A kölyök Mbappé nem kellett a Chelsea-nek, mert nem védekezett elég jól

Az idei nyár legnagyobb lúzere a Chelsea volt, de korábban követtek el ennél nagyobb hibát is.

A goal.com érdekes cikket közölt a serdülő Kylian Mbappéról, aki 13 évesen egy hetet edzett a Chelsea-nél. Az egész családját Londonba repítették, hogy megnézzék, kell-e nekik a kis Kylian, de végül az édesanyja bekeményített.

A Chelsea korábbi játékosmegfigyelője, Serge Daniel Boga 2012-ben környékezte meg a Mbappé családot Kylian miatt, mert egy ajánlás után megleste a srácot, aki egészen kivételesen bánt a labdával, és a sebessége is bőven átlag feletti volt. Londonba invitálta, még azelőtt, hogy a Real hívta volna.

A Chelsea volt az első, aki lehetőséget adott neki egy próbajátékra. Ez még a Real Madrid előtt volt. A Nike-nál dolgozó barátom, Denis Chantron a franciaországi látogatásom során kérdezte: »hallottál egy Mbappé nevű fiatal srácról? Egy Párizs közeli kis klubban, a Bondyban játszik.« Mondtam, hogy nem, ő meg rávágta, hogy látnom kell. Elmentem megnézni, majd egyből hívtam, hogy ez a kölyök tényleg egészen különleges.

Boga azonnal bevetett mindent a Chelsea-nél, hogy próbálják megszerezni, mindenkit felhívott, akit csak ismert. Például Jim Frasert is [a Chelsea akadémiájának vezetője – a szerk.], akinek megmondta, hogy ezt a srácot meg kell nézniük.

„A családjával együtt hoztam el. Technikás volt, mint manapság, játszott a Charlton ellen, és 7–0 lett a vége. A Chelsea-nél töltött egy hét után mentünk az irodába, és azt mondtuk,

Mbappé édesanyja azonban ennél jobban bízott a fiában, és kőkemény volt:

„Emlékszem, mit mondott az édesanyja. Franciául beszélt Fraserhöz, és én fordítottam. Azt mondta Mbappé édesanyja nekem, hogy 

Ezt mondta nekem! Azt feleltem, hogy ezt nem fordíthatom le nekik, ez nekem túl öntelt. Ismerte a fia képességeit és igaza volt.”

Végül persze kiderült, hogy nem lett igaza az édesanyának, mert nem 50 millió eurót, hanem 180-at fizetett érte a PSG.

A Chelsea szakemberei egyébként nyilván látták Mbappé kivételes képességeit, azonban a védekezésbeli hiányosságai miatt kértek újabb próbajátékot. A Premier League-be tudni kell visszazárni, futni, harcolni, ütközni. Más kérdés, hogy 13 évesen ez miért volt alapvetés egy zsenitől, de legyen az ő bajuk.

„Rendkívül technikás volt, ám Angliában azt akarják látni a játékosoktól, hogy képesek visszazárni és keményen dolgozni is. Ebben az időszakban nem volt szorgalmas. Védekezésben nem tartott ott, ahol kellett volna. 

– tette hozzá a játékosmegfigyelő.

„A Chelsea szerette volna őt újra megnézni, hogy lássa, képes-e ezeken a területeken fejlődni. Úgy vélem, ezért szerették volna még egyszer visszahívni próbajátékra. Technikás volt, remekül cselezett, és talán azt szerették volna felmérni, hogy a védekezésben javul-e. Szerződtetniük kellett volna, de őszintén szólva ezt könnyű most mondani. Abban az időben a Chelsea-nek nagyon erős kerete volt” – mondta Boga, aki szerint Mbappé volt a legjobb ennyire fiatal játékos, akit valaha megfigyelt.

Mbappé azóta nyert egy világbajnokságot, ahol a legjobb fiatal volt, és Pelé után a második, aki vb-döntőn gólt lőtt tinédzserként. De előtte nyert bajnokságot a Monacóval és a PSG-vel, utóbbival Francia Kupát és Ligakupát is, valamint hazája csapatával U19-es Európa-bajnokságot.

Egyénileg sem áll rosszul, tavaly övé lett a Golden Boy-díj, vagyis a legjobb fiatalnak járó trófea. A PSG-nél 47 meccsen 25 gólt szerzett és adott 17 gólpasszt, ebben a szezonban pedig három találkozón 4+2-nél jár. Meg hát ugye 180 millió euróba került.

A Barcelonának is van hasonló sztorija, ott némi "aprón" bukott el egy kiváló üzlet:

(Fotó: Jeroen Meuwsen/Soccrates/Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon