Bár Klopp valóban korszakos dolgokat vitt véghez, de nem kizárólag szakmai okai vannak a Liverpool szárnyalásának: az egész stáb zseniálisan működik.

A The Athletic arról értekezik, hogy a Liverpool sportigazgatója, Michael Edwards mekkorát ment az elmúlt években. A vörösök úgy nyerték meg az idei bajnokságot több mint utcahosszal, hogy az elmúlt öt évben kevesebbet költöttek, mint a Watford, fele annyit, mint a Brighton vagy épp az Aston Villa.

A Klopp-érában elköltött 92,4 millió font nettó átigazolási összeg (a vétel és az eladás arányában) ötöde a Manchester City által eltapsolt pénznek: ami 505,6 millió font. A Manchester United 378,9 millió fontot költött eközben.

Nézzük meg máshogy is:

mindössze négy Premier League-klub, a Crystal Palace, a Sheffield United, a Southampton és a Norwich adott ki kevesebb pénzt játékosokra, mint a Pool.

Csak épp közben Kloppék nyertek egy BL-t meg egy PL-t.

Az már-már csodaszámba ment, hogy nem volt mellényúlásuk. Az első ilyen Edwards-féle zseniális húzás Mo Szalah volt. Az egyiptomit ő beszélte rá Kloppra, kérte a németet, hogy adjon esélyt a szélsőnek, annak ellenére, hogy a Chelsea-nél megbukott. Klopp honfitársát, Julian Brandtot szerette volna, de a sportigazgató kitartott és mindenféle számokkal, statisztikákkal meggyőzte a menedzsert, és 42 millió euróért (!) megvették – most 120-at ér.

Ezen kívül rendkívüli hatékonysággal dobálta ki a ballasztokat: Coutinho 142 millió fontért ment a Barcelonába, ez volt a legnagyobb volumenű ügy, de ennél sokkal érdekesebb, hogy felesleges játékosokkal hogy jutott jelentős összegekhez a Liverpool:

  • Jordon Ibe és Brad Smith összesen 21 millió fontért ment Bournemouthba ment;
  • Kevin Stewart 8 millióért költözött a Hullba;
  • A Leicester City 12,5 millió fontot fizetett Danny Wardért;
  • Mamadou Sakho pedig 26 millióért lett a Crystal Palace játékosa.

Egy belsős infókkal rendelkező elemző szerint valóban szinte csoda, amit művelt Edwards és nem nem is tartható. Nem lehet, minden lépése jó legyen, ezen a téren biztosan jön némi visszaesés a Poolnál. Csakhogy már bajnokként, komolyabb bevételekkel kell okoskodni, tehát a beeső hibák kevésbé lehetnek látványosak. Elvégre Edwards és Klopp összerakott mára egy olyan csapatot, ami új korszakot nyitott a futballban.

Hidegrázós videóval ünnepli bajnoki címét a Liverpool

30 év után megnyerte az angol bajnokságot a Liverpool, és többek között egy hidegrázós videóval ünnepel a klub.

(Fotó: Paul Cooper/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában