségekben is. Vannak magasabb és alacsonyabb koncentrációjú táplálékok - a csirke melle például több fehérjét tartalmaz, mint a combja, nem véletlen, hogy a testépítők alapélelmiszere.
Egy átlagos férfi napi fehérje szükséglete 1-1.5 gramm testsúlykilogrammonként. Nyilván ez attól is függ, hogy mennyi idős ez a férfi, vagy milyen aktívan sportol.

Miért szedjünk fehérjét?

A fehérjeszükségletünket a mindennapi étkezésekkel is fedezni tudjuk, kérdés, hogy milyen áron. Sajnos nem mindenkinek van lehetősége a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezésre. Az is elképzelhető, hogy nehéz lenne fedezni a szükségletünket, úgy hogy közben ne együnk fölösleges zsírt és szénhidrátot. Az abszolút tökéletes proteinforrás a tojásfehérje, de nagy mennyiségben mégis nehéz (vagyis inkább kellemetlen) fogyasztani. Ilyenkor jön képbe a proteinturmix: plusz fehérjékhez juthatsz minimális szénhidrát és zsír bevitel mellett

Az időzítés a másik tényező, amit érdemes figyelembe venni. Egy proteinturmixot legjobb közvetlenül edzés után, vagy lefekvés előtt meginni, ilyenkor fejti ki legjobban a hatását. Edzés után segít regenerálni az izomszöveteket, lefekvés előtt pedig elnyomja az étvágyat, esetleg a vágyat egy kis nass után.

Mit érhetsz el fehérje szedésével?

Izomtömeg növekedés

  • Az izmok nagy részét aminosavak építik. Az aminosavakat a szervezetbe fehérjék (hús, sajt, shake) formájában juttatjuk be, a fehérjéket az emésztőrendszer építőelemeire, azaz aminosavakra bontja, melyekből a felszívódás után szervezetünk új fehérjéket képez.

Gyorsabb izomregenerálódást

  • Az izmok az edzések alatt apró sérüléseket szenvednek, amiknek a regenerációjához nagy mennyiségben van szükség fehérjére. A bevitt fehérjék beépülnek a szövetekbe, ezáltal erősebb, nagyobb izmokat eredményeznek.

Erősíti az immunrendszert

  • A szervezetünk betegségek esetén védekező mechanizmusokat indít be, melyek során sok ezer sejt pusztul el, pótlásukhoz fehérjére van szükség. Legyengült szervezet esetén különösen nehezen tud a szervezet új sejteket létrehozni, ezért van szükség megnövelt fehérje bevitelére.

A jó minőségű fehérje tehát esszenciális kiegészítője minden rendszeresen sportoló férfinek. Nagyon fontos, hogy ha már kiegészítőt vásárolsz, ne ezen spórolj! Ha kiszámolod, napi 100-200 forintodba fog kerülni, mégis nagyban befolyásolja az egészségedet. Egy olcsó, drogériás, krémes massza többet árthat, mint használ. Az élvonalbeli gyártókat hosszú évek óta vizsgálják és bizonyítottan nem károsak az egészségre. Kiváló sportolók használják a fehérjéiket és nagyszerű eredményeket érnek el vele. Ugyanakkor egy ismeretlen dobozba csomagolt, kétes eredetű szer nem biztonságos. Lehet, hogy a következő héten már a híradóban látod viszont, akkor pedig örülni fogsz, hogy nem spóroltál ezer forintot és vetted a no name márkát.

Milyen fehérjét válassz?

Tejsavó (A Player ajánlja)

  • A legelterjedtebb állati fehérje. A kiegészítők közül ez tartalmazza a szervezet számára legoptimálisabb arányban az összes esszenciális aminosavat, amik az izom építőkövei. Majdnem minden top táplálékkiegészítő márka termékei közt előkelő helyet foglal el. A Scitec Nutrion és a Biotech Nutrion fehérjéi a legelterjedtebbek és talán a legjobbak a hazai piacon. Az ár-érték arányuk is kiváló. Minél nagyobb kiszerelést veszel, annál jobban megéri.

Szója

  • Egy megfelelő alternatíva lehet, ha valaki vegetáriánus. Szójababból (Eidami bab) állítják elő. Szegény szóját sokan támadják, mondták már rá többek közt, hogy rákot okoz, magas a hormontartalma, sőt a spermának is rossz íze lesz tőle (bár kétlem, hogy tudósok ezzel kísérleteztek volna). Ezen érvek ellenére, vegetáriánusok ezrei fogyasztják és még mindig köztünk vannak, sőt szaporodnak is, bár ha a pornó szakmában dolgozol, talán nem ez az ideális választás.

Kazein

  • Magas (20%) glutamin tartalma miatt nagyra értékelik, ám mégis kevéssé elterjedt. Gyakran előfordul étkezéshelyettesítőkben (MRP=Meal Replacement Product). Másik, szintén értékelhető tulajdonsága, hogy lassan szívódik fel, ugyanis a gyomorban zselészerű anyagot képez, így hatása akár 7 órával később is érzékelhető.
És ezt olvastad már?
Itt az Év csapata, amibe nem tudták belegyömöszölni Ronaldót