A vitorlázás nekünk nyilván egyenlő a Kékszalaggal, a Balatonon túl nem szívesen nézünk, nem nagy, nem hosszú, de a miénk. Ezen, valamint az adriai ringatózáson felül akad azonban még néhány brutális és látványos verseny. A lista szubjektív és összetett: különböző típusú regattákat szedtünk össze, költségvetés, indulók száma, tradíció vagy épp a jövőbeli potenciál alapján. Van itt szingli, világ körüli és part menti is.

 1. 10 / 10

  Olimpia

  Az olimpia a sport csúcsa, lehet, hogy egy vitorlázónak nem ennek megnyerése a legkomolyabb siker, ám a világon mindenhol figyelemmel követik a négyévente rendezett világeseményt. Nézettsége miatt mindenképp a listán a helye, valamint azért, mert a legnagyobb és legsikeresebb hajósok mind itt kezdték komoly pályafutásukat.

 2. 9 / 10

  The World Match Racing Tour

  Másképp Alpari World Match Racing Tournak is hívják, miután az Alpari beszállt a buliba. Három kontinenst átfogó, másfél millió dolláros pénzdíjazású versenyről beszélünk, 183 országban közvetítik. A Tour a jövő, technikai újításokkal (fedélzeti kamerák és interjúk), rövidebb, partközeli versenyekkel próbálják népszerűsíteni a vitorlázást a fiatalok között.

 3. 8 / 10

  Antigua Sailing Week

  Ez a legnagyobb regatta a Karib-tengeren, az elmúlt két évtizedben nőtte ki magát. És láthatóan felettébb vonzó környezetben zajlik, ez az atmoszféra adja a verseny alapját, amellett, hogy az egyhetes verseny a leglátványosabb és leggyorsabb vitorlás jachtokkal van teli. Ez a verseny épp most zajlik, május másodikáig tart.

 4. 7 / 10

  Cowes Week

  Tradícióban szinte verhetetlen, 1826 óta rendezik meg az Egyesült Királyságban, ott ez a legnagyobb, leghosszabb verseny: 40 nap, több mint 100 hajó, közel 8500 amatőr és profi versenyző, valamint 100 ezer néző. Kétségtelenül a maga nemében a legkomolyabb verseny.

 5. 6 / 10

  Louis Vuitton Trophy

  A Louis Vuitton Trophy az egyik leghíresebb és legnagyobb presztízsű vitorlásverseny, mivel szorosan kötődik az Amerika Kupához. Az America's Cup része volt, ám 2007 júliusában Louis Vuitton bejelentette, hogy 25 év után befejezi annak támogatását, mivel már sokkal inkább az üzlet mozgatja, mint maga a vitorlázás. Így aztán önálló versenye lett a többtestűeknek, első állomása 2009-ben Nizza volt.

 6. 5 / 10

  Fastnet Race

  Minden hajós hallott már a Fastnet Race-ről. Mi nem vagyunk azok, így leírjuk, hogy ez az egyik leghíresebb verseny, ami 608 tengeri mérföldet ölel át, és az Egyesült Királyság és Írország déli partja mentén zajlik. Nem veszélytelen a regatta, az időjárási viszonyok komoly szerepet játszanak a taktikában, nem ritkák a balesetek a viharok miatt.

 7. 4 / 10

  Sydney Hobart

  Vagyis a Sydney to Hobart Yacht Race, ami minden évben, 1170 kilométeren, a Cruising Yacht Club of Australia rendezésében, és elég meglepő módon Sydney és Hobart között zajlik. A Fastnet Race-hez hasonlóan itt is eléggé kulcsszerepet játszik az időjárás, bár talán ezt kiemelni egy vitorlásverseny esetében meglehetősen laikus megközelítés. Az is, hogy Sydney kikötője annyira látványos, hogy ez a verseny sehogy se lehet rossz.

 8. 3 / 10

  Vendee Globe

  Elméletben a Vendée Globe egy egyszerű történet. Az alapszabályok összefoglalhatók pár mondatban: egyszemélyes földkerülő vitorlás verseny megállás nélkül. Ennyi. Elméletben. A gyakorlatban viszont a legdurvább történetek egyike. A versenyt 1989-ben Philippe Jeantot találta fel, 1992 óta négyévente rendezik meg, és méltán hívhatjuk a résztvevőket legendáknak. Az első tizenhárom vitorlázó, aki átszelte 1989-ben a rajtvonalat, az ismeretlenbe indult, előtte ugyanis még soha senki nem kerülte meg a Földet egyedül, megállók nélkül, nekik is közel száz napig tartott. Magyar vonatkozása is van, Fa Nándor is lepörgette a versenyt, kétszer is. Na jó, inkább csak másfélszer.

 9. 2 / 10

  America's Cup

  Az Amerika Kupának is itt a helye, de mint már említettük, szétszedték kicsit, a 33. verseny történelmi, utána kivált ugye a Vuitton. Egyébként ez a legrégebbi nemzetközi trófea, a verseny meg ennyi: van a címvédő, és vannak a kihívók. És Valenciában csapatják neki. Elég kúl az egész, és látványos, de már a divatguru nélkül.

 10. 1 / 10

  Volvo Ocean Race

  A Volvo Ocean Race korábban Whitbread Round the World Race néven futott, konkrétan 1973-tól 2001-ig. És nem fogod kitalálni miről kapta az új nevét: bizony, a svéd autóról, amit legutóbb Zlatan Ibrahimovic reklámozott bőszen. A verseny Alicantéból indul és Göteborgban van a befutója, de nem ám a legrövidebb úton, mivel 71 ezer kilométer hosszú. Szóval nem a francia–holland partok mentén húznak felfelé. A holland Conny van Rietschoten a csúcs, ő kétszer is megnyerte. De erről a versenyről bővebben is írtunk már.

  Próbáld ki!

  Nem lepődnénk meg, ha kedved támadt volna kipróbálni magad egy ilyen versenyen. Mondjuk nem kell mindjárt a Sydney Hobarton indulni, elég ha beveszed az Adriát a barátaiddal. Ha bevállalnál egy penge vitorlást, akkor a Navigare Yachting Club oldalán tájékozódhatsz a bérlési paraméterekről. Persze ha már bérelsz egy ilyet, akkor nem árt, ha tudsz hajót vezetni. Akár már egy nap alatt letehetsz olyan hajóvezetői vizsgát, amivel aztán becélozhatod az Adriát. Hajrá!

És ezt olvastad már?
Eközben Barcelonában: érkezik a fizetési plafon, a világ legerősebb szélsője és az új mezszponzor