Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Franciaország várta az ellenfelét: Horvátország még sosem játszott vb-döntőt, Anglia pedig 1966 óta nem nyert semmit. És most nem fog.

Ahogy az várható volt, Dalic kapitány az óvatosabb felállásra szavazott, Kramaric helyett Brozovic került a kezdőbe, Sime Vrsaljkót pedig játékra alkalmas állapotba hozták. Southgate nem variált, az általa legjobbnak vélt csapatot küldte pályára.

FIFA World Cup 🏆 on Twitter

TEAM NEWS // #CROENG Here are the Starting XIs for tonight's semi-final... #WorldCup

A horvátok két 120 perces csata után már a térdükön járnak, nekik érdekük, hogy rendes játékidőben eldőljön a meccs. Ennek megfelelően gyorsan jött is a gól, bár nem pont így akarták volna a horvátok. Trippier az 5. percben betekert egy szabadrúgást, ami már a 8. góljuk volt az angoloknak pontrúgásból, 0–1:

Horvátországot teljesen meglőtte a korai találat, most, hogy kezdeményezniük kellett volna, látszott igazán, mennyire fáradtak. Semmi ötlet, semmi energia és sebesség. Nehezen felocsúdtak ugyan, de komolyabb helyzetig nem jutottak el, nem úgy az angolok: Kane és Lingard is hatalmas helyzetben hibázott. De így is vezettek a szünetben, és a 12 góljuk új angol vb-csúcs.

Egy órán keresztül nem is veszélyeztette semmi Anglia döntőbe jutását, azonban épp mikor készültünk kitámasztani a szemhéjunkat, valahonnan erőt merített Horvátország. Egyre komolyabb nyomást gyakoroltak az angolokra, Perisic pedig kiegyenlített, 1–1:

A horvátok olyan lendületet vettek, hogy két perc alatt fordíthattak is volna, de Perisic a kapufát találta el. Az egyértelmű volt, hogy déli szomszédaink a rendes játékidőben be akarták vinni a második ütést is, amiben az angol védelem is segédkezett, de nem sikerült. Horvátország a harmadik egyenes kieséses meccsén is túlórázik.

A hosszabbításban is folytatódott a hullámzás, most meg az angolok kerültek felülre, sokkal jobbak voltak. Stones pedig kis híján fejelt egy gólt, de Vrsaljko a gólvonalon állva mentett.

A játékrész végén pedig Mandzukic került helyzetbe, de Pickford nagyot védett. Ma is meccsben tartja az angolokat a kapusuk.

A következő Mandzukic-Pickford találkozást viszont a horvát nyerte, és az bizony vezetést jelent. A 109. percben fordított Horvátország, 2–1:

És utána már nem tudott újítani Anglia, Trippier sérülése miatt tíz emberrel is maradtak. Horvátország történelmet írt! A döntőben vasárnap Franciaországgal játszanak.

Elődöntő

Horvátország–Anglia 2–1 (0–1, 1–1, 1–1)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.