Dohában tartott sajtótájékoztatót a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke, Gianni Infantino, azzal a céllal, hogy megvédje Katart, illetve a saját döntésüket. Mérsékelten sikerült.

Erős felütéssel kezdett Infantino:

„Ma katarinak érzem magam. Ma arabnak érzem magam. Ma afrikainak érzem magam. Ma melegnek érzem magam. Ma fogyatékosnak érzem magam. Ma úgy érzem magam, mint egy vendégmunkás.” 

Majd azzal folytatta, hogy: „Természetesen nem vagyok katari, nem vagyok arab, nem vagyok afrikai, nem vagyok meleg, nem vagyok fogyatékos. De így érzem, mert tudom, mit jelent megkülönböztetve és zaklatva lenni idegenként egy idegen országban.”

Aztán kifejtette, hogy gyerekkorában zaklatták, mert vörös volt a haja és szeplős volt, ráadásul olasz. Elmondta, hogy próbált barátkozni és nem kezdett el vádaskodni, veszekedni, sértegetni, hanem elkezdett elköteleződni. És ezt kell tennünk most is.

Az álszentnek ható felütés pedig azért volt, mert számtalan kritika érte a katari labdarúgó-világbajnokságot, meg ezáltal a FIFA-t is. A korrupt döntés mellett a rendező ország építkezés indította el a lavinát, a stadionokat ugyanis vendégmunkások húzták fel, akik rémes körülmények között éltek, és közel kétezren meg is haltak. És az is támadási felület volt, hogy a katari hatóságok bántalmazzák az LMBTQ embereket és a melegeket sújtó jogszabályokat hoztak. Ezek miatt néhány ország még bojkottal is fenyegetett, de szövetségek és cégek így is rendre üzennek, hogy nem tetszik nekik, hogy Katarban lesz a vb.

Egy angol sörmárka kőkeményen beolvasott a labdarúgó-világbajnokságnak

Vajon a világhírű focisták Katarban is fel merik majd venni a szivárványos karszalagot?

Dánia a mezekkel tiltakozik a katari vb ellen

Az emberijog-sértéseket nem hagyják szó nélkül. A mottó: észrevétlenek akarunk maradni.

Infantino most egy hosszúra nyújt és kissé kaotikus monológban utasította el a Katart ért kritikákat, na meg kitért a legújabb botrányra is, ugyanis két nappal a vb-rajt előtt hirtelen betiltották stadionok környékén az alkohol árusítását.

Péntekig még úgy volt, hogy a stadionba, a meccsekre nem lehet bevinni sört, de azok környezetében a meccs kezdés előtt három órán át, utána egy órán át lehet sörözni. Most ezt egyik pillanatról a másikra áthúzták, aminek a szurkolók mellett a szponzorok sem örülhettek, a sörös cégek alighanem egy zsák pénzt beletoltak a vb-be.

Már meg is érkezett a katari világbajnokság egyik legaggasztóbb híre: tilos lesz sörözni a stadionokban

Miközben a FIFA szponzorai között sörgyárak is akadnak, az amerikai Budweiser egyenesen 75 millió dollárral támogatja a világbajnokságot.

Itt ez azért lett nagy dolog, mert ez egy muszlim ország? Ha ez a világbajnokság legnagyobb problémája, akkor azonnal lemondok, és elmegyek a tengerpartra pihenni” – mondta Infantino, majd hozzátette: „Minden döntést közösen hozunk, ez is Katar és a FIFA közös döntése volt. Nem is tudom, hogy összesen hány szurkolói zóna van, ahol egyszerre több mint kétszázezer ember tud inni.

Szerintem, ha három órán át nem ihatsz, túléled. Van ilyen spanyol és francia stadionokban.”

A FIFA-elnök a melegjogokkal kapcsolatos botrányt is igyekezett más kontextusba helyezni, mi több relativizálni. Azzal állt állt elő, hogy például az 1954-es világbajnokság idején a rendező Svájcban is büntetendő volt a melegek közötti szexuális kapcsolat, ráadásul Katar mindenkit szívesen lát.

„Ha kritizálni akarsz, engem feszíts keresztre. Ezért vagyok itt. De másokat ne kritizálj, ne kritizáld Katart. Hagyd, hogy az emberek élvezzék a világbajnokságot!”

– zárta beszédét.

A Netflix a foci-vb előtt jön a FIFA mocskos ügyeivel foglalkozó filmmel

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség korrupciós ügyeiről készít filmet a Netflix, amelynek megjött a trailere.

A korábbi FIFA-elnök szerint hiba volt Katarnak adni a vb-rendezést

Most már semmilyen jelentősége nincs, de Sepp Blatter beismerte, hibát követtek el azzal, hogy Katarnak adták a 2022-es foci-vb rendezési jogát.

(Forrás: Telex, 444.hu; fotó: Maryam Majd ATPImages/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában