Afrika mindig is egy különös helye volt a nemzetközi labdarúgásnak, a saját kontinentornájuk a legtöbbször egy Benny Hill Show-ra hajaz, és bizony a vébére kijutást sem mindig a pályán dől el. Hanem mondjuk a pálya szélén.

Erről most Ghána tudna mesélni, miután Uganda elleni selejtező meccsén két gólját is les miatt érvénytelenítették, így 2006 után ismét nem lesz ott a világbajnokságon (matematikai esély még van, de az kevés lesz). A 94. percben egy kapusról kipattanó lövést kotort be a ghánai támadó, de az asszisztens lengetett – annyira rossz döntés volt, hogy csak az a kérdés, hogy teljesen dilettáns-e a spori, vagy csak kiadták az ukázt, hogy Ghána nem mehet a vébére.

Az elrúgás utáni pillanatban is volt még egy fél métere a ghánainak:

Természetesen hiába reklamáltak, a dél-afrikai játékvezető, Daniel Bennett nem változtatta meg a döntését, sőt azonnal le is fújta a meccset. Így Ghána Egyiptomtól három, Ugandától két pontra van, előbbinek két meccs alatt egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy a fekete csillagok lemaradjanak Oroszországról.

Ghána meg is óvta a meccset, amelyből még akármi is lehet, mivel Afrikában nem először csalnak el mérkőzést úgy, hogy be is bizonyosodik, a Dél-Afrika–Szenegál vb-selejtezőn is ez volt, a játékvezetőt egy életre eltiltották, a FIFA pedig újrajátszást rendelt el.

A futball és egy kontinens szembeköpése – Afrikai Nemzetek Komédiája

Fantasztikus képességű játékosok összejönnek saját kontinensükön és labdarúgást imitálva, sőt, inkább parodizálva nyaralnak egy hónapot.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában