Franciaország 4–2-re verte Horvátországot a vb-döntőben, története során másodszor világbajnok.

A két csapat útja a döntőig

Franciaország: A franciák a C-csoportot nyerték meg, miután az első körben Ausztráliát, majd Perut legyőzték, a harmadik fordulóban pedig a dánokkal ikszeltek. A 16 között a vb egyik legizgalmasabb meccsén Argentínát búcsúztatták, a nyolc között Uruguayt, a négy között Belgiumot ejtették ki.

Horvátország: A D-csoportban mindhárom csoportmeccsüket megnyerték: Nigériát, Argentínát és Izlandot győzték le. A 16 között tizenegyesek után Dániát, a nyolc között szintén tizenegyesek után a házigazda oroszokat ejtették ki. A döntőért Angliával játszottak, hátrányból, hosszabbítás után tudtak nyerni.

Egyik kezdőben sem volt meglepetés, Deschamps és Dalic sem húzott váratlant, azokban a játékosokban bízott, akik alapemberek voltak az elmúlt négy hétben:

FIFA World Cup on Twitter

Here's how we line up at Luzhniki Stadium... #FRACRO // #WorldCupFinal

Franciaország a döntőben sem változtatott az eddigi játékfelfogásán, szervezetten védekezett, abban bízva, hogy Mbappéval, Griezmann-nal kontrából meg tudják lepni a nem túl gyors horvát védelmet. Az első félidő azonban a horvátokról szólt, igaz, nem úgy, ahogy azt Modricék szerették volna, gyakorlatilag két gólt ajándékoztak a franciáknak.

A 18. percben egy szabadrúgás után az elődöntő egyik horvát hőse, Mandzukic csúsztatott szerencsétlenül, öngóllal vezetett Franciaország, 1–0:

Tíz perccel később az elődöntő másik horvát hőse, Perisic egy szép góllal egyenlített, 1–1:

Majd jött ismét egy rögzített szituáció, és egy újabb horvát hiba, a gólszerző Perisic kezére pattant a labda, rövid videóbírózás után Pitana megadta a tizenegyest, Griezmann pedig nagyon higgadt volt, 2–1:

A franciák tehát úgy vezettek a félidőben, hogy totál átadták a kezdeményezést Horvátországnak, de a horvátok hibáit kíméletlenül kihasználták.

  • Az első félidő statisztikái:
Fotó: Twitter

A második félidő rögtön egy látványos Lloris-védéssel indult, majd Subasic mentett, miután Vida nem tudott mit kezdeni Mbappé gyorsaságával. Ahogy Subasic sem Pogba lövésével, 3–1:

A harmadik gól után a horvátok összetörtek és el is fáradtak, Mbappé is betalált, 4–1:

Négy perccel később Lloris próbált nagyon laza lenni, nem jött össze, Mandzukic most a jó kapuba talált be, 4–2:

Ezután már nem változott az eredmény, Franciaország története során másodszor nyerte meg a világbajnokságot.

Világbajnoki döntő

Franciaország–Horvátország 4–2 (2–1)

(Fotó: A FIFA World Cup Facebook-oldala)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Stankovic elmondta, mi kell a Fradi továbbjutásához

Négy és fél év börtönre ítélték minden idők egyik legsikeresebb futballistáját

További cikkeink a témában