A UFC történetének legfiatalabb bajnoka, sokak szerint minden idők talán legjobb MMA-harcosa, a ringben soha nem kapott ki, de a saját hülyeségei miatt mégsem ő a bajnok. Bemutatjuk Jon Bones Jonest, aki 2017 talán legjobban várt UFC-bunyóját vívja vasárnap reggel Daniel Cormier ellen.

McGregor és Mayweather ellopja a show-t, az ő bunyójuknak is megvan a sztorija, de a mostani Cormier–Jones 2 mögött sokkal komolyabb a sportérték és a rivalizálás. Mert ez a két srác nemcsak a félnehézsúly jelenlegi két legjobbja, hanem a P4P listán is a legjobb öt között van. Ráadásul zsigerből utálják egymást, és már volt is egy meccsük.

Daniel Cormier-nek egyetlen veresége van profi pályafutása során, Jon Jones győzte le a UFC 182-ön. Ráadásul viszonylag simán, többször képes volt földre vinni Cormier-t, aki pedig birkózásban olimpián is szerepelt, földön pedig az egyik legjobb ketrecharcosnak számít. Vagyis halmozottan fájó az a vereség DC-nek.

  • Az első meccsük:

Jonesnak is van papíron egy veresége, egy leléptetés, egy olyan meccsen, amit hozott volna, vagyis igazából ő veretlen. Egy vérbeli zseni, aki olyan technikákat hozott be a UFC-be, mint korában még senki. 23 évesen lett világbajnok – a UFC történetében ő a legfiatalabb bajnok, majd kitakarította a félnehézsúlyt (Ruát, Machidát, Belfortot, Gustafssont, Teixeirát is legyőzte többek között), úgy, hogy olyan nagyon senki nem tudta megszorítani.

A magánélete viszont katasztrófa. A ketrecben szinte nem lehet olyan feladat elé állítani, amit nem tud megoldani, a hétköznapjaiban viszont sorra jönnek a hibák. Egyrészt többször volt drogproblémája, aztán karambolozott egy terhes nővel és elfutott a helyszínről – később azt mondta, bepánikolt, fogalma sem volt arról, ki ül a másik kocsiban, a börtönt épp megúszta. Tavaly pedig azért tiltották el, mert szexuális teljesítményfokozót szedett (amit ő csak faszpirulának hív). Decemberben egy podcastben nyíltan bevallotta, hogy a meccsek előtt sokszor filmszakadásig itta magát, nemrég egy sajtótájékoztatón Cormier-nek azt dobta oda, hogy úgy verte simán, hogy néhány nappal korábban még kokainozott.

Az első meccsükön nem volt kérdés, ki volt a jobb

A másik oldalon pedig ott van Daniel Cormier, aki teljesen az ellentettje Jonesnak. Nincsenek balhéi, kommentátorként is remek, a ringben pedig piszok kemény, ennek ellenére mégsem olyan népszerű. Jonesnak mára már a közvélemény megbocsátotta a hülyeségeit, a UFC is inkább őt futtatja, ő a laza arc, a nagy tehetség, Cormier pedig a keményen melózó szürke szereplője a történetnek.

Jones hülyeségei miatt már néhányszor elhalasztották a visszavágót, most vélhetően összejön a meccs, mert jelenleg UFC-ben ennél jobban várt párharc nincs. És az ő rivalizálásuk nem médiacirkusz, ők tényleg rühellik egymást, két teljesen más személyiség, most viszont mindkettőjüknek óriási a tét. Ha Cormier kikap, akkor úgy vonul vissza majd egyszer, hogy képtelen volt Jon Jones árnyékából kilépni. Jones pedig keveset meccselt az elmúlt években, most azonban megmutathatja, hogy továbbra is ő a legjobb. Azt mondta, szüksége van az övre, nélküle úgy érzi, nem teljes az élete. Még most is csak 30, vagyis, ha összeszedi magát, akkor 6-7 jó éve még mindenképp lehet a legmagasabb szinten.

Vasárnap hajnalban tehát jön az idei év eddigi legfontosabb UFC gálája, aminek a főmeccse tényleg kötelező, ha az MMA és a küzdősportok kicsit is érdekelnek. A programban egyébként látható lesz Cris Cyborg is, aki a legfélelmetesebb női ketrecharcos jelenleg.

Cormier a ketrecben:

Jon Bones Jonesról egy összefoglaló:

És ezt olvastad már?
Szabálysértéssel vádolja a Manchester Cityt a PL, pontlevonás vagy kizárás lehet a büntetés
További cikkeink a témában