És ezzel Anglia kijutott a 2002-es világbajnokságra.

2001. október 6-án az angol válogatott az Old Traffordon fogadta Görögországot a vb-selejtező utolsó fordulójában. A meccs előtt Németország és Anglia is kilenc-kilenc ponttal állt, a csoportgyőztes egyenes ágon kijutott a következő évi világbajnokságra, a másodiknak pótselejtezőt kellett játszania. A németek a finneket, az angolok a már említett görögöket fogadták, a két meccs kezdése között mindössze egy óra különbség volt, Anglia játszott később.

Németország meglepetésre ikszelt, így Sven-Göran Eriksson csapatának a csoport első helyéhez elég volt a döntetlen, de sokáig messze állt az iksztől Anglia. Görögország Harisztéasz góljával került előnybe, Sheringham egyenlített, de mindössze egy percig volt döntetlen, Nikolaidisz ismét a görögöket lőtte előnybe. És egészen a 93. percig úgy tűnt, Anglia kikap hazai pályán a görögöktől. Az az Anglia, amelyben olyan nevek játszottak, mint Ferdinand, Gerrard, Scholes, Fowler vagy David Beckham.

A 93. percben nagyjából 25 méterre a kaputól szabadrúgást kaptak a hazaiak, a csapatkapitány Beckham állt oda, és megrúgta karrierje talán legemlékezetesebb és legfontosabb gólját. Ezzel jutott ki Anglia a vb-re:

A világbajnokságon aztán nem jött össze a bravúr, a nyolc között a későbbi győztes brazilok ejtették ki az angolokat. És ha már emlékezetesen góloknál tartunk, akkor kihagyhatatlan Ronaldinho szabadrúgása is arról a meccsről:

És ezt olvastad már?
„Nem igazságos, hogy Messi kapta az Aranylabdát”