Hivatalossá vált, amit már napok óta sejteni lehetett: a Bayern BL-győztes irányítója, Thiago Alcántara a Liverpoolban folytatja a pályafutását. Ez pedig azt jelenti, hogy még erősebb lesz az angol bajnok amúgy is brutál erős kezdőcsapata.

A 29 éves spanyol középpályás hét év után hagyja el a Bayern Münchent, a németekkel mindent megnyert, állítólag azért döntött a váltás mellett, mert új motivációra van szüksége. A hírek szerint 30 millió euró körüli összeget fizet a Liverpool, Thiago három évre írt alá, a Bayern az átigazolási díjat több részletben kapja meg.

Az Athletic hosszabb cikkben foglalkozott Thiagóval, azt írják, hogy borzasztóan kevés olyan futballista van a világon, aki a mostani Liverpool kezdőjét erősebbé tenné, Thiago ilyen. Az irányítót úgy jellemezte a szaklap, mint a játékos, aki nem keresi a pályán a területeket, hanem megalkotja. A BL-döntő legfontosabb és legjobb játékosának nevezték.

Nehéz ezzel vitatkozni, ahogy azzal is, hogy Thiago személyében egy olyan zseni érkezik a Liverpool középpályájára, akihez hasonló nincs a jelenlegi keretben. A fentebb említett cikk egy másik korábbi spanyol középpályáshoz, Xabi Alonsóhoz hasonlítja a Barca-nevelést, annyi különbséggel, hogy míg Alonso a hosszú labdák mestere (is) volt, addig Thiago főleg a rövid passzos, kreatív fociban világklasszis.

Ha az előző szezon 90 percre levetített statisztikáit nézzük, akkor Thiago labdaszerzésben, sikeres cselekben és szerelésekben is jobb bármelyik Liverpool-futballistánál. A Sky Sports egyik műsorában úgy fogalmaztak, a Liverpool egy új evolúciója kezdődhet el Thiagóval. Egy teljesen más futballkultúrából érkezik, mint a Pool jelenlegi középpályásai, jelenlétével pedig egyszerűen taktikai szempontból jóval több lehetősége lesz Kloppnak. A vörösök középpályáján fizikálisan erős, sokat dolgozó futballisták szerepelnek, ide érkezik meg Thiago, aki egy művész: kreativitásával és magas futball IQ-jával ritmust adhat az angol bajnok középpályájának.

Thiago statisztikái az előző szezonból, összehasonlítva a Liverpool középpályásaiéval; Fotó: Sky Sports

Wayne Rooney azt nyilatkozta, hogy

A Man. United gólrekordere szerint Thiagóval a Liverpool megtette a legfontosabb lépést, hogy megvédje a bajnoki címét.

Nyilván minimális kockázat is van a leigazolásában, a Liverpool az elmúlt években nem igazolt olyan játékost, aki már világklasszis volt és nem náluk vált azzá. Viszont az tűnik valószínűbbnek, hogy Alcántara lehet a puzzle azon hiányzó darabja, amivel még erősebb, kompaktabb lehet a Liverpool.

(via Athletic; Sky Sports; Fotó: Sky Sports)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.